Decizie CSA, la doi ani de la inceputul asigurarii obligatorii a locuintelor: Asiguratorii nu mai au voie sa foloseasca sintagma PAD in politele facultative

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Marţi, 17 iulie 2012, 13:30 Economie | Asigurari


Cum arata o polita PAD
Foto: PAID
Asiguratorii nu mai au voie sa utilizeze in cadrul desfasurarii activitatii de incheiere a asigurarilor facultative pentru locuinte denumirea 'PAD' sau sintagme derivate din aceasta, termenul 'obligatorie' sau termeni similari, precum si a sintagmei 'asigurarea obligatorie a locuintelor' sau sintagme similare, conform unei decizii a Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) data pe 9 iulie si publicata luni, 16 iulie in Monitorul Oficial. PAD este denumirea politei de asigurare obligatorie a locuintelor care acopera doar trei riscuri: cutremur, inundatii si alunecari de teren. Companii precum Astra Asigurari si Carpatica Asigurari au in prezent asigurari facultative de locuinte care folosesc aceasta sintagma.

 • "Societatile de asigurari au folosit denumirea "PAD" sau sintagme derivate din aceasta, precum si sintagma 'asigurarea obligatorie a locuintelor' in legatura cu asigurarile facultative, ceea ce a creat confuzie intre asigurarile facultative si asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si a inundatiilor", sustine CSA in decizia publicata in Monitorul Oficial.

Comisia mai atentioneaza ca desi preturile politelor facultative care s-au folosit de sintagma PAD sunt similare si acopera si riscuri suplimentare, modul de calcul al despagubirii este diferit.

 • "Contractele de asigurare facultative pentru locuinte includ de regula, riscuri suplimentare la aceleasi prime de asigurare stabilite pentru asigurarile obligatorii, dar totodata in conditiile de asigurare sunt incluse prevederi care conduc la un mod de calcul al despagubirii diferit fata de cel prevazut pentru asigurarile obligatorii, respectiv: fransiza, principiul proportionalitatii etc. De asemenea, descrierea riscurilor acoperite prin contractele facultative, precum si a excluderilor poate conduce la concluzia ca nu toate contractele facultative acopera toate riscurile prevazute in legea Nr 260/2008", se mai arata in decizia CSA.

Obligatii CSA impuse asiguratorilor la incheierea politelor de asigurare a locuintelor:

 • "Se interzice utilizarea de catre societatile de asigurare, in cadrul desfasurarii activitatii de incheiere a asigurarilor facultative pentru locuinte a denumirii 'PAD' sau sintagme derivate din aceasta, termenul 'obligatorie' sau termeni similari, precum si a sintagmei 'asigurarea obligatorie a locuintelor' sau sintagme similare;
 • Societatile de asigurare au obligatia de a informa in mod clar si exact potentialul asigurat, inca din faza precontractuala, inclusiv cu privire la prevederile din contractele de asigurare facultativa a locuintelor care difera de cele din contractele de asigurare obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor stabilite prin Legea nr.260/2008 si normele emise in aplicarea acestora (ex.: fransize, excluderi, principiul proportionalitatii, riscuri neacoperite).
 • Art. 2: Prezenta decizie va fi dusa la indeplinire de societatile de asigurari autorizate sa incheie asigurari facultative pentru locuinte;
 • Art.3: Incalcarea de catre societatile de asigurari a deciziilor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor constituie contraventie conform art. 39 alin. (2) lit. a) si c) din Legea nr. 32/200, cu modificarile si completarile ulterioare"

Decizia CSA a fost luata la data de 9 iulie si publicata in Monitorul Oficial, luni - 16 iulie 2012. Procesul de asigurare obligatorie a locuintelor impotriva celor trei riscuri naturale: cutremur, inundatii si alunecari de teren a demarat la data de 15 iulie 2010, iar vanzarea unor astfel de polite facultative care au folosit sintagma PAD dureaza de circa un an de zile.

