Presedintele CSA avertizeaza ca ar putea sanctiona cu suspendarea activitatii asiguratorii care au in vedere doar interesele comerciale in detrimentul asiguratilor

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Miercuri, 13 iunie 2012, 10:52 Economie | Asigurari


Constantin Buzoianu
Foto: Hotnews
Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a decis demararea unor actiuni de control la asiguratorii care inregistreaza cresteri ale numarului de petitii, iar rezultatele acestor controale vor fi analizate si vor fi luate masuri pentru remedierea situatiilor constatate, a declarat miercuri Constantin Buzoianu, presedintele CSA. Speram ca lucrurile sa evolueze in directia pe care ne-o dorim cu totii, dar daca nu se va intampla asa, vom trece la aplicarea unor sanctiuni mult mai dure, care ar putea merge pana la suspendarea activitatii asiguratorilor care au in vedere doar interesele comerciale in detrimentul  intereselor asiguratilor, a avertizat acesta.

 • "Au inceput sa apara din ce in ce mai multe sesizari cu privire la modul defectuos in care unii asiguratori efectueaza constatarea daunelor precum si la refuzul unor asiguratori de a plati pagubitilor daunele ce li se cuvin. Pentru unele societati, numarul petitiilor inregistrate la CSA a crescut foarte mult, in primele cinci luni din acest an comparativ cu acelasi interval din 2011. Mai mult decat atat, unii dintre dumneavoastra inteleg sa raspunda cu intarziere la solicitarile noastre, legate de depunerea documentatiilor necesare pentru verificarea plangerilor primite din partea clientilor, fapt ce a determinat Consiliul CSA sa ia masurile de sanctionare a conducatorilor din 5 societati", a declarat miercuri Constantin Buzoianu, presedintele CSA in cadrul Conferintei Asiguratorilor din Romania, eveniment organizat de UNSAR.

Saptamana trecuta, autoritatea a decis sa sanctioneze directori din conducerile a cinci companii de asigurari, care s-ar fi facut vinovati de intarzieri la plata despagubirilor catre asigurati, peste termenele legale. Astfel, Bogdan Alexander Adamescu, presedinte directorat Astra Asigurari (amenda 30.000 de lei), Bucsa Iulius Alin, director general al Euroins Romania (10.000 de lei), Stamov Bozhidar Stoyanov, director directia daune in Euroins Romania (10.000 lei), Mariana Diaconescu, presedinte directorat Asirom VIG (10.000 lei), Ovidiu Vadean, director directia daune din Asirom VIG (10.000 lei), Mihail Tecau, presedinte directorat Omniasig si Eugen Stoica, director directia Daune in Omniasig, amendati cu cate 5.000 lei pentru situatia inregistrata la fosta BCR Asigurari VIG. De asemenea, Dumitru Dobrota, sef Departament Daune la Carpatica Asig a fost sanctionat cu avertisment scris.


Presedintele CSA a mai subliniat si nevoia de a monitoriza modul in care lipsa de profitabilitate a asiguratorilor influenteaza relatia cu asiguratii.

 • "La sfarsitul primului trimestru din acest an, segmentul asigurarilor generale inregistra o rata a daunei de 74,74%, iar rata combinata a daunei a fost de 113,03%. Ceea ce inseamna ca volumul dumneavoastra de cheltuieli de achizitie si de administrare plus daunele platite si rezervele constituite depasesc nivelul primelor castigate. Chiar daca CSA nu poate interveni in politicile comerciale ale asiguratorilor, situatia aceasta ne impune monitorizarea mult mai atenta a indicatorilor pe care ii raportati si a modului in care aceasta lipsa de profitabilitate influenteaza relatia cu asiguratii", a mai spus Buzoianu.

