Omniasig Vienna Insurance Group (VIG) a anuntat joi ca a platit despagubiri totale in valoare de 439,91 milioane lei in primele sase luni din acest an. Mihai Tecau, presedinte al directoratului Omniasig VIG, sustine ca firma sa "plateste daunele corect si prompt, pe toate liniile de asigurare, indiferent de valoarea despagubirii". Declaratia vine in contextul in care, Mihai Tecau si alti doi membri ai directoratului companiei au fost amendati in 23 iulie cu 130.000 de lei de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), in urma unui control ce a constatat, printre altele, nerespectarea prevederilor legale privind avizarea, constatarea prejudiciilor si plata despagubirilor.

TOP 5 despagubiri achitate de Omniasig in primele sase luni din 2013Foto: Omniasig VIG

Compania a precizat ca despagubirile platite in primul semestru al anului pe liniile de asigurari auto au fost in valoare de 408,71 milioane lei (298,43 milioane lei pentru asigurarile facultative Casco si 110,29 milioane lei pentru asigurarile obligatorii RCA). Asiguratorul a prezentat si un top 5 al despagubirilor achitate in primele sase luni din acest an (vezi poza atasata). Pentru o polita CASCO, cea mai mare despagubire achitata a fost de 319.579 lei, iar pentru o polita RCA s-a platit o despagubire de 2,2 milioane lei.

In prezent, OMNIASIG VIG are conventii de colaborare incheiate cu peste 550 de service-uri din toata tara (inclusiv puncte de lucru), oferind astfel o gama vasta de optiuni pentru reparatia sigura si de calitate a autoturismelor asiguratilor nostri. De asemenea, beneficiarii politelor de asigurare OMNIASIG VIG isi pot deschide dosarul de dauna rapid, la numarul de telefon 021.9669, disponibil non-stop.

"Valoarea ridicata a despagubirilor achitate de OMNIASIG VIG subliniaza si certifica stabilitatea si puterea financiara a companiei, precum si seriozitatea cu care sunt tratati asiguratii nostri in situatia cand au o dauna. OMNIASIG VIG plateste daunele corect si prompt, pe toate liniile de asigurare, indiferent de valoarea despagubirii", a declarat Mihai Tecau, Presedinte Directorat OMNIASIG Vienna Insurance Group.

  • Mihai Tecau si alti doi executivi din Omniasig VIG, amendati cu 130.000 de lei in iulie 2013

In 23 iulie 2013, Mihai Tecau a fost amendat de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) cu 50.000 de lei in urma unui control desfasurat in perioada 16 mai 2013 - 14 iunie 2013 care a descoperit mai multe nereguli in activitatea Omniasig. Alaturi de el, au mai fost amendati si Artur Borowinski - vicepresedinte Directorat (cu 50.000 de lei) si Daniela Camelia Covacescu - membru Directorat (30.000 de lei). ASF a mai decis stabilirea unor termene de 30 sau 60 de zile pentru ca societatea sa rectifice neregulile constatate.

Premisele controlului la Omniasig VIG:

Consiliul CSA a dispus, in data de 26 aprilie 2013, efectuarea unui control la societatea OMNIASIG VIG SA, avand ca tematica verificarea modului de instrumentare a dosarelor de dauna, precum si a modului de respectare a Ordinului nr. 11/2012 (pentru punerea in aplicare a normelor privind procedura de solutionare a petitiilor referitoare la activitatea asiguratorilor si intermediarilor in asigurari).

Sinteza constatarilor:

  • evidenta contabila si operativa nu permite intocmirea corecta a rapoartelor solicitate de catre autoritatea de supraveghere;
  • rezervele de dauna avizate sunt subevaluate, atat la data de 31.12.2012, cat si la data de  30.04.2013 si nu sunt constituite la valoarea si in momentul luarii la cunostinta despre pretentiile asiguratilor/pagubitilor;
  • nu au fost respectate prevederile legale in ceea ce priveste avizarea, constatarea prejudiciilor, plata despagubirilor;
  • procedura privind modalitatea de solutionare a petitiilor nu este in concordanta cu prevederile normelor.

Pe 12 august 2013, ASF a anuntat aplicarea unor sanctiuni pe piata asigurarilor in urma unor controale efectuate in perioada mai 2013 - iulie 2013. In afara de directorii Omniasig mentionati mai sus, ASF l-a sanctionat si pe Stamov Bozhidar Stoyanov (conducatorul departamentului de dauna din cadrul societatii de asigurari Euroins) cu 50.000 de lei.

Controalele au vizat si Astra Asigurari. Pe 12 august, ASF a comunicat ca "la Astra Asigurari controlul este in derulare. Dupa ce va fi finalizat, echipa de control va informa Consiliul ASF asupra constatarilor, iar acesta va dispune eventualele masuri de sanctionare. Dupa decizia Consiliului ASF, Autoritatea de Supraveghere Financiara va comunica societatii ASTRA si publicului rezultatele controlului si masurile dispuse".