Primele brute subscrise de asiguratori in primele noua luni din acest an au totalizat aproape 6,2 miliarde de lei, nivel in crestere cu 1,43% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, a anuntat miercuri Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) pe baza datelor raportate de societatile de asigurare. Volumul total de indemnizatii brute platite de asiguratori, in primele trei trimestre ale acestui an, s-a situat la aproape 3,8 miliarde lei, nivel in crestere cu 3,90% fata de intervalul similar din 2011 (3,6 miliarde lei), mentioneaza autoritatea.

Piata asigurarilor, 30 septembrie 2012Foto: CSA

Structura subscrierilor pietei arata ca asigurarile generale au generat prime in valoare de aproximativ 4,9 miliarde lei, inregistrand o crestere cu 1,74% fata de septembrie 2011, avans sustinut de asigurarile obligatorii de raspundere civila auto (RCA), asigurarile de raspundere civila generala si cele de garantii. Pe segmentul asigurarilor de viata, subscrierile au totalizat 1,3 miliarde lei, nivel in crestere cu 0,28% fata de primele trei trimestre ale anului trecut.

Din punct de vedere al repartizarii subscrierilor de prime brute subscrise, pe regiuni, cea mai mare pondere o detine regiunea Bucuresti - Judetul Ilfov, cu 48,21% din total.

Despagubirile platite de asiguratori

In privinta despagubirilor platite de companiile de asigurari, CSA a anuntat ca volumul total de indemnizatii brute platite de asiguratori, in primele trei trimestre ale acestui an, s-a situat la aproape 3,8 miliarde lei, nivel in crestere cu 3,90% fata de intervalul similar din 2011 (3,6 miliarde lei).

In baza contractelor de asigurari generale, asiguratorii au platit daune de peste 3,2 miliarde de lei, valoare in crestere cu 3,36% fata de cifrele raportate la sfarsitul lunii septembrie 2011. Pe segmentul asigurarilor de viata, sumele platite pentru indemnizatii brute, maturitati si rascumparari s-au ridicat la aproape 538,7 milioane lei, inregistrand o crestere cu 7,30% fata de perioada similara a anului trecut.

Piata de brokeraj in asigurari: Valoarea primelor intermediate de brokeri a crescut cu 5,26%

In perioada ianuarie-septembrie 2012, primele intermediate de brokerii in asigurari au totalizat 2,5 miliarde lei, nivel in crestere cu 5,26% fata de intervalul similar din 2011. Raportat la totalul primelor brute subscrise de asiguratori, de aproximativ 6,2 miliarde lei, gradul de intermediere s-a situat la 40,95%. Veniturile brokerilor din activitatea de intermediere a produselor de asigurari au totalizat 504,8 milioane lei, valoare in crestere cu 2,98% fata de aceeasi perioada a anului trecut.