Constantin Buzoianu, actualul presedinte al CSA a fost numit in aceasta functie la sfarsitul lunii septembrie 2011, in locul Angelei Toncescu.

De ce a fost data abia acum aceasta decizie?

 • "Evolutia vanzarilor de polite de asigurare pentru locuinte, atat pe segmentul facultativ, cat si pe ce obligatoriu, a aratat lipsa de interes a companiilor de asigurare de a promova polita obligatorie care are un puternic caracter social. De aceea, Consiliul CSA a decis, in urma analizelor facute pe aceasta zona, sa puna la dispozitia pietei de asigurari toate instrumentele necesare, de ordin legislativ, astfel incat prevederile Legii 260/2008 sa fie fie aplicate unitar de catre toate societatile de asigurari autorizate sa incheie asigurari facultative pentru locuinte", au precizat pentru HotNews.ro oficialii CSA.

Decizia nu mentioneaza in cat timp ar trebui asiguratorii sa duca la indeplinire noile prevederi. Companii precum Astra Asigurari si Carpatica Asigurari au spre exemplu pe site-urile proprii produse de asigurari facultative care contin sintagma PAD. Este posibil sa mai fie si alti asiguratori in aceeasi situatie.

 • Obligatia asigurarii obligatorii a locuintelor, punte pentru vanzarea de polite facultative

Creata la sfarsitul anului 2009 de catre 13 companii de asigurari, PAID (Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale) emite politele de asigurare impotriva dezastrelor naturale (PAD), care acopera doar riscurile mai sus amintite si care sunt vandute in special de forta de vanzari a acestor companii de asigurari.

In conditiile in care modificarile aduse legii 260/2008 au permis proprietarilor sa detina si o polita facultativa de locuinta care sa acopere si cele trei riscuri de catastrofe naturale (cutremure, inundatii si alunecari de teren), companiile de asigurari, inclusiv cele membre PAID, au lansat si au inceput sa vanda produse similare politei PAD, la acelasi pret dar cu mai multe riscuri acoperite.

Polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale (PAD) costa anual 10 euro sau 20 de euro (in functie de materialul de constructie al locuintei) pentru sume asigurate de 10.000 euro si respectiv 20.000 de euro.

O diferenta importanta intre cele doua tipuri de produse este ca in cazul nefericit al producerii unui eveniment asigurat, proprietarul locuintei asigurate prin PAD va fi despagubit de PAID, iar proprietarul locuintei asigurate facultativ va fi despagubit de compania de asigurari cu care a facut contractul.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4132 vizualizari

 • +3 (3 voturi)    
  multi oameni (Marţi, 17 iulie 2012, 13:44)

  lucyan [utilizator]

  care au reinnoit in iulie asigurarea obligatorie au avut surpriza sa plateasca dublu fata de anul trecut, motivarea fiind aceea ca a crescut pretul, deoarece polita era aproape identica numai ca diferea un pic un cod... si evident avea mai multe riscuri asigurate...
  o metoda de a pacali clientii...
  • 0 (0 voturi)    
   minciuni (Marţi, 17 iulie 2012, 14:15)

   quit [anonim] i-a raspuns lui lucyan

   asigurarea obligatorie este 10 sau 20 euro, functie de materialele de constructie. la fel a fost si anul trecut. difera doar cursul de schimb. cel care a platit 20 de euro anul trecut, la fel plateste si acum. idem pentru 10 euro.
  • 0 (0 voturi)    
   riscurile asigurate implica pretul politei (Marţi, 17 iulie 2012, 14:22)

   instabil [utilizator] i-a raspuns lui lucyan

   "evident avea mai multe riscuri asigurate"
   Ceea ce ai spus nu este o simpla remarca ci este principala cauza pentru care difera pretul. Anul anterior, Asiguratorul si-a asumat un discount iar tie ti-a dat polita la acelasi pret cu PAD. Asta ca sa te prinde de client. Anul asta, daca nu-ti mai face acel discount, poti sa mergi la alt Asigurator.
   • 0 (0 voturi)    
    furt in masa (Marţi, 17 iulie 2012, 21:38)

