Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a anuntat joi ca decizia de marti a Curtii de Apel Bucuresti prin care a fost suspendata executarea unui ordin al autoritatii care stabilea ca de la 1 septembrie, la expirarea politei facultative, proprietarul unei locuinte sa-si incheie polita obligatorie pentru riscurile naturale (cutremure, inundatii si alunecari de teren) si apoi o polita facultativa pentru protectia suplimentara a locuintei, "reprezinta o prima faza procesuala si nu este o decizie irevocabila. Mai mult, CSA recomanda proprietarilor sa-si verifice conditiile contractuale ale politelor facultative: "daca acestea sunt de tip proportional sau prevad fransize pentru cele trei riscuri de catastrofa naturala (cutremur, inundatii si alunecari de teren), atunci obligatia de a-si asigura locuintele, conform prevederilor legii, nu este indeplinita.

In comunicatul dat joi, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor precizeaza ca modificarea legislatiei secundare emisa in aplicarea Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor vizeaza atingerea obiectivului principal stabilit de legiuitor, respectiv protectia fondului locativ din Romania impotriva riscurilor de cutremur, inundatii si alunecari de teren.

Prin masurile adoptate, CSA a avut in vedere respectarea legislatiei in vigoare si aplicarea acesteia de catre toate societatile de asigurare in mod unitar, pentru implementarea cu succes a proiectului initiat si finantat de Banca Mondiala. Studiile Bancii Mondiale au aratat ca locuintele si, implicit, populatia Romaniei au o expunere majora la riscurile de cutremur, inundatii si alunecari de teren.

  • CSA avertizeaza proprietarii: Verificati conditiile din contractele politelor facultative

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor sustine ca a avut in vedere acoperirea riscurilor de catastrofa la nivel national, fara a interzice incheierea asigurarilor facultative, in scopul protejarii intereselor asiguratilor, in situatia in care unele produse de asigurari facultative similare existente in piata au conditii diferite de la o societate la alta, altele decat cele prevazute in Legea nr.260/2008.

  • "CSA recomanda proprietarilor de locuinte sa verifice conditiile contractuale ale politelor facultative. Daca acestea sunt de tip proportional sau prevad fransize pentru cele trei riscuri de catastrofa naturala (cutremur, inundatii si alunecari de teren), atunci obligatia de a-si asigura locuintele, conform prevederilor legii, nu este indeplinita"

Pentru lamurirea oricaror probleme ce pot aparea in procesul de incheiere a unei polite de asigurare si/sau in perioada de derulare a acesteia, CSA a pus la dispozitia asiguratilor serviciul TelVerde, care poate fi accesat gratuit la numarul 0-8008-25627.

Obligativitatea ca de la 1 septembrie, la expirarea politei facultative, proprietarul unei locuinte sa-si faca si o polita obligatorie, a fost suspendata in instanta

Precizarile CSA vin dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a decis marti, 18 septembrie, suspendarea ordinului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) care stabilea ca de la 1 septembrie, la expirarea politei facultative, proprietarul unei locuinte sa-si incheie polita obligatorie pentru riscurile naturale (cutremure, inundatii si alunecari de teren) si apoi o polita facultativa pentru protectia suplimentara a locuintei. Decizia CSA a fost atacata in instanta tocmai de Astra Asigurari, companie care este membra a PAID, societatea care emite politele obligatorii, si care spre deosebire de alte mari companii de asigurari este autorizata sa vanda aceste polite cerute de lege.

Proprietarii care nu detin, in prezent, niciun fel de asigurare pentru locuintepot fi sanctionati cu amenda de 100 la 500 de lei de catre autoritatile locale. In plus, in eventualitatea producerii unuia dintre cele trei riscuri de catastrofa naturala (cutremur, inundatie, alunecare de teren), acestia nu vor mai primi despagubiri de la bugetul de stat.

PAID (Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale) s-a constituit ca societate de asigurare in luna noiembrie 2009, prin efortul comun a 12 societati de asigurare (ABC Asigurari, Astra Asigurari, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins Romania, Generali, Grawe Romania, Groupama Romania, Platinum Asigurari si Uniqa Asigurari), actionari PAID.

Acoperirea PAID este una de tip prim risc si functioneaza pe principiul solidaritatii, adica se aplica acelasi nivel de prima de asigurare pentru orice locuinta, independent de gradul de vulnerabilitate specific acesteia. Primele de asigurare pentru PAD sunt de 20 de euro, pentru o suma asigurata de 20.000 de euro, si de 10 euro, pentru o suma asigurata de 10.000 euro.