Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a sanctionat EUROINS cu interzicerea temporara a practicarii asigurarii RCA, in urma unui control care a constatat intarzieri la plata daunelor catre pagubiti si diminuarea nejustificata a despagubirilor acordate, a anuntat joi autoritatea. Consiliul ASF a decis acest lucru in sedinta din 28 august, si tot atunci a hotarat sanctionarea lui Mihnea Tobescu, directorul general al companiei cu amenda de 50.000 de lei si sanctionarea lui Stamov Bozhidar Stoyanov, conducatorul departamentului de dauna din cadrul societatii, cu retragerea aprobarii acestuia.

EUROINS nu mai are voie momentan sa practice RCAFoto: Captura Euroins.ro

Iata mai jos comunicatul ASF:

"Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara a decis, in sedinta din 28 august 2013, sa aplice urmatoarele sanctiuni societatii Euroins Romania Asigurare Reasigurare SA:

  • interzicerea temporara a practicarii de catre EUROINS Romania Asigurare Reasigurare SA a asigurarii RCA;
  • sanctionarea domnului Mihnea Tobescu, director general al societatii EUROINS Romania Asigurare-Reasigurare SA, cu amenda in cuantum de 50.000 de lei;
  • sanctionarea domnului Stamov Bozhidar Stoyanov, conducatorul departamentului de dauna din cadrul societatii, cu retragerea aprobarii acestuia.

Interzicerea practicarii de catre societate a asigurarii RCA este in vigoare pana la implementarea de catre compania EUROINS a unui set de masuri stabilit de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara.

Masurile se refera, printre altele la revizuirea de catre EUROINS a instructiunilor, procedurilor sau normelor de constatare si lichidare a daunelor, stabilirea corespunzatoare a cuantumului despagubirilor in conformitate cu reglementarile in vigoare, respectarea termenelor de plata a dosarelor de dauna, informarea sau notificarea asiguratilor cu privire la respingerea pretentiilor de despagubire.

Autoritatea de Supraveghere Financiara obliga EUROINS ca, in termen de 24 de ore de la primirea deciziei de sanctionare, sa comunice intermediarilor de asigurari interdictia de a mai incheia contracte de asigurare RCA in numele si pe seama societatii.

Reluarea activitatii de oferire, negociere sau incheiere a politelor RCA se dispune, la fel ca si in cazul interzicerii, prin decizie motivata a Autoritatii de Supraveghere Financiara, dupa verificarea indeplinirii masurilor stabilite.

Autoritatea de Supraveghere Financiara informeaza publicul ca in perioada in care EUROINS are interdictia practicarii asigurarii RCA, societatea are in continuare obligatia solutionarii dosarelor de dauna.

Deciziile au fost luate in urma controlului inopinat desfasurat la EUROINS in lunile mai-iunie 2013. Controlul a vizat verificarea modului de instrumentare si finalizare a dosarelor de dauna si a modului de respectare a prevederilor Ordinului 11/2012 pentru punerea in aplicare a normelor privind procedura de solutionare a petitiilor referitoare la activitatea asiguratorilor si intermediarilor in asigurari.

Controlul la societatea EUROINS a constatat, printre altele:

  • reglementarile si instructiunile de constatare si lichidare a daunelor nu sunt adecvate;
  • a fost diminuat in mod nejustificat cuantumul despagubirii fata de valoarea rezultata din documentele existente la unele dosare de dauna;
  • plata unor dosare de dauna catre pagubiti s-a facut cu intarziere fata de termenele prevazute de normele legale;
  • au fost identificate dosare de dauna in care partea prejudiciata nu a fost notificata cu privire la respingerea pretentiilor de despagubire si la motivatia respingerii.

La sfarsitul semestrului I 2013, EUROINS Asigurare-Reasigurare SA avea un volum de prime brute subscrise pe segmentul RCA de 258,74 milioane de lei si detinea o cota de piata pe acest segment de 21%. In primele 6 luni ale anului 2013, indemnizatiile brute platite de societate, pe segmentul RCA, au insumat 157,78 milioane de lei".

UPDATE Contactati de HotNews.ro, oficialii EUROINS Romania au preizat ca vor lua toate masurile care se impun pentru reluarea activitatii pe segmentul RCA in cel mai scurt timp:

"EUROINS Romania a va lua toate masurile care se impun pentru reluarea activitatii pe segmentul RCA in cel mai scurt timp

Ca urmare a informarii de presa remise in cursul acestei zile de ASF ¬ Autoritatea de Supraveghere Financiara, prin care se comunica sanctionarea companiei EUROINS Romania cu interzicerea temporara a practicarii asigurarii RCA, le transmitem partenerilor si colaboratorilor nostri ca sunt depuse toate eforturile necesare remedierii acestei situatii in cel mai scurt timp.

EUROINS Romania face tot posibilul pentru ca setul de masuri stabilit de ASF sa fie implementat rapid si eficient.

Intre timp, vom comunica decizia ASF tuturor partenerilor nostri din societatile de brokeraj cu care colaboram si vom lucra pentru solutionarea dosarelor aflate in proces de analiza.

Subliniem in mod special faptul ca actualii clienti ai companiei nu sunt in nicio forma afectati de noua decizie a ASF. Toate politele RCA emise de companie pana la acest moment sunt valabile si ofera protectie asiguratilor pe toata perioada contractuala.

Ne vom respecta toate obligatiile asumate in fata clientilor si vom continua sa le oferim produse competitive din toate celelalte clase de asigurare pe care EUROINS activeaza in Romania, activitate care nu este in nicio forma afectata prin decizia luata ieri de ASF".

  • Patru directori ai Euroins si Omniasig VIG au fost amendati recent cu 180.000 de lei

Amintim ca tot in aceasta luna, pe 12 august, ASF a anuntat aplicarea unor sanctiuni pe piata asigurarilor in urma unor controale efectuate in perioada mai 2013 - iulie 2013. Mai exact, Consiliul ASF a decis pe 22 mai 2013 sanctionarea aceluiasi Stamov Bozhidar Stoyanov (Euroins) cu 50.000 de lei, a lui Mihail Tecau - Presedinte Directorat Omniasig VIG, cu 50.000 de lei, a lui Artur Borowinski - vicepresedinte Directorat Omniasig VIG, cu 50.000 de lei si a Danielei Camelia Covacescu - membru Directorat Omniasig VIG cu 30.000 de lei.

Controalele au vizat si Astra Asigurari. Pe 12 august, ASF a comunicat ca "la Astra Asigurari controlul este in derulare. Dupa ce va fi finalizat, echipa de control va informa Consiliul ASF asupra constatarilor, iar acesta va dispune eventualele masuri de sanctionare. Dupa decizia Consiliului ASF, Autoritatea de Supraveghere Financiara va comunica societatii ASTRA si publicului rezultatele controlului si masurile dispuse".