Amenzi de aproape 800.000 lei aplicate in asigurari in 2013

Amenzi de 130.000 de lei la Astra Asigurari pentru nerespectarea prevederilor legale la plata despagubirilor

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Miercuri, 22 ianuarie 2014, 20:37 Economie | Asigurari


​Alin Bucsa, presedintele directoratului Astra Asigurari, cea mai mare companie locala de asigurari, Liviu Stoicescu, membru al directoratului companiei si Irinel Dinu, conducatorul departamentului de daune al companiei au fost amendati cu 130.000 de lei in luna noiembrie 2013 de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) pentru nerespectarea prevederilor legale la plata despagubirilor, a anuntat miercuri autoritatea. In plus, ASF a solicitat Astra sa-si revizuiasca procedurile interne privitoare la instrumentarea dosarelor de dauna, astfel incat sa respecte toate cerintele si termenele prevazute de legislatie in ceea ce priveste instrumentarea dosarelor de dauna (pentru asigurarile RCA).

ASF a anuntat miercuri amenzile pe care le-a aplicat anul trecut in sectorul asigurarilor - 43 de amenzi in valoare de 782.000 de lei.

Cu aceasta ocazie a anuntat si rezultatele controlului demarat in luna iulie 2013 la Astra Asigurari.

Amintim ca in luna august 2013 ASF a anuntat rezultatele controalelor efectuate in perioada mai-iulie 2013 la firmele de asigurari EUROINS, Omniasig si Astra Asigurari. Patru directori din Euroins si Omniasig VIG au fost amendati cu 180.000 de lei. La acel moment, ASF a comunicat ca "la Astra Asigurari controlul este in derulare".

In data 20 noiembrie 2013 Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a hotărat urmatoarele sanctiuni la Astra Asigurari:

⦁    sancționarea lui Iulius Alin Bucșa, Președinte al Directoratului Societăţii Comerciale de Asigurare-Reasigurare ASTRA cu amendă în cuantum de 50.000 de lei;
⦁    sancționarea lui Liviu Stoicescu, membru al Directoratului Societăţii Comerciale de Asigurare-Reasigurare ASTRA cu amendă în cuantum de 50.000 de lei;
⦁    sancționarea lui Irinel Dinu, conducătorul departamentului de daune din cadrul societății ASTRA cu amendă de 30.000 de lei.


Premisele controlului:

Amenzile au fost aplicate în urma aspectelor sesizate în cadrul controlului ASF desfășurat, în perioada iulie-august 2013, la sediul societății ASTRA. Controlul a avut ca obiect inclusiv verificarea modalității de instrumentare și finalizare a dosarelor de daună și a modului de respectare a prevederilor Ordinului nr. 11/2012.

 • Decizia de control a fost luată după ce, în prealabil, ASF a solicitat societăţii ASTRA clarificări în privința modului în care societatea înțelege să instrumenteze dosarele de daună. Întrucât clarificările oferite de societate nu au fost satisfăcătoare, ASF a decis controlul la Societatea Comercială de Asigurare-Reasigurare ASTRA SA.

În plus, față de amenzile în valoare de 130.000 de lei, ASF a solicitat societății ASTRA să ducă la îndeplinire mai multe măsuri printre care:

⦁    Revizuirea normelor/procedurilor/instrucțiunilor interne privitoare la instrumentarea dosarelor de daună, astfel încât să respecte toate cerințele și termenele prevăzute de legislație în ceea ce privește instrumentarea dosarelor de daună (pentru asigurările RCA);

Revizuirea normelor/procedurilor/instrucțiunilor interne cu privire la soluționarea petițiilor, astfel încât să asigure înregistrarea în registrul unic de petiții a tuturor petițiilor primite de societate.

Inventarul celor mai importante controale si sanctiuni aplicate de ASF in 2013

In comunicatul facut public miercuri, 22 ianuarie 2013, ASF a tinut sa enumere cateva controale si sanctiuni cu relevanță pentru piața asigurărilor, derulate și aplicate de la înființarea ASF (aprilie 2013) pînă la 31 decembrie 2013. Astfel, pe langa rezultatul controalelor efectuate la Astra Asigurari, ASF a mai anuntat urmatoarele:

Societatea ONIX Asigurări SA

În data de 18.12.2013, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a hotărât:

* Retragerea aprobării domnului Simone Lentini - persoană semnificativă, Director General și Președinte al Consiliului de Administrație la societatea Onix Asigurări SA.