Rangam Bir, presedintele UNSAR: Daunele si indemnizatiile platite pentru contractele de asigurare a depasit 4,8 miliarde lei in 2011

Prezent la eveniment, Rangam Bir, presedintele UNSAR (Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurari) a subliniat ca asiguratorii nu colecteaza doar prime, ci acopera si riscuri.

 • "Asiguratorii acopera riscuri, nu colecteaza doar prime; riscurile au un pret, necesar pentru a indeplini obligatiile contractuale pe termen lung ale politelor", a declarat Rangam Bir, presedintele UNSAR.

Potrivit acestuia, in 2011, nivelul daunelor si indemnizatiilor platite pentru contractele de asigurare ca procent din primele brute subscrise a ajuns la 61%, valoarea acestora depasind 4,8 miliarde lei. Spre comparatie, in 2010, valoarea indemnizatiilor si a daunelor platite pentru contractele de asigurare a depasit 5,47 miliarde lei, reprezentand 66% din primele brute subscrise in piata.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2021 vizualizari

 • -1 (1 vot)    
  suspendari mult mai dure (Miercuri, 13 iunie 2012, 11:35)

  visio [utilizator]

  inseamna puscarie pentru reprezentantii asigurarilor; pentru ca fura banii asiguratilor; chestia asta scrie si in codul penal...
  intrebarea este daca acest Constantin Buzoianu isi ia spaga sa faca valuri cat mai mici; pentru valuri deloc ar fi ideal...
  • 0 (0 voturi)    
   Asigurari private in sanatate = genocid (Miercuri, 13 iunie 2012, 13:05)

   Pacient [anonim] i-a raspuns lui visio

   Filozofia asiguratorilor privati: "pentru ca sa evitam platile, calcam peste cadavre". Atentie ca se incearca introducerea asigurarilor private si in sanatate!
 • 0 (0 voturi)    
  Bravo Buzoianule! (Miercuri, 13 iunie 2012, 11:44)

  CSA [anonim]

  Continua ceea ce ai inceput si vei avea sustinerea tuturor. Esti probabil singura persoana din Consiliul CSA care nu a cazut prada tentatiei pecuniare oneroase ofertate de catre firmele de asigurari.E un inceput bun, pe care trebuie sa il continui!Supraveghem Comisia de Supraveghere a Assigurarilor.
  • 0 (0 voturi)    
   FELICITARI PT INCEPUT CSA (Miercuri, 13 iunie 2012, 12:56)

   ADINA [anonim] i-a raspuns lui CSA

   Parca ne mai dati sperante de a privi si merge inainte dle Buzoianu cu masurile aplicate asiguratorilor dar atentie ca unii precum madam Diaconescu ,Vadean sunt vulpi sirete ,ati vazut ca dau interviuri si zic ca asa este normal ,ca o societate de asigurare trebuie sa aiba multe reclamatii ,ca platesc pe zi nu stiu cate milioane ...saracii ..astea sa le creada ei ca in realitate lucrurile sunt destul de tragice ,jaf au facut in domeniul auto si bataie de joc pt asigurati care umbla saracii cat este ziua de mare ,sleiti de putere sa poata obtina si ei despagubirea din partea d-lui Vadea ,capul rautatilor care-si bate joc de asigurati intr-un mod crunt ,cel mai crunt.
   Continuati d-le Buzoianu ceea ce ati inceput si va vom sustine.Succes !!!
 • +1 (1 vot)    
  RCA-ul este o teapa (Miercuri, 13 iunie 2012, 11:45)

  soferache [anonim]

