CSA analizeaza posibilitatea securizarii Fondului de Garantare, (n.a. structura constituita pentru protejarea asiguratilor in cazul insolventei unei firme de asigurari) inclusiv prin asigurarea riscului de intrare in insolventa a unei societati de asigurare ca urmare a producerii unei catastrofe naturale in Romania, a declarat luni Cornel Coca-constantinescu, vicepresedinte Comisiei de Supraveghere a sigurarilor (CSA). Motivatia o reprezinta insuficienta capitalizare a societatilor de asigurare pentru sustinerea riscurilor de catastrofa, in conditiile in care anul trecut a crescut volumul primelor brute subscrise aferente asigurarilor de locuinte.

Asigurarea locuintelor in RomaniaFoto: CSA

Vicepresedintele CSA s-a contrazis luni in cadrul unei conferinte dedicate asigurarilor de locuinte in ceea ce priveste nivelul de capitalizare a societatilor de asigurari care ofera asigurari de locuinte. Vorbind despre un ordin adoptat recent - Ordinul12/2012 - Normele privind autorizarea si desfasurarea activitatii de subscriere si cedare in reasigurare a riscurilor de catastrofa naturala, acesta a spus ca motivatia acestuia este insuficienta capitalizare a asiguratorilor.

  • "Scopul este instituirea unei parghii de control/limitare asupra expunerilor la riscurile de catastrofa naturala. Motivatia este: cresterea volumului de prime brute subcrise in anul 2011, aferente asigurarilor de locuinte si insuficienta capitalizare a societatilor de asigurare pentru sustinerea  riscurilor de catastrofa. Eu am vrut s-o spun deschis si dupa cum vedeti o si spun. Nu cred ca este bine sa ascundem ceea ce exista astazi ca si problema, ci din contra sa lansam aceasta problema si sa cautam solutiile pentru rezolvarea ei", a declarat Cornel Coca-constantinescu, vicepresedinte Comisiei de Supraveghere a sigurarilor (CSA).

Ulterior, in urma intrebarilor ziaristilor, acesta a negat ca ar exista o subcapitalizare a firmelor de asigurari si ca in prezentarea sa s-ar fi referit de fapt doar la situatia in care gradul de cuprindere in asigurare a fondului locativ din Romania ar fi de 100%. Cu alte cuvinte, daca toate locuintele din Romania ar fi asigurate.

  • "Nu exista asiguratori subcapitalizati pentru ca daca ar exista Comisia de Supraveghere a Asigurarilor ar interveni. (...) In conditiile in care piata va atinge un grad de acoperire de 100%, este bine sa ne miscam cu tot ceea ce inseamna capitalizarea pietei si o buna acoperire a riscurilor", a spus vicepresedintele CSA intrebat despre capitaalizarea societatilor de asigurari care ofera asigurari de locuinte.

Cristian Constantinescu, fostul sef al Allianz-Tiriac Asigurari: In cazul unui cutremur ca cel din 1977, ar exista daune de peste 4 miliarde euro/ Asiguratorii nu ar face fata

Prezent la eveniment, Cristian Constantinescu, omul care omul care a condus timp de 16 ani Allianz-Tiriac Asigurari, sustine ca piata asigurarilor nu poate sa faca fata unui risc catastrofic de genul cutremurului din 1977.

  • "In cazul unui cutremur ca cel din 1977, spun ceea ce spun de vreo 15 ani incoace - probabil va fi o selectie a societatilor de asigurare, dar din pacate vor ramane foarte multi clienti fara banii de despagubire. (...) Fondul de Garantare nu are fonduri suficiente pentru ce ar ramane neacoperit din asigurare si de aceea se si cocheteaza cu ideea reasigurarii Fondului, ceea ce va garantez ca ar fi o solutie extrem de costisitoare si ma intreb din ce bani se va plati asigurarea. Daca discutam de expunere calculata la un absolut minim pe cele mai optimiste scenarii posibile, expunerea in cazul unui cutremur de genul celui din 1977 fara discutii pt cei asigurati va depasi 4 miliarde de euro. Asta ar fi o dauna probabila calculata la un nivel absolut minim. Uitati-va acum cata reasigurare este cumparata" a declarat Cristian Constantinescu.

Constantinescu a subliniat ca nu se refera la PAID, societatea special creata in 2009 pentru a gestiona procesul de asigurare obligatorie a locuintelor.

"Nu m-am referit la PAID ci la piata. PAID cred ca este super reasigurat la momentul asta pentru ca si-au calculat necesarul de reasigurare pentru un numar cel putin dublu fata de politele pe care le au astazi in vigoare. Problema este la unele companii din piata. Din punctul meu de vedere in cazul unei catastrofe ar exista asiguratori care intra in faliment", a spus Cristian Constantinescu.

Romeo Jantea, vicepresedinte UNIQA Asigurari: Nu putem sa ne gandim ca cineva dintre asiguratori sau PAID-ul nu ar putea sa plateasca eventualele pagube in momentul de fata

Cristian Constantinescu este insa contrazis de Romeo Jantea, vicepresedinte UNIQA Asigurari. Ce raspunde acesta la intrebarea ziaristilor daca in cazul unui dezastru natural vor fi probleme la despagubirea asiguratilor?

  • "Sincer si ferm in acest moment in Romania nu vor fi probleme. Cred asta pentru ca cei care au subscris polite facultative stiu si ei ce si cum sa faca, dupa cum ati auzit si de la CSA, controlul peste asiguratori nu scade niciodata, ci devine si mai strict. Deci in momentul asta nu putem sa ne gandim ca cineva dintre asiguratori sau PAID-ul nu ar putea sa plateasca eventualele pagube", a spus Romeo Jantea.

Cum explica atnuci acesta ordinul dat de catre CSA?

  • "CSA are cu siguranta mai multe informatii decat noi toti si cu un timp inainte de a se petrece ceva. Daca la nivelul CSA se da un ordin si se iau masuri pentru o mai atenta evaluare a riscurilor si pentru un nou model de profil de risc inseamna ca cei de acolo anticipeaza ca la un moment dat in viitor ar fi bine ca lucrurile sa stea altfel decat in clipa de fata", a precizat Romeo Jantea.

Despre Fondul de Garantare in asigurari:

Fondul de Garantare (FG) in asigurari a inceput sa functioneze din aprilie 2005 si este administrat de catre un departament specializat din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Scopul Fondului de Garantare este de a proteja creditorii de asigurari ai societatilor de asigurare in insolventa, prin plata catre acestia a despagubirilor aferente dosarelor de dauna deschise la societati, dar neplatite, precum si a sumelor reprezentand restituiri de prime platite in avans pentru perioada ramasa neasigurata.

In primele noua luni din 2011, creditorii in asigurari au formulat 211 cereri de plata catre Fondul de Garantare in asigurari. Dintre acestea 178 de cereri au fost solutionate favorabil, iar 33 de cereri se afla in curs de solutionare. Suma totala a platilor de despagubiri din fond in 2011 a fost de 4,1 milioane lei.