Vienna Insurance Group (VIG) si-a publicat miercuri, 29 ianuarie, cifrele provizorii ale primelor de asigurare pentru anul 2013. Din cauza concurentei acerbe pe piata asigurarilor auto din Romania, asiguratorul austriac a trebuit sa inghita galusca unor importante pierderi de profit. "Piata romaneasca e stapanita, ca si pana acum, de o concurenta in parte irationala, mai cu seama in sectorul auto. Grupul Vienna Insurance nu se implica in aceasta lupta a preturilor, aceasta conducand la un puternic regres al despagubirilor acordate de asigurarile auto", se mentioneaza in comunicatul aparut pe homepage-ul companiei.

Un minus de 375 de milioane de euro (-18,5%) au inregistrat primele de asigurare auto ale VIG in Romania, anul trecut. Asigurarile de pagube si accidente au fost insa pe plus (+6,1%).

Problemelor din Romania s-a adaugat o expansiune ratata in Italia. In plus, devalorizarea coroanei cehesti si-a avut si ea o contributie la diminuare profitului VIG, desi asigurarile din Cehia au mers per ansamblu, pe profit (+4,3%, respectiv +3,3% dupa scaderea fluctuatiei negative de curs).

Fara aceste efecte negative ale business-ului de anul trecut din cele trei tari, asiguratorul austriac ar "fi avut in 2013 un profit operativ mai mare cu 580 milioane de euro, similar celui din 2012. In ciuda pierderilor anuntate, dividendele ar urma sa creasca cu 0,10 euro de actiune, la 1,30 euro.

"Este prima data dupa criza financiara din 2009 cand inregistram o scadere de profit. [¬] Suma politelor incasate a scazut anul trecut cu 4,9%, atingand un plafon de 9,4 miliarde de euro. Daca n-ar fi fost aceste cauze speciale, am fi inregistrat o crestere de 2,2%", se mai arata in comunicatul Vienna Insurance Group.

Mai departe, in contrast cu "tendinta in continuare negativa din Romania", se mentioneaza cat de infloritor e business-ul firmei in Serbia (18,3%), Ungaria (+14,8%), Polonia (+14,2%), Turcia (+6,4%), Ucraina (+6,2%), Bulgaria (+4,4%), ca si in Slovacia, tarile baltice, dar si in tara-mama, Austria.

Vienna Insurance Group este unul dintre cele mai mari concerne internationale de asiguratori din Europa Centrala si de Est. Concernul are sediul la Viena si este reprezentat de cca 50 de societati de asigurari, in 24 de tari, unde lucreaza cca 23.000 de angajati. Asiguratorul austriac are ca tel strategic extinderea asigurarilor de viata, mai cu seama in colaborare cu societatile Erste Group. Erste Group Bank AG (fondata in 1819) este un institut financiar cu 17,4 milioane de clienti, care apartine Sparkassengruppe din Austria.