Allianz-Tiriac Asigurari acuza ca se incearca impunerea unor practici anticoncurentiale pe segmentul asigurarilor de locuinte/"Clientii nostri sunt in acest moment dezorientati si, din pacate, nici noi nu reusim sa intelegem incotro ne indreptam"

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Joi, 11 octombrie 2012, 15:14 Economie | Asigurari


Remi Vrignaud, CEO Allianz-Tiriac
Foto: Allianz-Tiriac Asigurari
In contextul perpetuarii situatiei de incertitudine in ceea ce priveste segmentul asigurarilor de locuinte din Romania si, mai mult decat atat, in conditiile aparitiei unor initiative ce tind sa impuna practici anticoncurentiale, Allianz-Tiriac Asigurari considera necesara initierea unei dezbateri consistente in vederea clarificarii cadrului legislativ, institutional si functional al sistemului de asigurari obligatorii a locuintelor, a anuntat joi asiguratorul. "Clientii nostri sunt in acest moment dezorientati si, din pacate, nici noi nu reusim sa intelegem incotro ne indreptam cu sistemul asigurarii locuintelor", declara Remi Vrignaud, directorul general al Allianz-Tiriac Asigurari.

Redam mai jos comunicatul integral cu acuzele Allianz-Tiriac Asigurari legate de noile initiative legislative privind asigurarea obligatorie a locuintelor:

"Inconsistenta initiativelor si demersurilor legislative recente ce vizeaza modificarea cadrului de functionare a asigurarii locuintelor din Romania produce efecte nocive atat la nivelul operatorilor din domeniul asigurarilor, cat mai ales in randul proprietarilor de locuinte.

"Clientii nostri sunt in acest moment dezorientati si, din pacate, nici noi nu reusim sa intelegem incotro ne indreptam cu sistemul asigurarii locuintelor", declara Remi Vrignaud, directorul general al Allianz-Tiriac Asigurari.

Emiterea Ordinului Presedintelui CSA nr. 15/2012, care reinstaura, incepand cu data de 1 septembrie a.c., monopolul PAID in privinta protectiei locuintelor impotriva riscurilor catastrofice pentru sume asigurate de 10.000 / 20.000 euro (in functie de tipul constructiv al cladirii), a fost urmata, la numai cateva zile, de suspendarea acestei reglementari.

Apoi, de curand, Comisia Parlamentara de politica economica, reforma si privatizare a aprobat un set de modificari ale Legii 260/2008 ce ar urma sa fie dezbatute in plenul Camerei Deputatilor. Intre amendamentele admise, regasim o prevedere ce ar putea limita liberul acces al proprietarilor de locuinte in a-si alege furnizorul de protectie facultativa si ar distorsiona concurenta pe piata asigurarilor, prin limitari impuse exclusiv companiilor de asigurari care nu sunt membri ai PAID.

Concret, documentul aprobat de Comisia Parlamentara propune modificarea articolului 3, alineatul (9) din Legea 260 astfel:

 • ,,... (9) Nu intra sub incidenta prezentei legi persoanele fizice si juridice care incheie o asigurare facultativa a locuintelor care sa acopere toate riscurile prevazute in asigurarea obligatorie, in conditiile in care aceste polite facultative sunt emise de asiguratorii membri PAID (s.n.)."

Altfel spus, fata de varianta actualmente in vigoare a Legii 260, se urmareste restrangerea drepturilor de a actiona liber pe un anumit segment de piata pentru un grup bine definit de societati de asigurare, reprezentat de companiile care nu sunt actionari PAID. In schimb, doar asiguratorii membri ai PAID vor putea emite polite facultative de asigurare a locuintelor impotriva riscurilor catastrofice pentru sume asigurate de 10.000 / 20.000 euro, in paralel cu PAID.

 • "Constatam cu surprindere ca exista tendinta de a aluneca spre impunerea unor practici anticoncurentiale pe segmentul asigurarilor de locuinte", spune Aurel Badea, director executiv subscriere asigurari generale in Allianz-Tiriac.

