Piata pensiilor private va continua sa creasca si in 2012, estimarea fiind ca valoarea activelor va depasi 9,6 miliarde de lei, respectiv circa 2,2 miliarde de euro, la finalul anului, se arata in raportul de activitate pentru 2011 al autoritatii de supraveghere a pietei pensiilor private (CSSPP). In ceea ce priveste numarul de participanti la sistemul de pensii private, prin cei doi piloni, acesta va depasi pragul de 6 milioane de persoane in 2012, preconizeaza autoritatea.

Datele CSSPP arata ca in 2011 evolutia sistemului de pensii private a fost una constanta si solida, iar ponderea activelor fondurilor de pensii in PIB a atins cota de 1,19% la sfarsitul anului trecut, respectiv valoarea activelor totale administrate in sistemul pensiilor private a ajuns la aproape 7 miliarde lei, dintre care peste 6,42 miliarde lei in Pilonul II si 436 milioane lei in Pilonul III. Avansul inregistrat luna de luna in cazul activelor fondurilor de pensii administrate privat a fost determinat si de virarea in ritm constant a contributiilor, precum si de cresterea cotei de contributie la 3% din venitul brut realizat. Astfel, in Pilonul II, contributiile brute totale in 2011 au insumat 1,98 miliarde lei.

Pentru intreaga piata a pensiilor private la sfarsitul anului 2011, numarul participantilor a depasit 5,7 milioane persoane, in crestere cu peste 6% fata de 2010.

  • "Chiar daca revenirea economica se lasa asteptata, iar climatul nu a fost unul favorabil pe piata muncii, fondurile de pensiile facultative au castigat aproximativ 40.000 noi clienti, depasind 260.000 de participanti in total", se arata in comunicatul autoritatii.

Pe parcursul anului trecut, politica de investitii a fondurilor de pensii private fost caracterizata in general de prudenta, iar portofoliile acestora au fost compuse cu preponderenta din titluri de stat. Alocarea activelor intre titlurile de stat si restul activelor a ramas similara la finalul anului 2011 (66,33% titluri stat - 33,67% restul activelor) cu cea inregistrata la finalul lui 2010 (66,32% titluri stat - 33,68% restul activelor). Totusi, ponderea titlurilor de stat a variat in cursul anului, in lunile imediat urmatoare crizei declansate de scaderea ratingului SUA aceasta inregistrand cresteri pana la un maxim de 68,58%, in detrimentul celorlalte active (31,42%).

Trebuie mentionat faptul ca luna august a marcat pentru sistemul de pensii private prima investitie in metale pretioase, cu o pondere destul de marginala totusi, de 0,07% din totalul activelor administrate de fondurile de pensii private.

In 2012, CSSPP spune ca "in privinta structurii legislative a sistemul de pensii private urmatorul pas foarte important este aprobarea Legii privind modul de plata a pensiilor, intr-o varianta optima si clara care sa raspunda nevoilor participantilor, astfel incat sa putem vorbi de o functionalitate completa a intregului mecanism de pensii private. Totodata, in completarea acestei arhitecturi va veni o componenta care va permite extinderea acestei piete, respectiv componenta pensiilor ocupationale".