MApN, despre amanarea inrolarii in pilonul II de pensii a cadrelor militare: Pensiile nu vor fi afectate, intrucat contributiile se vor vira retroactiv

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Vineri, 6 iulie 2012, 12:37 Economie | Asigurari


Militari
Foto: AGERPRES
O Ordonanta de Urgenta publicata pe 21 iunie in Monitorul Oficial amana pana la sfarsitul lunii decembrie 2012 inrolarea in sistemul de pensii private obligatorii (pilonul II) a circa 150.000 de noi participanti, respectiv cadrele militare, politistii si functionarii publici cu statut special. Termenul limita pana la care acestia puteau opta pentru un fond de pensii administrat privat era 22 iunie. Printre motivele amanarii se numara dificultati majore in implementarea informatica de evidenta la nivelul caselor de pensii sectoriale. Ministerul Apararii (MApN) a precizat pentru HotNews.ro ca pensiile private ale personalului militar nu vor fi afectate, intrucat contributiile la fondurile de pensii administrate privat se vor vira retroactiv, incepand cu data de la care acestia indeplineau conditiile de eligibilitate si erau obligati sa adere.

In urma noii legi privind sistemul unitar de pensii publice, care a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2011, s-a creat cadrul legal pentru inrolarea in sistemul de pensii administrat privat (pilonul II) a circa 150.000 de bugetari din structurile militarizate.

Printr-o Ordonanta de Urgenta (OUG 98/2011) privind modificarea Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, publicata in Monitorul Oficial pe 22 noiembrie 2011, se preciza ca acestia au obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat in termen de 7 luni de la intrarea in vigoare a acestei ordonante de urgenta, in caz contrar fiind repartizate aleatoriu de catre institutia de evidenta. Acest termen se incheia pe 22 iunie 2012.

Cu o zi inainte insa, pe 21 iunie 2012, Guvernul a publicat in Monitorul Oficial o alta Ordonanta de Urgenta (OUG 29/2012 adoptata pe 20 iunie 2012) in care se spune ca termenul prevazut in actul normativ publicat pe 22 noiembrie 2011, se proroga pana la data de 31 decembrie 2012.

HotNews.ro a solicitat Ministerului Apararii (MApN) explicatii legate de dificultatile la nivelul sistemelor informatice pentru evidenta contribuabililor si privind modul in care vor fi afectate sau nu pensiile private ale cadrelor militare.

Redam mai jos explicatiile MApN:

"La nivelul Ministerului Apararii Nationale, dificultatile majore in implementarea sistemului informatic pentru tinerea evidentei contribuabililor si a contributiilor acestora la fondurile de pensii administrate privat sunt generate de:

 • necesitatea realizarii, dezvoltarii si implementarii unei aplicatii informatice pentru intocmirea si depunerea Declaratiilor nominale de asigurare, aferente intregului an 2011 si pentru primele cinci luni ale anului 2012, veniturile brute lunare din aceste declaratii reprezentand baza de calcul pentru stabilirea valorii contributiilor la fondurile de pensii administrate privat.
 • faptul ca Ministerul Apararii Nationale nu dispune de o retea de transmitere a informatiilor care sa conecteze toti ordonatorii de credite angrenati in aceasta activitate, iar extinderea retelei existente presupune un efort financiar substantial - respectiv infrastructura necesara - pe care, in acest moment, institutia nu si-l poate permite.

Datorita acestui fapt, schimbul de informatii se realizeaza cu dificultate, numai prin intermediul serviciului de posta militara.

 • Prorogarea termenului de aderare a personalului militar in activitate la un fond de pensii administrat privat, prin intrarea in vigoare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 29/2012, reprezinta doar o crestere a intervalului de timp de la 52 la 245 de zile in care acestia pot decide fondul de pensii la care sa adere si reducerea numarului de persoane care face obiectul repartizarii aleatorii, potrivit prevederilor art. III din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 98/2011 pentru modificarea Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, precum si stabilirea unor masuri in domeniul in domeniul pensiilor administrate privat.
 • Pensiile private ale personalului militar nu vor fi afectate, intrucat contributiile la fondurile de pensii administrate privat se vor vira retroactiv, incepand cu data de la care acestia indeplineau conditiile de eligibilitate si erau obligati sa adere, in conformitate cu prevederile art 3, alin (1) din Norma nr 22/2009 privind aderarea si evidenta participantilor la fondurile de pensii administrate privat, cu modificarile si completarile ulterioare."

