UPDATE EUROINS nu mai are voie temporar sa vanda polite RCA, dupa ce un control ASF a constatat intarzieri la plata daunelor catre pagubiti si diminuarea nejustificata a despagubirilor acordate

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Joi, 29 august 2013, 14:14 Economie | Asigurari


EUROINS nu mai are voie momentan sa practice RCA
Foto: Captura Euroins.ro
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a sanctionat EUROINS cu interzicerea temporara  a practicarii asigurarii RCA, in urma unui control care a constatat intarzieri la plata daunelor catre pagubiti si diminuarea nejustificata a despagubirilor acordate, a anuntat joi autoritatea. Consiliul ASF a decis acest lucru in sedinta din 28 august, si tot atunci a hotarat sanctionarea lui Mihnea Tobescu, directorul general al companiei cu amenda de 50.000 de lei si sanctionarea lui Stamov Bozhidar Stoyanov, conducatorul departamentului de dauna din cadrul societatii, cu retragerea aprobarii acestuia.

Iata mai jos comunicatul ASF:

"Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara a decis, in sedinta din 28 august 2013, sa aplice urmatoarele sanctiuni societatii Euroins Romania Asigurare Reasigurare SA:
 • interzicerea temporara a practicarii de catre EUROINS Romania Asigurare Reasigurare SA a asigurarii RCA;
 • sanctionarea domnului Mihnea Tobescu, director general al societatii EUROINS Romania Asigurare-Reasigurare SA, cu amenda in cuantum de 50.000 de lei;
 • sanctionarea domnului Stamov Bozhidar Stoyanov, conducatorul departamentului de dauna din cadrul societatii, cu retragerea aprobarii acestuia.

Interzicerea practicarii de catre societate a asigurarii RCA este in vigoare pana la implementarea de catre compania EUROINS a unui set de masuri stabilit de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara.

Masurile se refera, printre altele la revizuirea de catre EUROINS a instructiunilor, procedurilor sau normelor de constatare si lichidare a daunelor, stabilirea corespunzatoare a cuantumului despagubirilor in conformitate cu reglementarile in vigoare, respectarea termenelor de plata a dosarelor de dauna, informarea sau notificarea asiguratilor cu privire la respingerea pretentiilor de despagubire.

Autoritatea de Supraveghere Financiara obliga EUROINS ca, in termen de 24 de ore de la primirea deciziei de sanctionare, sa comunice intermediarilor de asigurari interdictia de a mai incheia contracte de asigurare RCA in numele si pe seama societatii.

Reluarea activitatii de oferire, negociere sau incheiere a politelor RCA se dispune, la fel ca si in cazul interzicerii, prin decizie motivata a Autoritatii de Supraveghere Financiara, dupa verificarea indeplinirii masurilor stabilite.

Autoritatea de Supraveghere Financiara  informeaza publicul ca in perioada in care EUROINS are interdictia practicarii asigurarii RCA, societatea are in continuare obligatia solutionarii dosarelor de dauna.

Deciziile au fost luate in urma controlului inopinat desfasurat la EUROINS in lunile mai-iunie 2013. Controlul a vizat verificarea modului de instrumentare si finalizare a dosarelor de dauna si a modului de respectare a prevederilor Ordinului 11/2012 pentru punerea in aplicare a normelor privind procedura de solutionare a petitiilor referitoare la activitatea asiguratorilor si intermediarilor in asigurari.

Controlul la societatea EUROINS a constatat, printre altele:

 • reglementarile si instructiunile de constatare si lichidare a daunelor nu sunt adecvate;
 • a fost diminuat in mod nejustificat cuantumul despagubirii fata de valoarea rezultata din documentele existente la unele dosare de dauna;
 • plata unor dosare de dauna catre pagubiti s-a facut cu intarziere fata de termenele prevazute de normele legale;
 • au fost identificate dosare de dauna in care partea prejudiciata nu a fost notificata cu privire la respingerea pretentiilor de despagubire si la motivatia respingerii.

La sfarsitul semestrului I 2013, EUROINS Asigurare-Reasigurare SA avea un volum de prime brute subscrise pe segmentul RCA de 258,74 milioane de lei si detinea o cota de piata pe acest segment de 21%. In primele 6 luni ale anului 2013, indemnizatiile brute platite de societate, pe segmentul RCA, au insumat 157,78 milioane de lei".

