Ce interes ar avea Astra Asigurari, o companie autorizata sa vanda polite de asigurare obligatorie a locuintelor, sa atace in justitie un Ordin recent al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) care parea sa dezavantajeze asiguratori precum Allianz-Tiriac sau Omniasig care nu aveau o astfel de autorizare? Astra Asigurari si alti 11 asiguratori sunt actionari ai PAID, societatea special creata in 2009 pentru a gestiona procesul de asigurare obligatorie a locuintelor, scrie jurnalistul Adrian Vasilache pe blogul sau.

Polita de asigurare obligatorie a locuintelorFoto: PAID

Sa ne amintim ca in 2010 in conditiile in care modificarile aduse legii 260/2008 au permis proprietarilor sa detina si o polita facultativa de locuinta care sa acopere si cele trei riscuri de catastrofe naturale (cutremure, inundatii si alunecari de teren), companiile de asigurari, inclusiv cele membre PAID, au lansat si au inceput sa vanda produse facultative similare politei PAD, la acelasi pret dar cu mai multe riscuri acoperite.

"Surpriza" stirii de miercuri, pe scurt

Pana recent, ca proprietar aveai voie sa ai asigurare facultativa la locuinta cu conditia ca polita sa cuprinda cele trei riscuri naturale: inundatii, alunecari de teren si cutremur. Luna trecuta, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a dat un ordin care pare sa modifice chiar Legea 260/2008: de la 1 septembrie 2012, la expirarea politei facultative, proprietarul unei locuinte sa-si incheie mai intai polita PAD creata special pentru cele trei riscuri naturale (cutremure, inundatii si alunecari de teren) la care obliga legea, iar pentru protectia suplimentara a locuintei sa-si incheie o polita facultativa.

Ei bine, marti, 18 septembrie, in urma unei reclamatii facute de Astra Asigurari, Curtea de Apel Bucuresti a decis suspendarea acestui ordin. Instanta ia act si de faptul ca s-au cerut cheltuieli de judecata.

De ce Astra Asigurari? De ce nu alti asiguratori precum Allianz-Tiriac care se plandeau deja ca nu ar vrea sa complice viata clientilor proprii, detinatori sau potentiali cumparatori de polite de asigurare a locuintelor?

O posibila explicatie pentru atacul in justitie al Astra

Astra Asigurari pierde bani. Da, Astra are autorizare sa vanda polite PAD, dar acestea costa putin. Suma asigurata este de maxim 20.000 de euro, iar clientul nu plateste decat 20 de euro anual. Este si motivul pentru care Astra si alti asiguratori membri ai PAID, precum Carpatica Asigurari, s-au adaptat modificarilor legislative ale Legii 260/2008 care au permis asiguratorilor care nu faceau parte din PAID (Allianz-Tiriac sau Omniasig) sa vanda polite facultative cu riscurile la care obliga legea: cutremur, inundatii si alunecari de teren.

Cum s-au adaptat? Au scos polite facultative similare politei PAD, la acelasi pret dar cu mai multe riscuri acoperite. Mai mult, aceste produse aveau in denumire si sintagma PAD: PAD Plus (Astra) sau PAD Avantaj (Carpatica). Polita facultativa de la Astra care acoperea valoarea reala de piata a locuintei se chema chiar PAD Complet.

Sunt multi romani care fara doar si poate si-au cumparat aceste polite pentru a nu fi amendati cum probabil subliniau agentii de vanzari.

Sa ne amintim iar, ca in noiembrie 2011 CSA-ul anunta ca "asiguratorii au subscris prime din asigurarile de locuinte in valoare de peste 1 miliard de lei in primele noua luni, in crestere cu 35,2% fata de aceeasi perioada din 2010. In tabara PAID insa nu era deloc bucurie.

Contactati de HotNews.ro, oficialii PAID au precizat atunci ca "portofoliul politelor care acopera exclusiv cele trei riscuri naturale la care obliga legea (cutremure, inundatii si alunecari de teren) scade semnificativ in continuare, iar ca pondere in valoarea veniturilor totale comunicata de CSA ar reprezenta doar circa 3%".

Aceasta a fost dovada clara ca PAID si tot procesul de asigurare obligatorie al locuintelor se macina din interior.

Acesta este si motivul pentru care in luna iulie din acest an CSA a decis ca asiguratorii "nu mai au voie sa utilizeze in cadrul desfasurarii activitatii de incheiere a asigurarilor facultative pentru locuinte denumirea 'PAD' sau sintagme derivate din aceasta, termenul 'obligatorie' sau termeni similari, precum si a sintagmei 'asigurarea obligatorie a locuintelor' sau sintagme similare".

Cu toate acestea, modificarile legislative recente ale CSA au pus in incurcatura nu doar asiguratorii care nefiind in PAID se vad obligati sa-si refaca practic produsele: Cum ar mai putea Allianz sa mai vanda o polita cu pretentie de "acoperire integrala", daca tu ca si client esti obligat sa te duci la o alta companie din PAID sa-si faci mai intai polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale (PAD).

Schimbarile lovesc poate intr-o masura si mai mare in unii asiguratori PAID. Conform noilor reguli, la reinnoirea politelor companiile de asigurari sunt obligate sa incheie mai intai polita PAD. Aia ieftina care nu te pazeste decat de 3 riscuri naturale. Si ei trebuie sa-si modifice produsele.

Mai mult: trebuie sa le explice oamenilor ca ce au semnat inainte nu era chiar asigurarea obligatorie, cea emisa de PAID si care arata asa.

Pentru cei care-si fac acum asigurare vor trebui sa depuna eforturi suplimentare de convingere: De unde sa mai scoata bani o batrana din Vulcana Bai sa-si faca mai intai polita PAD si apoi sa cumpere inca o polita facultativa care sa includa si riscul de incendiu?