Procesul de fuziune intre companiile de asigurari de viata Alico Asigurari si Metropolitan Life (fosta Aviva Asigurari de Viata) se va finaliza undeva la mijlocul acestui an, ambele urmand sa preia numele de Metropolitan Life, a declarat luni Theodor Alexandrescu, directorul general al Alico Asigurari. La sfarsitul anului trecut, cota de piata cumulata a celor doua companii pe segmentul asigurarilor de viata era de 16%, a spus acesta. Fuziunea operatiunilor de pensii private ale celor doua companii se va finaliza pana la sfarsitul acestui an, compania rezultata urmand sa se numeasca Metropolitan Life Pensii.

Alico si Aviva isi schimba numele in Metropolitan LifeFoto: Arhiva personala
  • "Grupul MetLife detine in prezent in Romania 5 companii: Alico Asigurari de Viata, fosta Aviva Asigurari de Viata, cele doua companii de pensii private ale Alico si Aviva, si o companie de training si consultanta in asigurari. Suntem intr-un proces de fuziune a companiilor detinute in Romania, la finalul caruia grupul MetLife va detine in Romania numai trei companii, respectiv: o companie de asigurari de viata (Metropolitan Life), o firma de pensii private (Metropolitan Life Pensii) si compania de training si consultare in asigurari. Undeva la mijlocul anului se va termina fuziunea intre companiile de asigurari de viata si pana la sfarsitul anului a celor de pensii", a spus luni Theodor Alexandrescu, director general al Alico Asigurari si presedinte al Consiliului de Adminstratie al Metropolitan Life (fosta Aviva Asigurari de Viata).

La data de 30 ianuarie 2012, grupul Aviva a anuntat vanzarea operatiunilor sale din Europa Centrala si de Est: Aviva Cehia, Aviva Ungaria si Aviva Romania (Aviva Asigurari de Viata si Aviva Pensii Private- Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private SP) catre MetLife Inc, grup care in Romania detine ALICO (fosta AIG Life). Grupul Metropolitan Life (MetLife Inc.) a numit-o pe Carmina Dragomir la conducerea Aviva Asigurari de Viata in Romania.

In luna octombrie 2012, s-a anuntat faptul ca Metropolitan Life este brand-ul sub care companiile din Romania ce apartin grupului MetLife, Inc. (Metropolitan Life Insurance Company) vor opera pe plan local. Aviva Asigurari de Viata si-a schimbat denumirea juridica in Metropolitan Life Asigurari S.A. inca din 2012, in timp ce Alico Asigurari opereaza sub marca Metropolitan Life dar nu si-a schimbast inca denumirea juridica.

La sfarsitul procesului de fuziune cu fosta AVIVA Asigurari de Viata (in prezent Metropolitan Life), ALICO Asigurari va prelua numele juridic de Metropolitan Life, iar conducerea companiei va fi prelouata de Theodor Alexandrescu, care va fi director general al noii companii.

  • Primul produs sub marca Metropolitan Life

Incepand cu 15 februarie 2013, grupul a demarat o campania atat pe televiziune cat si pe internet a brandului Metropolitan Life, cu mesajul "Suntem aici". In acelasi timp, marti, s-a anuntat lansarea primului produs sub marca Metropolitan Life - un produs de anuitate garantata.

Un contract de anuitate este un contract prin care o companie ofera unei persoane un venit in transe periodice, in schimbul unei contributii. Contributia se poate plati o singura data sau in mai multe transe.

Noul produs, denumit Viitor MET - Anuitate garantata, este unicul produs de planificare financiara din Romania care ofera o pensie pe viata cu multiple garantii:

- garantia platii unui venit lunar fix, stabilit si cunoscut de la inceput prin contract - pensia viagera

- garantia ca acest venit va fi platit pe toata durata vietii, incepand cu momentul ales al pensionarii (60 sau 65 de ani)

- garantia ca acest venit va fi platit pentru cel putin 15 ani, chiar si daca survine decesului titularului in acest interval de 15 ani, caz in care sumele cuvenite vor fi platite beneficiarilor desemnati

O dobanda tehnica garantata atat in perioada de acumulare, cat si in perioada de plata a beneficiilor

Produsul de anuitate garantata include si o serie de beneficii suplimentare de protectie. Astfel, in caz de invaliditate totala si permanenta in caz de accident, aparuta in perioada de acumulare, clientul beneficiaza de plata anticipata a rentei viagere. In caz de deces al asiguratului inainte de maturitate, in perioada de acumulare, prima platita se returneaza urmasilor, iar in caz de deces dupa perioada de maturitate (in perioada platii rentelor, dupa cei 15 ani garantati), se efectueaza plata unei sume echivalente cu 6 rente viagere.

Asiguratorul a dat si un exemplu de calcul: Astfel, o persoana in varsta de 30 de ani care alege sa-si cumpere o anuitate garantata cu plata beneficiilor la varsta de 65 de ani, va plati lunar 151 lei/luna (3% contributie crescatoare) pentru o annuitate garantata (la varsta de 65 de ani, pt care a optat) de 600 lei. La suma garantata a anuitatii se adauga valorile acumulate ca urmare a rezultatului investitional excendentar.