In privinta asigurarilor facultative de locuinte, dupa rezultatele bune din 2011, subscrierile au scazut in 2012 cu peste 80 milioane lei, de la 629 milioane lei la 543 milioane lei pe fondul deselor schimbari legislative in centrul carora s-a situat problematica asigurarilor obligatorii de locuinte, a comunicat joi UNSAR (Uniune care reprezinta 22 de asiguratori ale caror venituri depasesc 90% din totalul pietei de asigurari). Chiar daca veniturile membrilor sai au crescut cu 4% pana la 7,5 miliarde lei in 2012, UNSAR subliniaza ca acest rezultat nu este indexat cu rata inflatiei si ca "in termeni reali rezultatele indica o scadere, ceea ce inseamna ca piata de profil nu si-a revenit dupa anii de criza economica".

Afacerile asiguratorilor UNSAR pe segmentul asigurarilor generaleFoto: UNSAR
  • "Piata asigurarilor se stabilizeaza cu greu. O usoara crestere a subscrierilor la asigurarile generale,  o stagnare a evolutiei asigurarilor de viata si un total agregat de 7,5 mld lei, mai mare cu circa 4 % fata de 2011, reprezinta principalele repere ale rezultatelor celor 22 de membri UNSAR in 2012. Calculul a avut in vedere valoarea nominala a cifrelor, neidexate cu rata inflatiei.  Corelate cu estimarile principalilor indicatori macroeconomici pentru perioada de raportare ( cresterea economica a Romaniei a fost mai degraba simbolica 0,2-0,5% iar rata anuala a inflatiei  s-a situat la nivelul de  5%.) rezultatele asiguratorilor UNSAR indica o scadere in termeni reali, ceea ce inseamna ca piata de profil nu si-a revenit dupa anii de criza economica. In acelasi timp insa, aceleasi rezultate, comparate cu cifrele anilor trecuti indica un trend usor crescator ceea ce reprezinta un motiv de optimism pentru perioada urmatoare", se arata in comunicatul facut joi de UNSAR.

Si alti indicatori de referinta pentru domeniul asigurarilor reflecta o usoara revenire a pietei.

Gradul de penetrare al asigurarilor, calculat ca raport dintre primele brute subscrise si populatia tarii, arata ca in medie cheltuielile cu asigurarile “per capita” au fost de 97,9 euro in 2012, suma in crestere fata de 2011 (97,1 euro), respectiv 2010 (91,8 euro). In completare, densitatea asigurarilor a fost anul trecut de 1,4%, la fel ca in anul 2011 ceea ce indica faptul ca acest sector al economiei functioneaza in stransa interdependenta cu principalele ramuri economice care contribuie la formarea Prodului Intern Brut (PIB).

  • "Facem mentiunea ca indicatorii la care am facut referire (densitatea si gradul de penetrare al asigurarilor) sunt calculati la nivelul pietei si nu la cel al Uniunii Asiguratorilor – UNSAR. Acestia  sunt  insa la fel de relevanti si  pentru membrii Asociatiei intrucat UNSAR contribuie cu peste 90% la subscrierile intregii piete", mentioneaza asociatia.

In cifre, membrii UNSAR au inregistrat in 2012 un volum de prime brute subscrise la asigurarile generale de 6 miliarde lei, fata de 5,4 miliarde lei in 2011. Evolutia se datoreaza in principal liniilor de asigurari de sanatate, celor de asigurari de accidente, ( inclusiv accidente de munca si boli profesionale) si asigurarilor de garantii.

In ce priveste asigurarile de viata, stagnarea este cuvantul cheie pentru perioada de raportare. Aceasta inseamna ca membrii UNSAR au inregistrat un volum similar de subscrieri, circa 1,5 miliarde atat in 2012 cat si in anul anterior la care se adauga un volum relativ similar de indemnizatii brute platite.

In anul 2012, indemnizatiile brute platite de asiguratorii UNSAR au totalizat 4,3 miliarde lei, in crestere cu circa 5% fata de anul precedent. De remarcat faptul ca in cazul asigurarilor de raspundere civila auto - RCA, indemnizatiile brute platite au fost mai mari decat nivelul subscrierior in special din cauza cresterii nivelului despagubirilor pentru cazurile de vatamari corporale si daune morale, noteaza asociatia.

Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare sin Romania (UNSAR) s-a constituit in anul 1994, ca organziatie profesionala, in scopul dezvoltarii, extinderii, colaborarii si cooperarii in domeniul asigurarilor si reasigurarilor pe plan intern si international. In present organizatia are 22 de membri care genereaza circa 90% din volumul de prime subscrise de intreaga piata de asigurari. UNSAR este membru cu drepturi depline a federatiei asiguratorilor si reasiguratorilor europeni, Insurance Europe.