CSA propune reguli mai stricte la stabilirea preturilor RCA: Tarifele trebuie sa acopere riscurile asumate, cheltuielile aferente şi marja de profit a asigurătorului

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Luni, 26 noiembrie 2012, 16:43 Economie | Asigurari

 documente
(26 Nov 2012) PDF, 57KB
Asiguratorii care vand polite RCA ar putea fi obligati sa stabileasca tarifele de prime, astfel incat, cu o probabilitate de cel putin 99,5%, primele estimate pe urmatoarele 12 luni sa acopere toate riscurile asumate, toate cheltuielile aferente si marja de profit a asiguratorului, cu respectarea legislatiei in vigoare si a principiilor actuariale general acceptate, potrivit unui proiect de act normativ al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

Proiectul postat in dezbatere publica pe site-ul autoritatii propune mai multe modificari si completari asupra Normelor privind asigurarea obligatorie de raspundere civila (RCA) pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, puse in aplicare prin Ordinul presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor nr. 14/2011.

O alta modificare (la art. 21 alineatul (1)) mentioneaza ca "asiguratorii RCA au obligatia de a stabili tarifele de prima pentru fiecare categorie de vehicule, pe perioade de un an, calculate pe baze actuariale pentru limitele de despagubire stabilite in baza prevederilor art. 24".

Asiguratorii vor fi obligati sa notifice CSA limitele de despagubire si tarifele de prima stabilite conform prezentei norme cel tarziu cu 30 de zile inainte de inceperea perioadei in care acestea pot fi practicate, impreuna cu o declaratie a actuarului responsabil pentru calculul primei de asigurare cu privire la corectitudinea acestuia, insusita si semnata de conducatorul societatii. Calculul actuarial trebuie sa contina prima de risc, incluzand estimarea frecventei daunei si daunei medii, pentru fiecare categorie de risc pentru care este calculat tariful de prima.

Observatiile pentru acest proiect de act normativg sunt asteptate pana la data de 6 decembrie 2012. Proiectul de Ordin CSA este atasat articolului.


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Doar furând meserie, merge. N-ai cum - Loredana Groza, interviu în turneul ADOR

Un interviu luat în miez de noapte, în mașina care ne aducea la București, prin viscol și ceață. O întoarcere în timpul albumului Atitudine. Este momentul reinventării, momentul în care Loredana Groza a realizat că altfel nu se poate. Că totul depinde de ea. compoziția, cântarea, re-creerea. Partea a doua a reportajului de turneu Ador. Prima parte, "Lori din Onești, Ador la Ploiești", poate fi văzută AICI.

885 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  asteptam primele (Luni, 26 noiembrie 2012, 17:04)

  un domn [utilizator]

  suspendari de asiguratori nu nu..prime de asigurare modificate..conduita deja RECUNOSCUTA al unui asigurator cu nume de munte romanesc..sau cu nume de cenaclu ronamesc..este deja de notorietate..intrebarea e,,,aceasta masura data de CSA..ridica miza valizei pierdute in parlament ? aia cu bani
 • +1 (1 vot)    
  păi nu? (Luni, 26 noiembrie 2012, 17:35)

  methylique [utilizator]

  Să coste nene asigurarea, ca să aibă și ei ce mânca...
 • 0 (0 voturi)    
  Pai au profit de 2.4 miliarde de RON. (Luni, 26 noiembrie 2012, 20:55)

  Prea_Tarziu [utilizator]

  Asigurarile au avut anul trecut un profit de 2.4 miliarde de RON dintr-o cifra de afaceri de 6 miliarde RON, deci o marja de profit de aproape 50%!


Abonare la comentarii cu RSSESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version