Cifrele oficiale, anuntate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, precum si problemele legate de procesul de despagubire arata ca este posibil sa asistam la o crestere a tarifelor RCA, cel putin in cazul unor asiguratori, a declarat pentru HotNews.ro Bogdan Andriescu, presedintele UNSICAR (Uniunea nationala a brokerilor in asigurari). Precizarea este legata de un proiect de act normativ supus dezbaterii publicii de catre CSA care prevede ca pe viitor tarifele stabilite de asiguratori sa acopere riscurile asumate, cheltuielile aferente si marja de profit a asiguratorului. CSA sustine insa ca proiectul nu vizeaza majorarea tarifelor, ci stabilirea unor tarife corecte.

Bogdan Andriescu, presedintele UNSICARFoto: AGERPRES

Un proiect de act normativ supus recent dezbaterii publice de catre CSA are o serie de modificari asupra normelor RCA care vizeaza reguli mai stricte la stabilirea tarifelor RCA. Iata una dintre aceste propuneri modificari:

  • "Pentru fiecare categorie de riscuri omogene considerate, asiguratorii au obligatia de a stabili tarifele de prime astfel incat, cu o probabilitate de cel putin 99,5%, primele estimate pe urmatoarele 12 luni sa  acopere toate riscurile asumate, toate cheltuielile aferente si marja de profit a asiguratorului, cu respectarea legislatiei in vigoare si a principiilor actuariale general acceptate".

Contactat de HotNews.ro in legatura cu aceasta propunere de modificare, Bogdan Andriescu, presedintele UNSICAR si-a exprimat opinia ca prevederile ar putea conduce la o majorare a preturilor de catre unii asiguratori.

  • "Cifrele prezentate de CSA, pentru primul semestru din acest an, aratau ca prima medie anualizata pentru politele RCA s-a situat la 444 lei, nivel in scadere cu 3% fata de iunie 2011. In aceeasi perioada, dauna medie platita pe total piata a urcat cu 11%, la 5.642 lei. Se cunoaste deja faptul ca asiguratorii iau in calcul o serie de elemente atunci cand stabilesc prima de asigurare, cum ar fi istoricul daunalitatii, diverse statistici si calcule actuariale. Se pare insa ca unul dintre aceste elemente se modifica substantial, aproape de la o zi la alta. Si vorbim aici de cresterea daunalitatii, care, la randul ei, este cauzata de o multitudine de factori, dintre care cel mai important, poate, este cel legat de numarul si de valoarea daunelor morale si pentru vatamari corporale. Ar fi firesc ca atunci cand se modifica rapid unul dintre elementele pe care se bazeaza constructia tarifului de prima, acesta sa genereze un reglaj la nivelul pretului", a precizat pentru HotNews.ro Bogdan Andriescu.

CSA sustine ca nu intentioneaza majorarea tarifelor RCA ci stabilirea unui mod de calcul corect al acestora

CSA a comunicat marti, 27 noiembrie, ca proiectul de modificare a normelor RCA nu vizeaza majorarea tarifelor.

  • "Proiectul de modificare si completare a Normelor privind asigurarea obligatorie RCA, puse in aplicare prin Ordinul nr.14/2011, pe care CSA il supune dezbaterii publice in aceasta perioada, nu vizeaza majorarea tarifelor, ci are in vedere stabilirea unui mod unitar de calcul actuarial care sa conduca la un cuantum corect al tarifului de prima RCA, in beneficiul asiguratilor si pagubitilor", se arata in comunicatul CSA.

"Referitor la afirmatiile aparute zilele acestea in presa, conform carora prima RCA ar putea creste cu 50% sau chiar mai mult, mai precizeaza CSA, autoritatea aminteste ca tarifele sunt stabilite exclusiv de asiguratori.

  • "Tarifele de prima pentru asigurarile obligatorii RCA sunt stabilite exclusiv de catre societatile de asigurare, in functie de rezultatele proprii inregistrate pentru aceasta forma de asigurare si strategia de vanzare. Comisia de Supraveghere a Asigurarilor nu poate interveni asupra cuantumului tarifelor de prima RCA, intrucat acest lucru ar contraveni directivelor europene si atributiilor CSA", se mai mentioneaza in comunicatul CSA.

Proiectul de act normativ al CSA se afla in dezbatere publica pana pe 6 decembrie. Bogdan Andriescu a mai precizat pentru HotNews.ro ca "deocamdata, UNSICAR a transmis membrilor sai proiectul de ordin si asteptam opiniile lor, astfel incat sa putem formula un punct de vedere, daca acesta va fi considerat necesar, pana la finalizarea perioadei de dezbatere publica".