Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au inceput urmarirea penala fata de Tudor Daniel-George, fost vicepresedinte al ASF pana in data de 17 octombrie 2013, pentru infractiunile de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un interes patrimonial sau nepatrimonial, a anuntat miercuri DNA. Procurorii sustin ca, "in perioada martie - aprilie 2013, Tudor Daniel, in calitate de presedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), a ignorat concluziile unui raport de control intocmit de catre functionarii ASF care evidentia deficiente grave la societatea de asigurari detinuta si controlata indirect de Carabulea Ilie, nereguli ce ar fi impus obligatoriu o majorare de capital in cuantum de 15.000.000 euro si suspendarea autorizarii de functionare, pana la remedierea deficientelor".

Daniel Tudor, fost presedinte CSA si vicepresedinte ASFFoto: AGERPRES

Din Rezolutia de incepere a urmaririi penale intocmita de procurori a rezultat ca exista date si indicii temeinice potrivit carora :

"In perioada mai - iunie 2013, inculpatii Carabulea Ilie, Mirzac Marian, Mustatea Radu, impreuna cu alte persoane, au constituit o asociere in vederea savarsirii de infractiuni.

Prin initierea, respectiv, constituirea acestui grup infractional, Carabulea Ilie si Mirzac Marian au reusit, in mod fraudulos, in perioada mai - decembrie 2013, sa tergiverseze si sa influenteze rezultatele unor controale dispuse de Autoritatea de Supraveghere Financiara (A.S.F) asupra activitatii societatii de asigurari respective, astfel incat sa nu reiasa deficiente grave.

Gruparea infractionala susmentionata a fost sprijinita de Ovidiu Ioan Cezar Giurgea si Tudor Daniel - George, functionari cu atributii de conducere si executie in cadrul A.S.F.

In perioada martie - aprilie 2013, Tudor Daniel - George, calitate de presedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, a ignorat concluziile unui raport de control intocmit de catre functionarii A.S.F care evidentia deficiente grave la societatea de asigurari detinuta si controlata indirect de Carabulea Ilie, nereguli ce ar fi impus obligatoriu o majorare de capital in cuantum de 15.000.000 euro si suspendarea autorizarii de functionare, pana la remedierea deficientelor', se arata in comunicatul DNA.

Procurorii au mai precizat ca "invinuitului Tudor Daniel - George i s-au prezentat acuzatiile in conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedura penala. In cauza sunt cercetate si alte persoane. Raportat la actele procedurale efectuate in prezenta cauza, precizam ca, atunci cand imprejurarile vor permite, vom fi in masura sa oferim detalii suplimentare. Facem precizarea ca inceperea urmaririi penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie".

Amintim ca in data de 17 octombrie, Daniel Tudor si-a anuntat demisia din functia de vicepresedinte al ASF pentru sectorul asigurarilor - reasigurarilor pentru a evita situatia de incpmpatibilitate juridica, in conditiile in care sotia sa fusese aleasa in Parlament prin votul uninominal al cetatenilor, pentru un mandat de 4 ani. Anterior a fost presedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, sustinut de PNL.