UPDATE Contactati de HotNews.ro, oficialii EUROINS Romania au preizat ca vor lua toate masurile care se impun pentru reluarea activitatii pe segmentul RCA in cel mai scurt timp:

"EUROINS Romania a va lua toate masurile care se impun pentru reluarea activitatii pe segmentul RCA in cel mai scurt timp

Ca urmare a informarii de presa remise in cursul acestei zile de ASF ¬ Autoritatea de Supraveghere Financiara, prin care se comunica sanctionarea companiei EUROINS Romania cu interzicerea temporara a practicarii asigurarii RCA, le transmitem partenerilor si colaboratorilor nostri ca sunt depuse toate eforturile necesare remedierii acestei situatii in cel mai scurt timp.

EUROINS Romania face tot posibilul pentru ca setul de masuri stabilit de ASF sa fie implementat rapid si eficient.

Intre timp, vom comunica decizia ASF tuturor partenerilor nostri din societatile de brokeraj cu care colaboram si vom lucra pentru solutionarea dosarelor aflate in proces de analiza.

Subliniem in mod special faptul ca actualii clienti ai companiei nu sunt in nicio forma afectati de noua decizie a ASF. Toate politele RCA emise de companie pana la acest moment sunt valabile si ofera protectie asiguratilor pe toata perioada contractuala.

Ne vom respecta toate obligatiile asumate in fata clientilor si vom continua sa le oferim produse competitive din toate celelalte clase de asigurare pe care EUROINS activeaza in Romania, activitate care nu este in nicio forma afectata prin decizia luata ieri de ASF".


 • Patru directori ai Euroins si Omniasig VIG au fost amendati recent cu 180.000 de lei

Amintim ca tot in aceasta luna, pe 12 august, ASF a anuntat aplicarea unor sanctiuni pe piata asigurarilor in urma unor controale efectuate in perioada mai 2013 - iulie 2013. Mai exact, Consiliul ASF a decis pe 22 mai 2013 sanctionarea aceluiasi Stamov Bozhidar Stoyanov (Euroins) cu 50.000 de lei, a lui Mihail Tecau - Presedinte Directorat Omniasig VIG, cu 50.000 de lei, a lui Artur Borowinski - vicepresedinte Directorat Omniasig VIG, cu 50.000 de lei si a Danielei Camelia Covacescu - membru Directorat Omniasig VIG cu 30.000 de lei.

Controalele au vizat si Astra Asigurari. Pe 12 august, ASF a comunicat ca "la Astra Asigurari controlul este in derulare. Dupa ce va fi finalizat, echipa de control va informa Consiliul ASF asupra constatarilor, iar acesta va dispune eventualele masuri de sanctionare. Dupa decizia Consiliului ASF, Autoritatea de Supraveghere Financiara va comunica societatii ASTRA si publicului rezultatele controlului si masurile dispuse".
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8064 vizualizari

 • +11 (13 voturi)    
  in sfarsit (Joi, 29 august 2013, 14:17)

  zambara [utilizator]

  In sfarsit, insa cam multi ani le-au trebuit sa faca ceva impotriva escrocilor astia de la Euroins.
  • +7 (7 voturi)    
   Euroins si-a mai luat amenda si (Joi, 29 august 2013, 15:40)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui zambara

   anul trecut, dar se pare ca degeaba.
   Acum vad ca au retras si aporbarea functiei de director pt directorul de la daune.
   Ca sofer nu imi fac sub nici o forma asigurare (nici casco, nici Rca) la fimele de 2 bani: Euroins, Carpatica, Omniasig, Astra.
   daca toti ar face asa, aceste firme fantome ar disparea.
 • +4 (8 voturi)    
  In sfarsit!!! (Joi, 29 august 2013, 14:24)

  Andor74 [utilizator]

  Astia tot timpul au procedat asa si abia acuma s-au luat ceva masuri....
  Dar oricum, deocamdata nu-s in pierdere: 258 - 157 = 100 milioane...
  Chiar sa aiba 1000 de angajati, tot i-ar putea plati cu 8000 RON/ luna...
  • +4 (4 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 29 august 2013, 14:40)

