Intentionez sa propun actionarilor PAID, societatea care gestioneaza procesul de asigurare obligatorie a locuintelor, inclusiv cotarea pe bursa a societatii pentru o mai buna capitalizare in cazul unei catastrofe naturale, a declarat marti Daniel Tudor, vicepresedinte Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF). Listarea ar duce la o mai buna capitalizare si ;la un control mai bun al societatii, a spus Tudor. Acesta a subliniat ca PAID are in prezent resurse pentru a plati despagubirile in cazul unei catastrofe naturale.

Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale ¬ PAID, s-a constituit ca societate de asigurare in luna noiembrie 2009, prin efortul a 12 societati de asigurare (ABC Asigurari, Astra Asigurari, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins Romania, Generali, Grawe Romania, Groupama Romania, Platinum Asigurari si Uniqa Asigurari), actionari PAID.

  • "In prezent PAID are incheiate 20 de protocoale de colaborare pentru incheierea politelor obligatorii de locuinte - 12 cu companii membre PAID si 8 cu companii care nu sunt membre PAID", a declarat marti Nicoleta Radu-Neacsu, director general al PAID, a declarat marti in cadrul ICAR, forum dedicat riscurilor catastrofale si organizat de Media Xprimm.

PAID - este o componenta esentiala a programului roman de asigurare a catastrofelor, program gestionat de Ministerul Administratiei si Internelor. Conform prevederilor legii, PAID administreaza sistemul de asigurare obligatorie a locuintelor, care acopera trei riscuri de baza specifice Romaniei - cutremur, inundatii si alunecari de teren. Activitatea efectiva a PAID a inceput in luna februarie 2010, iar prima zi de emitere a asigurarilor obligatorii pentru locuinte a fost 15 iulie 2010.

Acoperirea PAID este una de tip prim risc si functioneaza pe principiul solidaritatii, adica se aplica acelasi nivel de prima de asigurare pentru orice locuinta, independent de gradul de vulnerabilitate specific acesteia. Primele de asigurare pentru PAD sunt de 20 de euro, pentru o suma asigurata de 20.000 de euro, si de 10 euro, pentru o suma asigurata de 10.000 euro.

Valoarea daunelor achitate de PAID pe parcursul anului 2012 s-a ridicat la peste 270.000 lei (peste 62.000 euro), iar in primele sase luni din 2013, PAID a platit daune in valoare de 57.960 lei (13.000 euro).