Asiguratii cu polite de raspundere civila auto (RCA) ar putea in curand sa se adreseze atunci cand sunt pagubiti direct asiguratorului de la care au contractat asigurarea RCA, fapt care ar putea scurta termenul de plata a despagubirii de la 90 de zile in prezent pana la circa 60 de zile, potrivit unui proiect de norma al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor privind implementarea unui sistem de despagubire directa. Norma vizeaza introducerea unui sistem de compensare in timp real intre asiguratori avand ca baza de calcul dauna medie, a declarat miercuri, vicepresedintele CSA Cornel Coca-Constantinescu.

Sistem de despagubire directa RCAFoto: CSA

"Prin acest sistem intentionam sa dam posibilitatea asiguratilor care detin polite RCA ca in momentul cand sunt pagubiti sa se adreseze direct asigratorului de la care au contractat asigurarea, in asa fel incat asiguratorul va putea sa-si fidelizeze clientii, va putea sa utilizeze alte tipuri de marketing si sa poata vanda la pachet si asigurari CASCO nu doar RCA. In momentul respectiv plata este efectuata catre asigurat, problema ramane sa fie rezolvata intre asiguratorul A si asiguratorul B, se va produce aceasta compensare in timp real intre asiguratori avand ca baza de calcul dauna medie. Cred ca acest sistem ar putea fi implementat la inceputul anului viitor sau cel mai devreme la sfarsitul anului curent", a precizat miercuri vicepresedintele CSA Cornel Coca-Constantinescu.

Sistemul presupune si crearea unui centru de Compensare, caruia se va adresa practic asiguratorul soferului RCA vinovat in cazul unui accident pentru plata daunei. (vezi poza). Acest centru de compensare va trimite apoi banii catre asiguratorul soferului pagubit.

Vicepresedintele CSA a mai precizat ca acesta este pentru moment doar un proiect de norma de legislatie secundara, care a fost transmis spre consultare si urmeaza sa fie dezbatut si de asociatiile de profil - UNSAR si UNSICAR.

Declaratiile au fost facute in cadrul unui eveniment dedicat pietei de asigurari auto organizat de Media XPRIMM.