Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), printr-o decizie recent adoptata, simplifica modul de aplicare a sistemului bonus-malus (n.a care conduce la reducerea sau majorarea primei de asigurare RCA in functie de istoricul de daunalitate realizat), prin facilitarea accesului asiguratilor la informatiile privind istoricul daunelor proprii, a anuntat miercuri autoritatea. Astfel, incepand cu data de 15 septembrie 2012, asiguratii RCA vor avea acces la informatiile privind istoricul daunelor proprii, inscris in baza de date CEDAM.

CSA subliniaza ca primele de asigurare aferente asigurarilor obligatorii de raspundere civila auto (RCA) depind de istoricul de daunalitate realizat de asiguratul/utilizatorul unui vehicul intr-o perioada de referinta, asa cum prevad reglementarile in vigoare cu privire la sistemul bonus-malus.

Totodata a fost implementata o metoda prin care si societatile de asigurare au posibilitatea interogarii bazei de date CEDAM in vederea stabilirii istoricului de daunalitate pentru potentialii asigurati prin utilizarea serviciului web aferent sistemului bonus-malus.

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor intretine si administreaza baza de date CEDAM. Informatiile din aceasta baza de date sunt centralizate de la societatile de asigurare, care sunt posesorii de drept ai acestor informatii. CSA nu are dreptul legal de a modifica aceste date. Responsabilitatea pentru colectarea, transcrierea, incarcarea si modificarea politelor RCA revine exclusiv societatilor de asigurare emitente.