  Aberatii in legea RCA.
  1. RCA-ul este o polita de asigurare incheiata pentru vehicul, nu pentru sofer
  2. pretul de cumparare este stabilit in functie de varsta proprietarului, desi poate el nu conduce niciodata masina in cauza.
  3. Pretul politei RCA este calculat si in functie de numarul de accidente anterioare pe care le-a provocat oricine a condus vehiculul asigurat. Daca eu, Ionescu, am o masina cu care Popescu, un prieten caruia i-am impruimutat-o cateva zile, a facut accident, atunci eu, Ionescu, platesc la anul mai mult pe RCA. Popescu nu plateste nimic in plus pentru RCA-ul unui eventual alt vehicul pe care l-ar detine, nicio firma de asigurare nu ia in calcul ca el a facut accident cu masina mea, nu eu.
  4. Daca-mi cumpar o masina second-hand care a avut accidente anterioare, platesc mai mult pe RCA decat daca fostul proprietar n-a avut accidente cu acea masina.
  • 0 (0 voturi)    
   ia te de mana (Miercuri, 13 iunie 2012, 11:54)

   hanscecantalamitraliera [anonim] i-a raspuns lui soferache

   cu mirciulica shpagat..si emisiunea lui de r...t...punctu 4 este aberatia mintii tale
 • 0 (0 voturi)    
  realitatea (Miercuri, 13 iunie 2012, 12:52)

  unu` din bransa [anonim]

  este ca inceputul este corect, se transmite un semnal, inclusiv prin amenda, ca politica actuala prin care se folosesc portitele si lacunele legilor in vigoare, nu poate fi generalizata sau acceptata. Trist este ca problemele sunt foarte mari si sistemice, reformele in domeniu nu pot fi facute foarte agresiv, pentru ca jumatate din asiguratori r trebui sa se recapitalizeze semnificativ.
  @soferache...raspunderea pentru posesia oricarui bun apartine proprietarului, totusi norma RCA are si puncte slab reglementate. Tariful se stabileste in functie de istoricul proprietarului si de caracteristicile tehnice ale vehicolului, deci "perechea" om-vehicul.
  • 0 (0 voturi)    
   adica (Miercuri, 13 iunie 2012, 13:32)

   unu [anonim] i-a raspuns lui unu` din bransa

   adica bonus/malus se aplica NUMAI pe combinatia CNP/Serie de sasiu sau CUI/Serie de sasiu.
   Daca in baza de date comuna nu figureaza istoric pe aceasta combinatie se considera "asigurat nou" si se aloca clasa bonus/malus B0 (in acest caz coeficientul de reducere/majorare este 1).
   Oricat de contestata ar fi aceasta norma, foarte bine reglementata iar nelamuririle/reclamatiile apar si din necunoasterea a ceea ce am prezentat mai sus.
 • 0 (0 voturi)    
  la cifre s-a uitat cineva? (Miercuri, 13 iunie 2012, 13:19)

  unu [anonim]

  Din cifre erzulta ca este necesara o majorare a preturilor asigurarilor. O societate de asigurari urmareste profit. Ori in cifrele prezentate in articol se vede altceva. Asta nu scuza asiguratorii de plata daunelor deja avizate dar daca vor continua sa alerge dupa cota de piata in detrimentul profitului vor falimenta. asta nu e o veste chiar buna pentru noi, sobolanii de rand...asa ca degeaba va bucurati ca face si drege CSA-ul.
 • 0 (0 voturi)    
  Ce este CSA (Miercuri, 13 iunie 2012, 14:10)

  gafton [anonim]

  Acest CSA alcatuit din oameni platiti cu salarii de manageri de mare succes din tarile puternice isi bate joc de romani.
  Iata ca intr-n caz un pagubit care se prezinta la Carpatica cu un proces verbal intocmit la politie pri care vinovatul este si sanctionat cu suspendarea dreptului de a conduce ,este pur si simplu sictirit cand se adreseaza la CSA acesta din urma ii da acelasi raspuns cuvant cu cuvat dat si de Carpatica, si anume ca accidentul nu a avut loc.
  Atunci nesimtitule CSA pentru ce i s-a suspendat dreptul de a conduce unuia?
  Alt caz ASIROM nu plateste despagubirea serviceului asa ca nu vrea clientul plateste ca sa-si ia masina ia r ASIROMUL spune ca o sa-i plateasca vreodata si... au trecut trei luni si clientul asteapta. Ce face CSA ca de sunt mari boieri ei si obosesc sa ia masuri ei doar isi dau cu parerea. iar noi platim ne judecam in timp ce ASTRA (alt loc de supt banii) declara ca au profit crescut cu 300%,dar nu-si platesc daunele de doi ani.
  Alo CSA-ule tu vezi,auzi sau ce faci pe acolo?
 • 0 (0 voturi)    
  Un indian cu rezultate proaste - Rangam Bir (Miercuri, 13 iunie 2012, 15:05)

