Consiliul Concurentei a aprobat la data de 4 iunie 2013 concentrarea economica ce se va realiza prin preluarea portofoliilor de asigurari de viata si pensii private ale Eureko din Romania de catre grupul Aegon, conform unei decizii publicate de autoritate. Tranzactia nu afecteaza concurenta. Pe piata asigurarilor de viata, cota de piata cumulata a partilor implicate in tranzactie este mai mica de 5%, lider fiind ING Asigurari de Viata, urmat de BCR Asigurari de Viata si Metropolitan Life. Pe piata administrarii private a fondurilor de pensii obligatorii cota de piata cumulata a partilor implicate in operatiunea de concentrare ramane sub cotele primilor doi concurenti si sub pragul de 15%, se arata in decizia autoritatii.

La inceputul lunii ianuarie din acest an,grupul Aegon a anuntat ca va prelua portofoliile de asigurari de viata si pensii private ale Eureko din Romania, in urma unei tranzactii cu grupul Achmea care detine Eureko.

In urma tranzactiei Aegon SAFPAP va deveni al treilea cel mai mare jucator de pe piata locala de pensii private, cu aproximativ 650.000 de membri ai fondului, in timp ce, prin prisma noului portofoliu, compania de asigurari de viata Aegon TUnZ, va deveni unul dintre primii zece jucatori din piata locala, conform anuntului facut la acel moment de asigurator.

La inceputul acestei luni, Consiliul Concurentei a aprobat aceasta tranzactie pe motiv ca nu exista probleme concurentiale.

Redam mai jos cateva aspecte subliniate de analiza Consiliului Concurentei privind impactul in piata al acestei tranzactii:

Piata asigurarilor de viata

"Eureko Asigurari furnizeaza asigurari de viata, ce se pot grupa in urmatoarele sub - piete ale produsului: asigurari de viata, anuitati si asigurari de viata suplimentare (clasa A I) si asigurari de viata si anuitati care sunt legate de fonduri de investitii (clasa A III).

Grupul Aegon este prezent pe urmatoarele sub - piete ale pietei asigurarilor de viata: asigurari de viata, anuitati si asigurari de viata suplimentare (clasa A I) si asigurari de viata si anuitati care sunt legate de fonduri de investitii (clasa A III).

In ceea ce priveste piata asigurarilor de viata, concentrarea nu este de natura a produce ingrijorari concurentiale. Astfel, pe aceasta piata, ramane lider ING Asigurari de Viata, urmat de BCR Asigurari de Viata si Metropolitan Life. Cota de piata cumulata a partilor implicate in operatiunea de concentrare economica notificata este mai mica de 5%.

In sectorul asigurarilor de viata, activitatile partilor implicate in operatiunea de concentrare se suprapun orizontal pe sub - pietele asigurari de viata, anuitati si asigurari de viata suplimentare(Clasa A1), respectiv asigurari de viata si anuitati care sunt legate de fonduri de investitii (Clasa AIII).

Cotele de piata cumulate rezultate in urma tranzactiei pe piata asigurarilor de viata vor fi mai mici de 5% atat pentru Clasa AI cat si pentru clasa AIII.

Pilonul II

Administratorul Aegon administreaza Fondul Aegon Pilon II, care in contextul tranzactiei, va absorbi, urmare a procesului de fuziune intre fonduri, Fondul Eureko Pilon II, administrat de catre Administratorul Eureko.

Activitatile partilor la concentrare se suprapun pe aceasta piata. Cotele de piata cumulate rezultate in urma tranzactiei vor fi de 8,45% (calculate in functie de valoarea totala a activelor), respectiv de 11,69% (calculate in functie de numarul participantilor).

La 30.04.2013 pe aceasta piata activau opt concurenti, primele doua locuri revenind ING SAFPAP S.A. si Allianz - Tiriac SAFPP S.A.

Pilonul III

Pe aceasta piata este prezent doar Administratorul Eureko, care detine o cota de piata de 0,54%in functie de activele nete si 1,27% in functie de numarul de participanti.

In urma realizarii concentrarii economice, cota cumulata a partilor implicate pe piata asigurarilor de viata ramane mult sub nivelul de 15%.

De asemenea, pe piata administrarii private a fondurilor de pensii obligatorii cota de piata cumulata a partilor implicate in operatiunea de concentrare ramane sub cotele primilor 2 concurenti si sub pragul de 15%. Pe piata administrari si fondurilor de pensii facultative nu se inregistreaza o modificare a cotei de piata in urma realizarii concentrarii economice, deoarece pe aceasta piata este prezent numai Administratorul Eureko.

Operatiunea de concentrare economica notificata nu ridica obstacole semnificative in calea concurentei efective pe piata romaneasca sau pe o parte substantiala a acesteia si nu conduce la crearea sau consolidarea unei pozitii dominante pe niciuna dintre pietele relevante".

Mai multe detalii in documentul atasat.