Adoptarea art. 3 (9) in formula prezentata aduce, in mod evident, atingere liberei concurente, generand un dezavantaj competitiv pentru societatile de asigurare care nu sunt membri PAID. Proprietarii de locuinte ar fi, astfel, determinati sa incheie o polita de asigurare facultativa pentru catastrofe naturale (pentru sume asigurate de 10.000 / 20.000 euro) cu una dintre societatile de asigurari membra PAID, in conditiile in care asiguratorilor ce nu sunt actionari PAID nu le este permis acest lucru.

 • "Lucrurile tind sa se complice si, de aceea, trebuie aduse clarificari. Noi consideram ca este absolut necesara derularea unei dezbateri consistente, la care sa participe toate partile interesate - reprezentanti ai autoritatilor, ai societatilor de asigurare, inclusiv ai PAID. Interesul comun al tuturor este acela de a gasi solutia care sa genereze o cat mai buna functionare a sistemului asigurarilor de locuinte, in primul rand sub aspectul atingerii unui numar cat mai mare de locuinte protejate. Din aceasta perspectiva, Legea 260 a avut rezultate bune, incepand din decembrie 2010", apreciaza Remi Vrignaud.

Legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva dezastrelor naturale in varianta in vigoare incepand din decembrie 2010 si pana in august a.c. a generat rezultate cu adevarat pozitive, chiar peste asteptari in privinta evolutiei gradului de cuprindere in asigurare a locuintelor. In anul 2011, numarul locuintelor asigurate din totalul fondului locativ la nivelul tarii a ajuns aproape de 60%, o rata de protectie de cel putin doua ori mai mare decat cele mai ridicate grade de cuprindere in asigurare inregistrate in ultimii 20 de ani. Aceste statistici reprezinta dovada clara a faptului ca, in varianta in vigoare incepand din decembrie 2010, Legea 260 si-a atins in buna masura scopul principal: acela de a genera un grad cat mai ridicat de protectie la nivelul fondului locativ din Romania. Mai mult decat atat, in proportie semnificativa, protectia achizitionata a fost la niveluri ce dimensioneaza valorile reale ale imobilelor (mult superioare cuantumului de 20.000 euro) si impotriva unei game extinse de riscuri (non-catastrofice, precum incendiu, explozie etc.).

 • "Sistemul asigurarilor obligatorii de locuinte poate fi reconfigurat astfel incat sa puna in centrul sau interesul asiguratului, al proprietarului de locuinta caruia i se adreseaza. In acest sens, noi vedem o o redesenare a schemei de functionare, plecand de la aceleasi principii care au stat la baza crearii acestui sistem. Exista asemenea solutii, iar Allianz-Tiriac doreste sa contribuie la discutarea lor", concluzioneaza Aurel Badea.

Consolidarea nationala reprezinta una dintre caracteristicile ce trebuie pastrate, pentru asigurarea unei bune dispersii a riscurilor, pentru garantarea stabilitatii si eficientei maxime in functionarea sistemului - parametri asigurati de programe de reasigurare nationale si de garantiile suplimentare oferite de stat. Rolul PAID trebuie redefinit, astfel incat aceasta entitate sa continue sa exercite un control in legatura cu administrarea riscurilor catastrofice in limitele prevazute de Legea 260.

Pe de alta parte, in opinia reprezentantilor Allianz-Tiriac, mentinerea implicarii tuturor asiguratorilor, fara discriminare in procesele operationale de functionare ale schemei adauga valoare mecanismului. Dinamismul acestora, experienta si eficacitatea lor in procesul de vanzare a asigurarii locuintelor ofera garantia obtinerii unui randament superior, a unui grad maxim de penetrare. Complementar, din perspectiva calitativa, efectele pozitive ale implicarii asiguratorilor care in mod uzual administreaza portofolii de asigurari property se vor vedea cu adevarat in cazul producerii de daune.