    astra [anonim] i-a raspuns lui instabil

    foarte multi au luat plasa si au incheiat polite pad plus de la astra, crezand ca sunt asigurari obligatorii. oamenii au fost indusi in eroare de agentii de vanzari din societatile de asigurari. ei au cumparat asigurari facultative si nicidecum asigurari obligatorii. ma mir ca abia acum s-au prins astia de la csa. astra a vandut mii, poate zeci de mii de asigurari facultative denumite pad plus, mintindu-i pe clienti ca sunt asigurari obligatorii conform legii. aviz amatorilor. treaba asta ar trebui sa fie instrumentata de politie.
 • -1 (3 voturi)    
  mcostel71@gmail.com (Marţi, 17 iulie 2012, 14:36)

  Marica COSTEL [anonim]

  oamenii plang cand se intampla o nenorocire , dar cand ii rogi sa se asigura pentru 10 sau 20 euro pe an comenteaza ...... ne meritam soarta fratilor..
 • +3 (3 voturi)    
  ilegal (Marţi, 17 iulie 2012, 14:53)

  un ciumpalac [anonim]

  de ce nu spuneti la oameni ca in ue nu exista asigurare obligatorie pe locuinta decit cele cu credit---nu mai prostiti lumea ,nu ma poate obliga nimeni --nu vreau si gata nu sa platesc ca sa le fac contu gras la firmele de asigurari ca asta e singurul scop
 • +1 (1 vot)    
  Pe dracu ! (Marţi, 17 iulie 2012, 14:59)

  albanezu [anonim]

  Masura e impotriva Astra Asigurari care a luat cota de piata prea mare .Cred eu ...
 • 0 (0 voturi)    
  ASTRA NU ASIGURA!!! (Miercuri, 18 iulie 2012, 9:27)

  Adamescu Dan [anonim]

  CSA a luat aceasta decizie dupa ce impotorii de la Astra si-au prezentat produsele lor de asigurare ca fiind OBLIGATORII si sub denumire PAD.In acest fel au reusit sa pacaleasca zeci de mii de clienti.Polite emisa de ASTRA NU DESPAGUBESTE!!!! Verificati cate sanctiuni a luat ASTRA in ultimul an pt neplatile despagubirilor si numarul urias de reclamatii la adresa sa.Deschideti ochii!
 • 0 (0 voturi)    
  In 3 luni va fi un nou Presedinte la CSA (Miercuri, 18 iulie 2012, 10:07)

  Media X Primm [anonim]

  In cateva luni vom avea un nou presedinte la CSA.Actualul presedinte s-a dovedit a fi semnificativ mai bun decat predecesorul ( Angela Toncescu a fost un dezastru), dar nu suficient, cat sa reuseasca schimbarea comportamentului abuziv al societatilor de asigurari.
 • 0 (0 voturi)    
  PAID e in pragul falimentului (Miercuri, 18 iulie 2012, 10:31)

  Bulugea [anonim]

  Dupa ce fostul presedinte al PAID - Marius Bulugea a fost schimbat din functie, au inceput sa curga si citatiile la Politie si DNA catre domnia sa.Verificati la Politia Sectorului 1 care este incadrarea lui Marius Bulugea in primul dosar.
 • 0 (0 voturi)    
  asigurari doar pe hartie (Marţi, 4 septembrie 2012, 20:30)

  donitz [anonim]

  Bai indivizilor cu par rosu,ascultati ACUM la baiatu, ca nu prea mai aveti timp mult la dispozitie : Pentru ce faceti voi acum,poporului asta impreuna cu talharii de la putere,veti plati inzecit fata de asa zisul holocaust.Adolf intentionat nu a terminat toti jidovii pt ca generatiile viitoare sa vada ca a avut dreptate.Nici in desertul vostru plin de c....at nu veti fi in siguranta,acolo va asteapta carpa-n cap,iar aici sunt pregatite trenurile de vite. Bafta!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by