Asociatia Brokerilor a anuntat miercuri ca a solicitat Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private revizuirea unui proiect de norma care limiteaza investitiile fondurilor de pensii private numai la investitii in obligatiuni sau alte titluri de creanta ale emitentilor care au calificativul investment grade. "O asemenea prevedere, sustine asociatia, "distruge practic orice perspectiva de relansare a pietei de obligatiuni corporative in Romania, in conditiile in care companiile romanesti neafiliate unui grup international (cu rating propriu) nu pot indeplini acesta cerinta, tinand cont de ratingul actual acordat Romaniei de agentiile de rating".

Mai precis, Asociatia atrage atentia asupra proiectului de Norma care modifica si completeaza Norma nr. 11/2011 privind investirea si evaluarea activelor fondurilor de pensii private.

Prin modificarile legislative propuse, sustin brokerii, ar fi distruse perspectivele companiilor romanesti in ceea ce priveste finantarea prin emisiuni publice de obligatiuni, fondurile de pensii private fiind principalii potentiali investitori in asemenea obligatiuni.

  • "De asemenea, noua versiune a Normei interzice investirea activelor fondurilor de pensii private in valori mobiliare emise de societati care desfasoara cu preponderenta activitati in sectorul imobiliar. Consideram ca o asemenea prevedere discrimineaza un sector extrem de important al economiei nationale. Sectorul imobiliar este, astfel, alaturat unor sectoare considerate  daunatoare, precum armament, tutun sau alcool. Afectarea domeniului imobiliar de criza economica nu poate fi un argument pentru aceasta restrictionare, atata timp cat exista si alte sectoare afectate semnificativ de criza, precum sectorul serviciilor financiare, care nu se afla pe lista sectoarelor in care fondurile de pensii nu pot investi, conform noii Norme", se precizeaza in comunicat.

Asociatia mai spune ca versiunea propusa de CSSPP elimina investitiile in titlurile de participari emise de Alte Organisme de Plasament Colectiv (AOPC) tranzactionabile, practic restrictionand accesul fondurilor de pensii la asemenea instrumente. In conditiile in care instrumentele de tip AOPC tranzactionabile se supun reglementarilor si supravegherii Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare si pietei de tranzactionare, avand un regim similar cu alte instrumente tranzactionate (exemplu actiuni), consideram ca nu se justifica eliminarea aceste instrumente finaciare.

Asociatia Brokerilor a solicitat la CSSPP, la data de 1 noiembrie 2012, eliminarea acestor restrictii cu impact negativ atat asupra pietei de capital, cat si asupra finantarii unor sectoare din economia romaneasca, in conditiile in care fondurile de pensii private pot reprezenta o sursa importanta de sustinere a pietei de capital.

Proiectul normei CSSPP a fost supus dezbaterii publice pe 10 octombrie 2012, iar termenul limita pentru transmiterea comentariilor este joi, 8 noiembrie 2012.