"Societatile de asigurare autorizate sa subscrie riscuri de catastrofa, vor putea incheia asigurari facultative pentru locuinte pentru riscurile prevazute in lege, numai pentru sumele asigurate care exced limitele stabilite prin Legea 260/2008 (n.a 10.000 de euro si respectiv 20.000 de euro)", a declarat vineri pentru HotNews.ro Catrinel Frincu, directorul de comunicare al Comisiei de Supraveghere a Asgurarilor (CSA). "Pentru riscurile si sumele asigurate prevazute in Legea nr. 260/2008 se vor putea incheia doar polite de asigurare obligatorie impotriva dezastrelor naturale - PAD", a mai spus aceasta. Schimbarile intra in vigoare de la 1 septembrie 2012.

  • "La expirarea politei facultative, proprietarul unei locuinte va trebui sa-si incheie in mod obligatoriu,  pentru riscurile si sumele asigurate prevazute in Legea nr. 260/2008, polita PAD. Totodata, proprietarul de locuinta care doreste o protectie suplimentara, poate incheia o asigurare facultativa. Prin polita facultativa poate fi acoperita o suma asigurata suplimentara pentru riscurile de cutremur, inundatii si alunecari de teren, sau pot fi acoperite si alte riscuri", a mai precizat directorul CSA.

Asigurarea obligatorie a locuintelor (PAD) este emisa de Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) si poate fi vanduta doar prin intermediul celor 12 societati de asigurare, actionari ai PAID.

Amintim insa ca modificarile aduse Legii 260/2008 in luna decembrie 2010 au permis proprietarilor sa detina si o polita facultativa de locuinta care sa acopere si cele trei riscuri de catastrofe naturale (cutremure, inundatii si alunecari de teren), fara a exista obligatia de a incheia exclusiv polite PAD emise de PAID.

Modifica oare CSA legislatia primara printr-o norma secundara?

  • "Legislatia secundara adoptata de CSA a fost emisa in aplicarea Legii nr. 260/2008 si vizeaza punerea in executie a dispozitiilor legale referitoare la asigurarea obligatorie a locuintelor", a precizat Catrinel Frincu.

O problema esentiala care apare odata cu noile modificari legislative anuntate de CSA este urmatoarea:

  • Ce se va intampla de la 1 septembrie 2012 cu un proprietar a carui polita facultativa la casa/apartament trebuie reinnoita, iar firma de asigurari la care era asigurata proprietatea nu face parte din PAID (Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale), care emite politele de asigurare impotriva dezastrelor naturale (PAD)? Va trebui acesta sa faca doua drumuri - unul la un asigurator care vinde polite PAD, iar pentru diferenta sa se prezinte la vechiul asigurator?

Cel putin pana la acest moment, CSA nu are un raspuns, acest aspect urmand sa fie reglat cel mai probabil intre firmele de asigurari, astfel incat asiguratii sa nu fie pusi pe drumuri inutil.

Despre PAID si asigurarea obligatorie a locuintei

Creata la sfarsitul anului 2009 de catre 13 companii de asigurari, PAID (Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale) emite politele de asigurare impotriva dezastrelor naturale (PAD), care acopera doar riscurile mai sus amintite si care sunt vandute in special de forta de vanzari a acestor companii de asigurari.

In conditiile in care modificarile aduse legii 260/2008 au permis proprietarilor sa detina si o polita facultativa de locuinta care sa acopere si cele trei riscuri de catastrofe naturale (cutremure, inundatii si alunecari de teren), companiile de asigurari, inclusiv cele membre PAID, au lansat si au inceput sa vanda produse faculative similare politei PAD, la acelasi pret dar cu mai multe riscuri acoperite.

Polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale (PAD) costa anual 10 euro sau 20 de euro (in functie de materialul de constructie al locuintei) pentru sume asigurate de 10.000 euro si respectiv 20.000 de euro.

O diferenta importanta intre cele doua tipuri de produse este ca in cazul nefericit al producerii unui eveniment asigurat, proprietarul locuintei asigurate prin PAD va fi despagubit de PAID, iar proprietarul locuintei asigurate facultativ va fi despagubit de compania de asigurari cu care a facut contractul.