Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) ia in calcul modificarea legislatiei secundare, astfel incat toate societatile de asigurare vor putea incheia asigurari facultative doar pentru sume asigurate care exced celor acoperite prin polita obligatorie pentru locuinte (n.a polita PAD, emisa de catre PAID), respectiv 10.000 de euro sau 20.000 de euro, a anuntat miercuri institutia. Masura este considerata un element de sprijin pentru cresterea numarului politelor de asigurare obligatorie, emise de Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID).

Scadere continua a numarului de asigurari obligatorii pentru locuinteFoto: Captura Paidromania.ro

Posibilitatea modificarii legislative a fost analizata marti, 24 iulie si vine in continuarea masurilor adoptate recent de CSA care interzic folosirea abrevierii PAD in denumirea produselor de asigurare facultativa a locuintelor. Cu privire la acest subiect, oficialii CSA au precizat pentru HotNews.ro ca obligatia respectarii acestor norme revine asiguratorilor de la data de 1 septembrie 2012.

CSA are in vedere si modificarea normelor puse in aplicare prin Ordinul nr. 5/2009, in sensul de a majora comisionul platit de PAID societatilor care incheie polita de asigurare obligatorie pentru locuinte, de la 10% pana la 20% din valoarea primei de asigurare.

  • "Societatile de asigurare autorizate sa incheie asigurari obligatorii pentru locuinte in numele PAID, care sunt si actionari ai Pool-ului, si-au asumat prin aceasta calitate si obiectivul principal stabilit de legislatia in vigoare, respectiv cuprinderea in asigurarea obligatorie a fondului locativ din Romania. Cifrele centralizate de CSA arata ca, la sfarsitul lunii martie din acest an, cele mai multe locuinte din Romania erau asigurate printr-o polita facultativa, iar portofoliul gestionat de Pool intrase pe o puternica tendinta de scadere. Consideram ca aceste modificari, odata ce vor fi aprobate, vor implusiona actionarii PAID sa intensifice activitatea de vanzare a politei de asigurare obligatorie pentru locuinte", a declarat presedintele CSA, Constantin Buzoianu.

Sunt asiguratori care vand polite de asigurare facultativa pentru locuinte la tarife mai mici decat polita PAD, dar cu mai multe riscuri acoperite

In acelasi context, mentioneaza CSA, in cursul zilei de 25 iulie 2012, membrii Consiliului CSA au organizat o intalnire cu actionarii PAID, in cadrul careia a fost anuntata aprobarea Aureliei Cristea in functia de director general si a lui Radu Mircea Popescu, pentru functia de director general adjunct.

  • "In cadrul acestei intalniri, (...) noua conducere a Pool-ului a prezentat si masurile pe care PAID le are in vedere cu privire la contracararea practicilor existente in piata, respectiv vanzarea de polite de asigurare facultativa pentru locuinte la tarife mai mici decat polita PAD, dar cu mai multe riscuri acoperite", se mentioneaza in comunicatul CSA.

Creata la sfarsitul anului 2009 de catre 13 companii de asigurari, PAID (Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale) emite politele de asigurare impotriva dezastrelor naturale (PAD), care acopera doar riscurile mai sus amintite si care sunt vandute in special de forta de vanzari a acestor companii de asigurari.

In conditiile in care modificarile aduse legii 260/2008 au permis proprietarilor sa detina si o polita facultativa de locuinta care sa acopere si cele trei riscuri de catastrofe naturale (cutremure, inundatii si alunecari de teren), companiile de asigurari, inclusiv cele membre PAID, au lansat si au inceput sa vanda produse similare politei PAD, la acelasi pret dar cu mai multe riscuri acoperite.

Polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale (PAD) costa anual 10 euro sau 20 de euro (in functie de materialul de constructie al locuintei) pentru sume asigurate de 10.000 euro si respectiv 20.000 de euro.

O diferenta importanta intre cele doua tipuri de produse este ca in cazul nefericit al producerii unui eveniment asigurat, proprietarul locuintei asigurate prin PAD va fi despagubit de PAID, iar proprietarul locuintei asigurate facultativ va fi despagubit de compania de asigurari cu care a facut contractul.