In plus, HotNews.ro a cerut explicatii si legate de un comunicat al MApN din 15 iunie 2012 in care se aducea in discutie o prima intrunire a unei "Comisii pentru elaborarea actelor normative care sa reglementeze reconstructia sistemului de pensii militare, constituita la nivelul Ministerului Apararii Nationale". In acelasi comunicat se spunea ca s-a convenit "o foaie de parcurs a procesului de elaborare a proiectului legislativ", fara a se preciza exact despre ce este vorba.

Ce a raspuns MApN la intrebarea daca se doreste revenirea la pensiile speciale?

"Potrivit ordinului ministrului apararii nationale nr. M 60/2012, la nivelul ministerului s-a constituit o Comisie pentru elaborarea unor acte normative care sa reglementeze reconstructia sistemului de pensii militare ocupationale pentru pensionarii militari si pentru personalul militar in activitate", se arata in precizarile MApN transmise HotNews.ro.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5329 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  Dumnezeule, (Vineri, 6 iulie 2012, 12:45)

  fefe [anonim]

  ce incopetenti salasluiesc prin autoritatile publice. Pensiile vor fi afectate pentru ca pensia privata este o afacere care produce doar daca investesti banii in ceva. Faptul ca peste nshpe ani vor varsa suma, chiar retroactiv la fondurile de pensii, banii aia sunt bani care nu au produs nimic, si in consecinta pensia va fi afectata.
  • +4 (4 voturi)    
   vai draga (Vineri, 6 iulie 2012, 12:55)

   lucyan [utilizator] i-a raspuns lui fefe

   cum poti vorbi asa, nu ced c mai este bugetar care sa nu aiba cel putin doua facultati si 2-3 masterate...
   la salariile care le au si faptul ca taie frunza la caini majoritatea timpului, si-au permis sa urmeze un spiru haret sau dimitrie cantemir, care numai la mine la tara nu a deschis filiala pentru invatamantul id...
   oricum, acestia stau mai bine decat seful lor, un plagiator notoriu si un mare mincinos alaturi de un repetent...
   asa ca concluzie, te rog sa nu mai faci analize, poti lua de bun tot ce vorbeste puterea, ei detin adevarul absolut si respecta si institutiile statului ( am aflat ca si-au insusit punctul tau de vedere si ca vor da o OUG prin care contribuabilii nu vor pierde nimic, ori ca depun banii acum, ori in decembrie, acesti bani nu produc nimic, din contra, s-ar putea ca la alegeri sa dispara)
 • 0 (0 voturi)    
  jaf la drumul mare (Vineri, 6 iulie 2012, 13:11)

  El Condor [anonim]

  Pensiile private, pe langa faptul ca sunt facute la banci care nu - si pot garanta exixtenta peste un anumit numar de ani, sunt incheiate pe o periada limitata, astfel incat cei care au " norocul " sa traiasca mai mult decat termenul pentru care au incheiat contractul pentru pensie, chiar cu o zi, dupa expirarea termenului raman fara nici un fel de venit ( mijloc de subzistenta ). La cei care parasesc lumea inainte de expirarea termenului este mai usor, pentru ca nu mai au nevoie de sumele care li s-ar cuveni pana la expirarea termenului limita.
  • 0 (0 voturi)    
   vo(e)rbe fara acoperire (Miercuri, 29 mai 2013, 15:57)

   ioanauzum [anonim] i-a raspuns lui El Condor

   el condor : vorbesti in vant : fondul privat/banca incheie contract cu aderantul-pana la ieisirea lui la pensie! daca 'pleaca' inainte de pensie, toti banii stansi, revin rudelor de gradul I,II, sau desmnatului de cel 'plecat' . vorbesti la valoare de cl.a II -A !!!
 • +2 (2 voturi)    
  competenta (Vineri, 6 iulie 2012, 13:23)

  IonPopescu1 [anonim]

  Asta arata ce bine e condusa tara ! Mai tineti minte cum ziceau ei ca rezolva problemele imediat ....
 • +1 (1 vot)    
  garantul democratiei (Vineri, 6 iulie 2012, 13:28)

