Curtea de Apel Bucuresti a decis marti, 18 septembrie, suspendarea ordinului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) care stabilea ca de la 1 septembrie, la expirarea politei facultative, proprietarul unei locuinte sa-si incheie polita obligatorie pentru riscurile naturale (cutremure, inundatii si alunecari de teren) si apoi o polita facultativa pentru protectia suplimentara a locuintei. Decizia CSA a fost atacata in instanta tocmai de Astra Asigurari, companie care este membra a PAID, societatea care emite politele obligatorii, si care spre deosebire de alte mari companii de asigurari este autorizata sa vanda aceste polite cerute de lege.

Decizie a Curtii de apel BucurestiFoto: Captura Curtea de Apel
  • "Solutie: Admite in parte cererea. Suspenda executarea Ordinului CSA nr.15/2012 si a Normelor privind forma si clauzele cuprinse in contractul de asigurare obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor, numai in ceea ce priveste efectele art.7 din Norme. Ia act ca s-au solicitat cheltuieli de judecata. Cu recurs in 5 zile de la comunicare", se arata in decizia Curtii de Apel din data de 18 septembrie.

Ce spune art.7 din Ordinul CSA:

  • Art. 7. - (1) Proprietarii de locuinte care au incheiate contracte de asigurare facultative privind riscurile prevazute de Legea nr. 260/2008, republicata, au obligatia de a incheia contracte de asigurare obligatorie a locuintelor la data expirarii contractelor de asigurare facultativa sau, in cazul contractelor de asigurare multianuale, la data primei aniversari a acestora, dupa data aplicarii Legii nr. 260/2008, republicata.
  • (2) Incepand cu data de 01.09.2012, societatile de asigurare autorizate sa incheie asigurari facultative pentru locuinte, vor putea incheia asigurari facultative pentru locuinte pentru riscurile care fac obiectul contractului de asigurare obligatorie a locuintelor, numai pentru sumele asigurate care excedeaza sumelor asigurate obligatoriu conform Legii nr. 260/2008, republicata.
  • (3) Pentru riscurile si sumele asigurate obligatoriu, prevazute in Legea nr. 260/2008, republicata, societatile de asigurare vor putea incheia doar PAD.

Luna trecuta, CSA a modificat normele de punere in aplicare a Legii nr. 260/2008, astfel ca de la 1 septembrie 2012, la expirarea politei facultative, proprietarul unei locuinte trebuia sa-si incheie in mod obligatoriu polita PAD pentru riscurile naturale (cutremure, inundatii si alunecari de teren) si sumele asigurate (10.000 euro si respectiv 20.000 euro) prevazute in Legea nr. 260/2008, si apoi o polita facultativa pentru protectia suplimentara a locuintei.

Polita PAD este emisa de Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) si vanduta numai de 12 asiguratori autorizati, printre care se afla si Astra Asigurari.

Ce se intampla cu cei care conform legii puteau sa aiba pana acum si polite la alti asiguratori?

Radu Popescu, directorul general adjunct al PAID a declarat pentru HotNews.ro ca "exista discutii cu Allianz-Tiriac si VIG (n.a. asiguratori extra PAID) pentru gasirea unei modalitati de a emite si ei polite facultative care sa aiba inclusa asigurarea obligatorie a locuintei".

Contactati in legatura cu declaratiile directorului PAID, oficialii Allianz-Tiriac Asigurari au precizat ca la nivelul companiei se fac "eforturi pentru a gasi cele mai potrivite si eficiente solutii care sa mentina procesele de ofertare si subscriere a politelor de asigurare a locuintelor cat mai simple pentru clientii companiei".

La inceputul acestei luni, Aurelia Cristea, directorul general al PAID a declarat ca societatea pe care o conduce "va implementa, in perioada urmatoare, un sistem care va simplifica procedura pentru proprietarii care doresc sa isi asigure locuintele peste sumele minime prevazute in legislatia in vigoare. Speram ca in cel mai scurt timp sa nu mai fie nevoie de incheierea a doua polite - obligatorie si facultativa -, si sa implementam un sistem care sa permita acoperirea riscurilor obligatorii si a celor suplimentare pe o singura polita de asigurare".

Proprietarii care nu detin, in prezent, niciun fel de asigurare pentru locuinte pot fi sanctionati cu amenda de 100 la 500 de lei de catre autoritatile locale. In plus, in eventualitatea producerii unuia dintre cele trei riscuri de catastrofa naturala (cutremur, inundatie, alunecare de teren), acestia nu vor mai primi despagubiri de la bugetul de stat.

Pool-ul s-a constituit ca societate de asigurare in luna noiembrie 2009, prin efortul comun a 12 societati de asigurare (ABC Asigurari, Astra Asigurari, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins Romania, Generali, Grawe Romania, Groupama Romania, Platinum Asigurari si Uniqa Asigurari), actionari PAID.

Acoperirea PAID este una de tip prim risc si functioneaza pe principiul solidaritatii, adica se aplica acelasi nivel de prima de asigurare pentru orice locuinta, independent de gradul de vulnerabilitate specific acesteia. Primele de asigurare pentru PAD sunt de 20 de euro, pentru o suma asigurata de 20.000 de euro, si de 10 euro, pentru o suma asigurata de 10.000 euro.