  Rngam Bir [anonim]

  Presedintele UNSAR incearca sa dreaga busuiocul sustinand ca asiguratorii mai si platesc din ceea ce incaseaza.Bai Rangam Bir - Bum, tie ti s-a terminat mandatul de Presedinte la Allainz Tiriac si nu iti va fi reinnoit asa cum bine stii, din cauza rezultatelor deosebit de slabe obtinute pt aceasta firma.Mai bine taci naibii din gura, daca nici tu nu crezi ce spui!
 • 0 (0 voturi)    
  asirom (Miercuri, 13 iunie 2012, 17:36)

  calota [anonim]

  lucrez in cadrul unei societati de asigurari si stiu foarte bine cum stau lucrurile.dai spaga iti platesc dosarul,nu dai,la revedere.pentru directorii de daune se potriveste ca o manuse faptul ca csa-ul nu ia masuri impotriva lor pentru neplata dosarelor de dauna.daca s ar lua masuri nu ar mai putea sa ceara spaga servisurilor.din informatiile inspectorilor,castigul unui director de daune este de peste 20.000 de euro/luna,atunci amenzile de 5000 ron primite de la csa,sunt ca o iesire seara la masa.asa ca stati linistiti si decartati in contiunuare,altfel puteti inchide.
 • 0 (0 voturi)    
  Omniasig (Joi, 14 iunie 2012, 16:42)

  Vasile [anonim]

  Verificati politele emise de Omniasig in salaj in special cele rca si ve-ti vedea ca 60% sunt "pensionari si handicapati ". Chiar daca masina este inmatriculata pe PJ rca-ul se face pe PF fara respectarea legii. Asa castiga Omniasig cota de piata,inspectorii venituri si daunasii peschesuri pentru a trece cu vederea ilegalitatea.
  Aceasta este politica Omniasig in Salaj. Verifica cineva politele emise si daca sunt atasate documentele doveditoare pentru reducerile acordate. Nu e vorba numai de concurenta neloiala e vorba de o masinarie de facut bani prin santajarea asiguratilor. Sa vedem....
 • 0 (0 voturi)    
  CSA: formularul de reclamatii nu functioneaza (Joi, 19 iulie 2012, 15:17)

  Dumbrava Razvan Aurel [anonim]

  Am vrut sa depun o reclamatie pe site-ul CSA astazi, 19 iulie 2012, dar desi completez toate campurile din formular cand vreau sa trimit formularul primesc o eroare. Am incercat de circa 10 ori.

  Pana la urma le-am trimis un email pe adresa de office cu toate datele ce le-am completat in formular. Sunt curios in cat timp voi fi notificat.
 • 0 (0 voturi)    
  Dupa CSA (Joi, 19 iulie 2012, 16:46)

  Dumbrava Razvan Aurel [anonim]

  Daca CSA-ul nu ajuta, care ar fi urmatorul pas, la cine se mai poate adresa omul de rand, care a ramas fara masina, si fara bani si e mintit zi de zi de asigurator?
 • 0 (0 voturi)    
  Email la CSA - degeaba (Luni, 23 iulie 2012, 10:24)

  Dumbrava Razvan Aurel [anonim]

  Email-urile trimise pe adresa office@csa-isc.ro sunt fara rost - nu raspunde nimeni.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by