   [anonim] i-a raspuns lui Andor74

 • +7 (7 voturi)    
  pe cand si astra ? (Joi, 29 august 2013, 14:25)

  un domn [utilizator]

  aia de la astra sunt curati ca lacrima ?
 • -1 (3 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 29 august 2013, 14:39)

  [anonim]

  • +2 (2 voturi)    
   praf in ochi (Joi, 29 august 2013, 15:40)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui

   a fost si valiza cu bani din parlament..cand un agent de asigurare din cei controlati de ASF, mentionati in articol trebuia sa fie aprobat de parlament...cica valiza cu bani nici acum nu a aparut...nici goala...nici plina
 • +6 (6 voturi)    
  de abia astept rezultatele de la astra (Joi, 29 august 2013, 15:17)

  manoman [utilizator]

  aia sunt escroci de prima mana.
  oricum amenzile sunt mici fata de daunele ce nu le-au platit.
  de fapt, societatile de asigurari ar trebui suspendate pe perioade diverse, pentru marsaviile ce le fac.
  • -1 (3 voturi)    
   a prezentat pro la stiri (Joi, 29 august 2013, 15:41)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui manoman

   iar pro nu e partinic ca antenele sau b1, sau rtv sau realitatea..insa nu s a sesizat nimeni..astra de cand s a privatizat s a schimbat..."in bine"
   • +3 (3 voturi)    
    adamescu (Joi, 29 august 2013, 17:06)

    manoman [utilizator] i-a raspuns lui un domn

    a cumparat otelul galati.
    asa ca trebuie sa scoata si el banii de undeva.
    de la prostime... ca asa suntem considerati.
    am facut sesizare la ASF (care sunt aceiasi oameni de la CSA - cred - ce au luat prime de la asiguratori), dar nu au nicio putere.
    cum spunea cineva mai sus, este "o frectie la un picior de lemn", si trebuia sa faca ceva si ASF-ul, ca se inmultise foarte... plangerile si reclamatiile... si ca e si institutie nou creata.
    dupa asta, va fi liniste mai adanca.
 • +4 (4 voturi)    
  Si celelalte asigurari (Joi, 29 august 2013, 16:20)

  drumaru [utilizator]

  Lasa ca vinde asigurari obligatorii pentru locuinte.
  Asta mi se pare si mai trist. Masina o repari cumva, dar la o casa distrusa de un cutremur sau de o inundatie va plati despagubirea Euroins?
 • +1 (1 vot)    
  Astept si Carpatica sa pateasca la fel... (Joi, 29 august 2013, 19:36)

  idsoc [utilizator]

  ...cat mai curand. Sint cel putin la fel de nesimtiti. Pur si simplu au refuzat sa-mi despagubeasca dauna, dar pt ca era suma mica era ineficient sa ma judec cu ei. Stiau si au profitat de asta.
 • 0 (0 voturi)    
  mirzac (Marţi, 3 septembrie 2013, 16:35)

  andrei_b [utilizator]

  "Marian Mîrzac, membru în consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), a câştigat anul trecut 377.000 de lei (85.000 euro) în calitate de director general al companiei de asigurări Carpatica, ceea ce în­seamnă un salariu de peste 11.000 de euro pe lună având în vedere că a preluat mandatul la jumătatea lunii mai 2012, potrivit propriei declaraţii de avere. …"

  Ne mai miram de ce Carpatica nu pateste nimic? Ba mai mult eu cred ca toata suspendarea asta a fost comandata direct. Toti cei care avea de gand sa isi faca rca ieftin la euroins migreaza acum spre carpatica
 • 0 (0 voturi)    
  Rezolvarea (Miercuri, 18 septembrie 2013, 14:04)

  Mjay [utilizator]

  Se va rezolva de la sine cand soferul va fi motivat sa isi faca asigurare de calitate, nu pe cea mai ieftina. Si asta prin inversarea situatiei. Ai o problema in trafic? Nu iti rezolvi problema cu RCA-ul soferului care te-a lovit, ci cu RCA-ul tau. Si firmele isi deconteaza reciproc dosarele. Ca la CASCO. Atunci o sa scapam de firmele fantoma si o sa iasa din conul de umbra pe piata RCA, firmele serioase.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by