Premisele deciziei:

Autoritatea de Supraveghere Financiară a constatat că domnul Simone Lentini nu a respectat condițiile asumate în urma aprobării din partea CSA din data de 12.09.2012.

OMNIASIG VIENNA INSURANCE GROUP SA
 
În data de 23 iulie 2013, Consiliul ASF a hotărât:
 
*  sancționarea cu amendă în cuantum de 50.000 de lei a domnului Mihail Tecău - Președinte Directorat OMNIASIG VIG;
*  sancționarea cu amendă în cuantum de 50.000 de lei a domnului Artur Borowinski - vicepreședinte Directorat;
*  sancționarea cu amendă în cuantum de 30.000 de lei a doamnei Daniela Camelia Covăcescu - membru Directorat;
*  stabilirea unor termene de 30 sau 60 de zile pentru ca societatea să rectifice neregulile constatate.
 
Premisele controlului:
 
Consiliul CSA a dispus, în data de 26 aprilie 2013, efectuarea unui control la societatea OMNIASIG VIG SA, având ca tematică verificarea modului de instrumentare a dosarelor de daună, precum și a modului de respectare a Ordinului nr. 11/2012 (pentru punerea în aplicare a normelor privind procedura de soluționare a petițiilor referitoare la activitatea asigurătorilor și intermediarilor în asigurări).

Rezultatele şi detaliile controlului desfăşurat la OMNIASIG VIG SA au fost anunţate aici:

Euroins România Asigurare Reasigurare SA

 
a) În data de 22 mai 2013, Consiliul ASF a hotărât:
 
1.  sancționarea domnului Stamov Bozhidar Stoyanov, conducătorul departamentului de daune al societății Euroins România Asigurare Reasigurare SA, cu amendă în cuantum de 50.000 de lei;
2.  stabilirea în sarcina societății a mai multor obligații, printre care revizuirea tuturor dosarelor de daună respinse de societate, pentru care termenul de prescripție nu a intervenit și gestionarea acestora în conformitate cu prevederile în vigoare.

Rezultatele şi detaliile controlului desfăşurat la Euroins România Asigurare Reasigurare SA au fost anunţate aici:

b) În data de 28 august 2013, Consiliul ASF a hotărât:

    •    interzicerea temporară a practicării de către Euroins România Asigurare Reasigurare SA a asigurării RCA;
    •    sancționarea domnului Mihnea Tobescu, director general al societății Euroins România Asigurare Reasigurare SA, cu amendă în cuantum de 50.000 de lei;
    •    sancționarea domnului Stamov Bozhidar Stoyanov, conducătorul departamentului de daună din cadrul societății, cu retragerea aprobării acestuia.

Rezultatele și detaliile acestei decizii au fost anunțate aici:
 
c) În data de 18 septembrie 2013, Consiliul ASF a hotărât:

* încetarea interzicerii temporare a practicării asigurării RCA de către Euroins România Asigurare Reasigurare SA simultan cu implementarea unui plan de măsuri de către Euroins.

Detaliile acestei decizii au fost comunicate aici:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2263 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  De ce nu ii inchide? (Miercuri, 22 ianuarie 2014, 22:13)

  AdrianCiobotaru [anonim]

  Foarte bine le-a facut ca i-a amendat... dar, de ce nu se dispune defiintarea acestei "societati de asigurare"?
  Eu am avut polita casco cu vandalism la ei, am avut dauna cauzata de vecini, si am cerut sa-mi schimbe parbrizul si sa-mi revopseasca partea din fata a masinii si au refuzat sa ma despagubeasca !
  Sfatuiesc pe toti SA EVITE ASTRA ASIGURARI... faceti oriunde vreti, dar NU LA ASTRA !
  • +1 (1 vot)    
   Corect (Miercuri, 22 ianuarie 2014, 23:15)

   wappy [anonim] i-a raspuns lui AdrianCiobotaru

   Am stat 5 luni cu dosar de dauna la Astra Asigurari si au platit abia dupa ce i-am chemat la mediare pentru a-i actiona in judecata. Un mic sfat: daca aveti un incident cu un asigurat Astra, Carpatica sau Euroins nu acceptati constatarea amiabila ci mergeti la politie! Veti avea de furca. De CASCO la aceste firme - exclus!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by