Allianz-Tiriac Asigurari va continua sa faca eforturi pentru a sustine imbunatatirea gradului de cuprindere in asigurare pentru fondul locativ din Romania. Toate demersurile Allianz-Tiriac in aceasta directie vor urmari sa promoveze si latura calitativa a protectiei locuintelor, in sensul mediatizarii importantei asigurarii la valoarea reala a cladirilor si impotriva unei game extinse de riscuri, care sa le includa si pe cele cu frecventa de producere mult mai ridicata decat a riscurilor catastrofice (incendiu, explozie etc.)"

Amintim ca marti, 18 septembrie Curtea de Apel Bucuresti a decis suspendarea ordinului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) care stabilea ca de la 1 septembrie, la expirarea politei facultative, proprietarul unei locuinte sa-si incheie polita obligatorie pentru riscurile naturale (cutremure, inundatii si alunecari de teren) si apoi o polita facultativa pentru protectia suplimentara a locuintei. Decizia CSA a fost atacata in instanta tocmai de Astra Asigurari, companie care este membra a PAID, societatea care emite politele obligatorii, si care spre deosebire de alte mari companii de asigurari este autorizata sa vanda aceste polite cerute de lege.


Proprietarii care nu detin, in prezent, niciun fel de asigurare pentru locuinte pot fi sanctionati cu amenda de 100 la 500 de lei de catre autoritatile locale. In plus, in eventualitatea producerii unuia dintre cele trei riscuri de catastrofa naturala (cutremur, inundatie, alunecare de teren), acestia nu vor mai primi despagubiri de la bugetul de stat.

PAID (Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale) s-a constituit ca societate de asigurare in luna noiembrie 2009, prin efortul comun a 12 societati de asigurare (ABC Asigurari, Astra Asigurari, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins Romania, Generali, Grawe Romania, Groupama Romania, Platinum Asigurari si Uniqa Asigurari), actionari PAID.

Acoperirea PAID este una de tip prim risc si functioneaza pe principiul solidaritatii, adica se aplica acelasi nivel de prima de asigurare pentru orice locuinta, independent de gradul de vulnerabilitate specific acesteia. Primele de asigurare pentru PAD sunt de 20 de euro, pentru o suma asigurata de 20.000 de euro, si de 10 euro, pentru o suma asigurata de 10.000 euro.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1859 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  noah bine ma... (Joi, 11 octombrie 2012, 15:26)

  danzigk [utilizator]

  pai daca is comunisti crezi ca-i doare pe ei undeva de "piata" si "concurenta" ??? noooo.... las' ca facem noi un minister care sa se ocupe de chestiunea asta... s'apoi o'm mai vedea pe unde ne mai bagam coada ! asta ne paste pe toti - cantinele lu' ceaska !!!
 • +2 (2 voturi)    
  Statul hot amendeaza victimele hotiei (Joi, 11 octombrie 2012, 16:00)

  Cetatean Logat [utilizator]

  Statul fura cetatenii cu ajutorul legii. Asigurarea obligatorie a locuintei este doar impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor. Sunt multe localitati in Romania in care nu exista nici unul din riscurile acoperite de polita de asigurare obligatorie. Locuitorii acestor localitati nu platesc de fapt o polita de asigurare ci o TAXA de pe urma careia NU AU NICI UN BENEFICIU ! Aceasta "asigurare" OBLIGATORIE era corecta (si morala) doar daca asiguratii isi puteau alege riscurile pentru care doresc sa fie asigurati. In lipsa acestei optiuni, pentru multi cetateni ai Romaniei, aceasta "asigurare" nu este de fapt decat o TAXA MASCATA sub titulatura de polita de asigurare. Doar ca nu se duce in bugetul statului, pentru beneficiul intregii populatii (beneficiu direct sau indirect), ci va fi doar pentru beneficiul societatilor de asigurari, care nu vor plati niciodata despagubiri acestor persoane, deoarece aceste persoane nu vor fi afectate niciodata de aceste calamitati naturale.
  Daca cineva isi construieste o locuinta intr-o zona care este inundata anual, societatile de asigurari vor refuza o asigurare impotriva inundatiilor, pe buna dreptate, deoarece inundatia nu mai este un risc ci o certitudine. De ce reciproca nu este valabila ? Daca riscul este nul, de ce trebuie sa ma asigur impotriva lui ?
  • 0 (0 voturi)    
   asigurare pentru risc de incediu (Joi, 11 octombrie 2012, 16:18)

