Sunt societati de asigurare care profita de naivitatea unor cetateni pe tema asigurarii obligatorii a locuintelor, le bat la usa, le spun oamenilor ca 'asta este asigurarea obligatorie' si acestia semneaza, a avertizat marti Mihai Tudose, presedinte al Comisiei pentru politica economica din Camera Deputatilor. "Am acasa la mine, in Braila, pe cineva care a platit 300 de lei pe o polita de asigurare obligatorie a locuintei", a mai spus acesta. Pretul maxim al unei polite de asigurare obligatorie a locuintei (PAD), care acopera doar trei riscuri naturale- inundatii, cutremur si alunecari de teren - este de 20 de euro pe an pentru o suma asigurata de 20.000 de euro.

Forumul ICARFoto: Hotnews
  • "Nu dau nume, poate ca este un caz izolat, poate este excesul de zel, cu ghilimelele de rigoare, al unui broker, fara stirea firmei mama, dar pana la urma asa cum fraudele in asigurari nu se pot face fara complicitatea celui de la constatarea daunelor nu pot sa cred ca asiguratorul nu stie. Banii respectivi sunt adusi pe chitanta acasa. Incepem din nou sa fim smecheri. Nu ne pacaliti ca totul este in regula, pentru ca nu este asa. Va trebui sa veniti cu o reglementare mai stricta sau noi ca si Parlament sa tragem de maneca ASF in legatura cu aceste societati care profita de naivitatea unor cetateni", a declarat marti Mihai Tudose, presedinte al Comisiei pentru politica economica din Camera Deputatilor, in cadrul ICAR, forum dedicat riscurilor catastrofale si organizat de Media Xprimm.

In replica, vicepresedintele ASF, Daniel Tudor, si-a exprimat opinia ca cel mai probabil la nivelul conducerilor firmelor de asigurari aceste aspecte nu s-ar cunoaste.

  • "Intr-adevar am auzit tot felul de zvonuri legate de nereguli la nivelul rascumpararilor in Galati si am trimis o echipa de control acolo. De asemenea suntem in stransa legatura cu PAID-ul care ne semnaleaza astfel de situatii", a spus Daniel Tudor.

Polita PAD ofera acoperire pentru trei riscuri: cutremurul, alunecarile de teren si inundatiile. In functie de materialul de constructie, prima obligatorie este de 10 euro/an in cazul locuintelor de tip B (cu structura din pamant, chirpici, paianta etc) sau 20 euro/an in cazul locuintelor de tip A (cu structura de beton, caramida sau lemn), suma asigurata fiind de 10.000 euro si respectiv 20.000 de euro. In Romania sunt circa 8,2 milioane de locuinte, in prezent fiind asigurate in caz de calamitati sub 6%.