Allianz-Tiriac Asigurari a incheiat primele 9 luni ale anului 2013 cu venituri totale din activitatea de asigurari generale si de viata de 677,5 milioane de lei, inregistrand o usoara crestere, de aproximativ 1%, fata de nivelul subscrierilor realizate in aceeasi perioada din anul anterior (672,6 mil. lei). Profitul operational agregat, generat exclusiv de activitatile de asigurari generale si de viata derulate in perioada ianuarie-septembrie 2013, s-a situat la 13,8 milioane de lei, cu circa 4 milioane de lei (+39%) peste valoarea inregistrata in aceeasi perioada a anului trecut.

  • "Intre realizarile consemnate la finalul celui de-al treilea trimestru se evidentiaza in mod distinct evolutia pozitiva a profitabilitatii, sustinuta de imbunatatirea daunalitatii pentru portofoliul de asigurari auto. Relevant este faptul ca am reusit sa crestem profitul operational fara sa generam influente adverse la nivelul veniturilor agregate. Altfel spus, suntem pe drumul cel bun, care pentru Allianz-Tiriac inseamna sa crestem profitabil", explica Remi Vrignaud, CEO Allianz-Tiriac Asigurari.

Rezultatele pe segmentul asigurarilor generale

Evolutia pozitiva a veniturilor din prime a fost sustinuta in principal de cresterea de circa 2,7% inregistrata la nivelul portofoliului Allianz-Tiriac de asigurari auto (Casco si RCA, cumulat): de la 417 milioane lei in intervalul ianuarie-septembrie 2012, la 424 milioane de lei in aceeasi perioada din anul curent.

Vanzarile de polite Casco au atins valoarea de 269,1 milioane lei in perioada analizata. Subscrierile Casco continua sa detina cea mai importanta pondere in portofoliul de asigurari generale al companiei, generand aproximativ 45% din primele brute subscrise pe acest segment. Allianz-Tiriac ramane, de altfel, unul dintre cei mai importanti asiguratori Casco, cu o cota de piata estimata la aproximativ 20% pe aceasta clasa de asigurari.

In ceea ce priveste activitatea de asigurari de raspundere civila auto (RCA), in perioada ianuarie-septembrie a.c. Allianz-Tiriac a contabilizat venituri din prime de 155 milioane de lei, in crestere cu 26% comparativ cu valoarea subscrierilor din aceeasi perioada din 2012, de 123 milioane de lei. Dinamica a fost sustinuta de volume de subscriere in crestere pe ambele segmente de clienti ¬ persoane fizice, respectiv juridice, in conditiile in care, la nivelul intregii piete s-a manifestat o tendinta de majorare a tarifelor pe aceasta clasa de asigurari.

Sub aspectul profitabilitatii, pe ambele clase de asigurari auto (Casco si RCA) a fost consemnata o imbunatatire a ratei daunei, ca urmare a masurilor de eficientizare operationala si de subscriere implementate la nivel de companie. Portofoliul auto inregistra, la finele lui septembrie a.c., o rata a daunei de circa 77%, cu aproximativ 5 puncte procentuale mai redusa decat cu un an in urma. Evolutia pozitiva a daunalitatii auto a avut, de altfel, o contributie importanta la ridicarea nivelului profitului operational pentru activitatile de asigurari generale, de la 3,6 mil. lei (9 luni 2012), la 8,4 mil. lei (9 luni 2013).

La nivelul portofoliului de asigurari property (cladiri si bunuri), stabilizarea cadrului legislativ privind asigurarile de locuinte a generat o crestere a interesului pentru aceste polite de asigurari. Acest lucru a facut ca decalajul de venituri asteptat ca urmare a aplicarii fransizei obligatorii de 20.000 euro pentru riscuri catastrofice (ce poate fi susbscrisa, conform Legii, exclusiv de PAID) sa fie mai redus, prin atragerea de noi clienti pe segmentul asigurarilor de locuinte. Prin urmare, pe clasa asigurarilor de locuinte, Allianz-Tiriac a incheiat primele noua luni ale anului cu venituri din prime in valoare de 42 milioane de lei. Complementar, asigurarile de cladiri, bunuri si daune la proprietati comerciale si industriale au generat venituri de 82 milioane de lei in primele 9 luni din 2013. In total, veniturile din asigurari de bunuri, cladiri si daune la proprietati s-au situat la aproximativ 124 milioane de lei, detinand o pondere de circa 21% in portofoliul Allianz-Tiriac de asigurari generale.

Si segmentul asigurarilor de sanatate de grup a inregistrat o evolutie pozitiva in primele trei trimestre ale anului, volumul primelor brute subscrise pe acest segment, de 5 milioane lei, dublandu-se fata de valoarea corespunzatoare perioadei similare de anul trecut. Evolutia este incurajatoare si arata interesul din ce in ce mai mare al angajatorilor fata de astfel de produse, oferite ca beneficiu in pachetul salarial.

Rezultate pe segmentul asigurarilor de viata

In perioada ianuarie-septembrie 2013, Allianz-Tiriac a avut vanzari de peste 77 milioane de lei pe segmentul asigurarilor de viata, in crestere cu 1,4 procente comparativ cu subscrierile aferente primelor noua luni ale anului trecut. Pe acest segment se remarca o evolutie echilibrata a portofoliului, vanzarile de polite cu componenta investitionala (unit-linked) generand 51% din veniturile de asigurari de viata ale companiei, restul de 49% reprezentand vanzari de polite traditionale.

Proiectii anuale 2013

"Ne asteptam ca realizarile noastre din ultimul trimestru sa confirme evolutia pozitiva a afacerilor Allianz-Tiriac inregistrate in primele 9 luni ale anului. Ramanem concentrati pe controlul daunalitatii portofoliului auto, promovand o politica conservatoare, prudentiala a subscrierii. Cu aceasta abordare asteptam ca nivelul profitabilitatii sa continue sa se imbunatateasca si in perioada ramasa pana la finele anului. In ceea ce priveste veniturile, anticipam realizarea unui volum de afaceri anual usor peste nivelul subscrierilor realizate in 2012", a concluzionat Remi Vrignaud, directorul general al Allianz-Tiriac Asigurari.