  Mr John [anonim]

  armata trebuie desfiintata...papa bani moca..propun inffintarea unei unitati de elita max 10 000 de ofiteri in contextul actual ..
  • +1 (1 vot)    
   Apararea nationala trebuie regindita (Vineri, 6 iulie 2012, 15:02)

   radu II [anonim] i-a raspuns lui Mr John

   Fibra morala a tineretului roman este in deriva. Romania trebuie sa faca ca perioada de instruire a tineretului sa fie obligatorie , perioada de minim trei saptamini. Unde sa invete ce-i disciplina, responsabilitatea, patriotismul. Tineretul nostru nu mai are nici un reper, nu mai inteleg ca exista erarhii de virsta , obligatii , respect.
   Politicienii au uitat ca inainte de razboi erau tabere de strajeri, ca germania si-a instruit si perfectionat tinerii in permanenta , ca in Elvetia , perioada de instruire este obligatorie .
   Ne-au idiotit aliatii nostrii , nu se stie daca l-a un moment dat nu ne vom trezi cu faptul ca suntem pe niaieri ca instruire .
   In ce priveste pensile militare , cred ca trebuie un pic de decenta si respect pentru cei din sectorul civil de pensii unde sunteti acum si care va sustin si pe voi. Eu am 43.5 ani vechime si voi iesi cu 1000 lei , fecinul meu scoa la pensie la 43 de ani are 1700 si nu era decit un gestionar de bocanci si tinuta . Cred ca nu este deloc corect , da pensilor militarilor de cariere si nu celor care au facut figuratie cu grade pe umar.
   Si mai vedem colonei ca Boureanu, cel de la B1 Tv cu bila ... si altii care nu au facut macar armata .
 • +2 (2 voturi)    
  din cite pricep eu... (Vineri, 6 iulie 2012, 13:30)

  brita [utilizator]

  nu e vorba aici despre subiectul "pensiile private pilon II", ci despre "amanarea inrolarii in pilonul II de pensii a cadrelor militare".
  cu alte cuvinte, facem vorbire despre favorizarea unei categorii de cetateni fata de celelalte categorii, care sint deja inrolate de ceva vreme.
  explicatiile mi se par inacceptabile.
  • 0 (0 voturi)    
   discriminare (Miercuri, 29 mai 2013, 16:03)

   ileana petrescu [anonim] i-a raspuns lui brita

   asa cum scrie mai sus, este o DISCRIMINARE in societate romaneasca : partea civila si partea cadre militare !!!
   si noi avem dreptul la pensii private; s.au dat mii de OUG si s.au batut cap-in-cap si s.a ales praful ! mai scrie cineva, mai sus : banii(retroactive plati ale contributiilor) au disparut dupa alegeri ! si...o alta OUG !!! s.a.m.d......
 • +2 (2 voturi)    
  la o recitire (Vineri, 6 iulie 2012, 13:36)

  brita [utilizator]

  a textului se intelege: e vorba de favorizarea unei categorii de angajati (bugetari) fata de alte categorii de angajat, prin "amanarea inrolarii in pilonul II de pensii...".

  si asta cu o zi inainte de termenul legal prevazut!

  numai mie mi se pare dubios? sa aiba tovarasii nevoie de sprijinul acestei categorii in perioada asta tulbure?
  • 0 (0 voturi)    
   dubios (Miercuri, 29 mai 2013, 16:08)

   cornel paraschiv [anonim] i-a raspuns lui brita

   mi se pare ca are MARE dreptate cel care a scris : tovarasii au nevoie de 'bocanci' si 'masterate' !
 • 0 (0 voturi)    
  Amanarea va fi ptr. totdeauna (Duminică, 8 iulie 2012, 15:09)

  nik [anonim]

  Se pregateste reintrarea in vigoare a legii pensiilor militare incepand cu data 01.01.2013 ,vezi : http://ancmrr.ro/proiect-lege-privind-pensiile-militare-de-stat/ . Lege ce va favoriza pe cei ce vor iesi la pensie de pe o functie mare ocupata in ultima luna de serviciu si care va dezavantaja pe cei cu vechime completa , grupa de munca si functii mici.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by