O Ordonanta de Urgenta publicata pe 21 iunie in Monitorul Oficial amana pana la sfarsitul lunii decembrie 2012 inrolarea in sistemul de pensii private obligatorii (pilonul II) a circa 150.000 de noi participanti, respectiv cadrele militare, politistii si functionarii publici cu statut special. Termenul limita pana la care acestia puteau opta pentru un fond de pensii administrat privat era 22 iunie. Printre motivele amanarii se numara dificultati majore in implementarea informatica de evidenta la nivelul caselor de pensii sectoriale. Ministerul Apararii (MApN) a precizat pentru HotNews.ro ca pensiile private ale personalului militar nu vor fi afectate, intrucat contributiile la fondurile de pensii administrate privat se vor vira retroactiv, incepand cu data de la care acestia indeplineau conditiile de eligibilitate si erau obligati sa adere.

MilitariFoto: AGERPRES

In urma noii legi privind sistemul unitar de pensii publice, care a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2011, s-a creat cadrul legal pentru inrolarea in sistemul de pensii administrat privat (pilonul II) a circa 150.000 de bugetari din structurile militarizate.

Printr-o Ordonanta de Urgenta (OUG 98/2011) privind modificarea Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, publicata in Monitorul Oficial pe 22 noiembrie 2011, se preciza ca acestia au obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat in termen de 7 luni de la intrarea in vigoare a acestei ordonante de urgenta, in caz contrar fiind repartizate aleatoriu de catre institutia de evidenta. Acest termen se incheia pe 22 iunie 2012.

Cu o zi inainte insa, pe 21 iunie 2012, Guvernul a publicat in Monitorul Oficial o alta Ordonanta de Urgenta (OUG 29/2012 adoptata pe 20 iunie 2012) in care se spune ca termenul prevazut in actul normativ publicat pe 22 noiembrie 2011, se proroga pana la data de 31 decembrie 2012.

HotNews.ro a solicitat Ministerului Apararii (MApN) explicatii legate de dificultatile la nivelul sistemelor informatice pentru evidenta contribuabililor si privind modul in care vor fi afectate sau nu pensiile private ale cadrelor militare.

Redam mai jos explicatiile MApN:

"La nivelul Ministerului Apararii Nationale, dificultatile majore in implementarea sistemului informatic pentru tinerea evidentei contribuabililor si a contributiilor acestora la fondurile de pensii administrate privat sunt generate de:

  • necesitatea realizarii, dezvoltarii si implementarii unei aplicatii informatice pentru intocmirea si depunerea Declaratiilor nominale de asigurare, aferente intregului an 2011 si pentru primele cinci luni ale anului 2012, veniturile brute lunare din aceste declaratii reprezentand baza de calcul pentru stabilirea valorii contributiilor la fondurile de pensii administrate privat.
  • faptul ca Ministerul Apararii Nationale nu dispune de o retea de transmitere a informatiilor care sa conecteze toti ordonatorii de credite angrenati in aceasta activitate, iar extinderea retelei existente presupune un efort financiar substantial - respectiv infrastructura necesara - pe care, in acest moment, institutia nu si-l poate permite.

Datorita acestui fapt, schimbul de informatii se realizeaza cu dificultate, numai prin intermediul serviciului de posta militara.

  • Prorogarea termenului de aderare a personalului militar in activitate la un fond de pensii administrat privat, prin intrarea in vigoare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 29/2012, reprezinta doar o crestere a intervalului de timp de la 52 la 245 de zile in care acestia pot decide fondul de pensii la care sa adere si reducerea numarului de persoane care face obiectul repartizarii aleatorii, potrivit prevederilor art. III din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 98/2011 pentru modificarea Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, precum si stabilirea unor masuri in domeniul in domeniul pensiilor administrate privat.
  • Pensiile private ale personalului militar nu vor fi afectate, intrucat contributiile la fondurile de pensii administrate privat se vor vira retroactiv, incepand cu data de la care acestia indeplineau conditiile de eligibilitate si erau obligati sa adere, in conformitate cu prevederile art 3, alin (1) din Norma nr 22/2009 privind aderarea si evidenta participantilor la fondurile de pensii administrate privat, cu modificarile si completarile ulterioare."

In plus, HotNews.ro a cerut explicatii si legate de un comunicat al MApN din 15 iunie 2012 in care se aducea in discutie o prima intrunire a unei "Comisii pentru elaborarea actelor normative care sa reglementeze reconstructia sistemului de pensii militare, constituita la nivelul Ministerului Apararii Nationale". In acelasi comunicat se spunea ca s-a convenit "o foaie de parcurs a procesului de elaborare a proiectului legislativ", fara a se preciza exact despre ce este vorba.

Ce a raspuns MApN la intrebarea daca se doreste revenirea la pensiile speciale?

"Potrivit ordinului ministrului apararii nationale nr. M 60/2012, la nivelul ministerului s-a constituit o Comisie pentru elaborarea unor acte normative care sa reglementeze reconstructia sistemului de pensii militare ocupationale pentru pensionarii militari si pentru personalul militar in activitate", se arata in precizarile MApN transmise HotNews.ro.