Reasiguratorul francez SCOR Re a anuntat asiguratorii romani printr-o scrisoare transmisa in toamna anului trecut ca pentru moment a decis sa nu mai preia in reasigurare portofoliile de asigurari de raspundere civila obligatorie (RCA), a declarat sambata Madalin Rosu, directorul de daune a Generali. Informatia a fost confirmata si de Sorin Greceanu, directorul general al Fondului de Protectie a Victimelor Strazii. Rosu sustine ca masura poate avea ca explicatii atat cresterea nivelului despagubirilor pentru daune morale si deces, cat si lipsa de predictibilitate asupra cazurilor si sumelor achitate pe acest segment de piata.

Madalin Rosu (Generali) si Sorin Greceanu (FPVS)Foto: Hotnews

"Un astfel de mesaj este unul dur dat pietei din doua motive: creste pretul reasigurarii, fapt care inseamna implicit, mai devreme sau mai tarziu, cresterea pretului politei. Daca va continua accest ritm, in cativa ani vom putea asista la niste cresteri fantastice la primele RCA", a spus Madalin Rosu, director de daune in cadrul Generali.

"Reasiguratorul este de rating A" a precizat si Sorin Greceanu, directorul general al Fondului de Protectie a Victimelor Strazii (FPVS).

Declaratiile au fost facute in cadrul unui seminar dedicat asigurarilor si organizat de Uniunea nationala a Asiguratorilor (UNSAR).

Fondul de Protectie a Victimelor Strazii (FPVS), organism de plata a despagubirilor persoanelor care au suferit prejudicii in urma unor accidente de masini neasigurate sau neidentificate, a platit in 2012 despagubiri de aproape 30 de miloane de lei, comparativ cu plati in valoare de aproape 13 milioane lei in 2011, conform declaratiilor facute sambata de Sorin Greceanu, directorul general al Fondului. Este o crestere fantastica in special pe zona de vatamari corporale sau deces, in 2012 aproape 90% din plati fiind pentru vatamari corporale si deces. Cresterea este motivata de oficialii FPVS prin faptul ca asiguratii sunt mai bine informati, dar si de aparitia unor avocati specializati care vaneaza aceste cazuri si majoreaza nivelul pretentiilor la sume nerealiste. Aceasta in conditiile in care limitele de despagubire in cazul vatamarilor corporale au crescut de la an la an ajungand in 2012 la 5 milioane de euro.