   break_noon [utilizator] i-a raspuns lui Cetatean Logat

   eu cred ca problemele mai mari sunt de la incendii decit de la cutremure si alunecari de teren.
   inundatiile sunt si ele cu risc crescut in Romania, insa alunecarile de teren si cutremurele cred ca au produs foarte putine pagube in ultimii 20 de ani

   discutia cu asigurarea obligatorie a aparut acum citiva ani, cind in Bucuresti a luat foc o jumatate de bloc, incendiul a pornit de jos si a cuprins o fata intreaga a blocului. atunci oamenii au fost despagubiti de primarie sau guvern, ca nu era sa ii lase in aer, dar a aparut discutia asta. care parera buna, insa cind s-a finalizat, incendiul, care de fapt a dus la aceasta lege, nu era inclus.
   ori incendiu (provocat de scurtcircuit, sau de instalaltiile de gaz, cu explozia de rigoare) e mai des intilnit si ar trebui inclus in lista asigurari obligatorii.
 • 0 (0 voturi)    
  Allianz Tiriac Asigurari (Joi, 11 octombrie 2012, 16:00)

  andreesanu [utilizator]

  Domnilor ar trebui sa va fie rusine sa deschideti gura,sunt clientul vostru de ani buni si va bateti joc de mine atunci cind trebuie sa-mi restituiti sumele cuvenite ca urmare a instrainarii unei masini,masina fiind reasigurata la data vinzarii,reinregistrarii.
  Din iulie pina azi n-ati fost in stare sa restituiti citeva sute de lei ,solicitind mereu, aberant tot felul de prostii.Cind e vorba de plata politelor sunati non stop ca sa reamintiti ca-i scadenta ,dar cid trebuie sa platiti faceti pe prostii si mutati problema de la unul la altul,sa va fie rusine,asta nu-i asigurare e o hotie.
  • -1 (1 vot)    
   Asiguratori seriosi (Joi, 11 octombrie 2012, 16:17)

   shrek8907 [utilizator] i-a raspuns lui andreesanu

   eu zic sa te duci sa te asiguri la Carpatica, Euroins sau Astra - firme serioase, platesc beton!
   • 0 (0 voturi)    
    asig (Joi, 18 octombrie 2012, 9:15)

    adax [utilizator] i-a raspuns lui shrek8907

    Pe ce te bazezi domnule cand trimiti oamenii la firmele de mai sus? Ai avut vreodata daune si erai asigurat la Astra? Ei bine eu si multi cunoscuti am avut si va ide noi ce am patit, ca sa nu mai vorbim de minciunile care mi le bagau pe gat cu PAD PLUS asigurarea obligatorie la locuinte de 20 de euro care in mod normal au asigurate doar cutremure, alunecari de teren si inundatii si ei de la ei asa....ca erau draguti spuneau ca imi asigura gratuit si alte riscuri.Cad de prost sa fie cineva sa creada ca in cazul in care aveam o problema decat cele asigurate obligatoriu ei ma despagubeau.Cine in lumea asta face servicii (mai ales de asa nivel ) gratis. Va spun doar parerea mea sincera (nu va trimit), Allianz este firma cea mai serioasa, tocmai de aceea uneori(nu totdeauna) au si tarife usor mai ridicate


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by