Euroins Romania, asigurator care nu mai are voie temporar sa vanda polite RCA in urma neregulilor descoperite de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), a anuntat vineri ca a transmis autoritatii documente care arata eforturile depuse in directia remedierii actualei situatii si implementarea masurilor impuse de ASF. Asiguratorul isi exprima increderea ca, in urma analizarii setului complet de documente si a efectuarii controlului in perioada imediat urmatoare, compania isi va putea relua cat mai curand activitatea la parametrii normali.

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a sanctionat EUROINS cu interzicerea temporara a practicarii asigurarii RCA, in urma unui control care a constatat intarzieri la plata daunelor catre pagubiti si diminuarea nejustificata a despagubirilor acordate, a anuntat joi autoritatea. Consiliul ASF a decis acest lucru in sedinta din 28 august, si tot atunci a hotarat sanctionarea lui Mihnea Tobescu, directorul general al companiei cu amenda de 50.000 de lei si sanctionarea lui Stamov Bozhidar Stoyanov, conducatorul departamentului de dauna din cadrul societatii, cu retragerea aprobarii acestuia.

Controlul la societatea EUROINS a constatat, printre altele:

  • reglementarile si instructiunile de constatare si lichidare a daunelor nu sunt adecvate;
  • a fost diminuat in mod nejustificat cuantumul despagubirii fata de valoarea rezultata din documentele existente la unele dosare de dauna;
  • plata unor dosare de dauna catre pagubiti s-a facut cu intarziere fata de termenele prevazute de normele legale;
  • au fost identificate dosare de dauna in care partea prejudiciata nu a fost notificata cu privire la respingerea pretentiilor de despagubire si la motivatia respingerii.

La sfarsitul semestrului I 2013, EUROINS Asigurare-Reasigurare SA avea un volum de prime brute subscrise pe segmentul RCA de 258,74 milioane de lei si detinea o cota de piata pe acest segment de 21%. In primele 6 luni ale anului 2013, indemnizatiile brute platite de societate, pe segmentul RCA, au insumat 157,78 milioane de lei.