Articol actualizat

VIDEO Dan Radu Rusanu, presedintele ASF: Consiliul ASF a decis marti deschiderea procedurii de redresare financiara prin administrare speciala pentru Astra Asigurari

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Marţi, 18 februarie 2014, 12:51 Economie | Asigurari


Dan Radu Rusanu, Corneliu Moldoveanu si Radu Soviani
Foto: Hotnews
Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a decis marti, 18 februarie, deschiderea procedurii de redresare financiara prin administrare speciala pentru Astra Asigurari, a anuntat marti Dan Radu Rusanu, presedintele ASF. Administratorul special al Astra, numit de catre ASF, este KPMG Advisory. Din calculele ASF, Astra va avea nevoie de o majorare de capital semnificativa. In cazul unui eveniment major (n.a cutremur) Astra Asigurari nu ar putea sa-si onoreze momentan obligatiile de plata, a spus Rusanu.

Intrebat despre veniturile uriase de la ASF, Rusanu, care in noiembrie si decembrie a castigat venituri brute de 72.094 euro, a spus: "In 2013 salariile conducerii ASF au fost reduse la jumatate fata de salariile conducerii fostei CSA, iar pentru 2014 vom propune colegilor din Consiliu si Comisiei Parlamentare reducerea cu inca 50% a salariilor astfel incat cel mai mare salariu din ASF sa ajunga la 7.000 de euro.

Citeste aici si:


Dan Radu Rusanu:

 • Astazi marti, 18 februarie, Consiliul ASF a decis deschiderea procedurii de redresare financiara prin administrare speciala pentru Astra Asigurari. In cazul unui eveniment major (n.a cutremur) Astra nu va putea face fata platilor.
 • Laura Chitoiu s-a autosuspendat din functia detinuta in ASF
 • In 2013 salariile conducerii ASF au fost reduse la jumatate fata de salariile conducerii CSA aferente anului 2012, iar pentru 2014 vom propune colegilor si Comisiei Parlamentare reducerea cu inca 50% a salariilor astfel incat cel mai mare salariu din ASF sa ajunga la 7.000 de euro.
 • Ce prime sunt in ASF? Exista o singura prima - prima de vacanta care pentru 2014 s-a desfiintat si stimulentul de sfarsit de an care de asemenea pentru 2014 s-a desfiintat. In bugetul de venituri si cheltuieli al ASF pentru 2014 nu mai apare finantarea primelor de vacante si nici a stimulentelor.
 • Simultan cu introducerea administrarii speciale, pentru Astra au fost impuse mai multe masuri, printre care si "luarea masurilor necesare in vederea accelerarii recuperarii imprumuturilor acordate in cadrul grupului si interzicerea acordarii de noi imprumuturi".
 • Ca o scurta paranteza, in ultimii trei ani Astra a facut imprumuturi intragrup in valoare de aproape 110 milioane lei, din care 102 milioane lei (peste 90%) au mers catre Medien Holding SRL, cunoscuta ca Romania Libera. Vom incerca sa aflam cine sunt beneficiarii acestor imprumuturi si de ce nu au fost returnati timp de 3 ani de zile.
 • efectuarea unui audit de catre un auditor reputat, tinand cont ca Astra Asigurari, cea mai mare firma de asigurari din Romania, a fost auditata de catre o firma de apartament.
 • DNA-ul se va sesiza numai in masura in care prezinta elemente infractionale. Deocamdata elementele sunt de natura economica si comerciala.
 • Despre problemele depistate la Astra Asigurari: In ultimii 5 ani de zile societatea nu a fost controlata aproape deloc. A fost un control in anul 2012 care s-a terminat in 2013, iar controlul a fost finalizat vineri, 26 aprilie 2013, in conditiile in care noua conducere ASF a venit luni, 29 aprilie 2013. Noi cand am venit aici am gasit controlul finalizat, masurile luate, iar singura masura luata a fost un plan de masuri esalonat pe 9 luni de zile. Avea termen 31 decembrie 2013, astfel incat tot timpul anului 2013 ne-a fost foarte greu sa intervenim vis-a vis de planul de masuri stabilit de fosta conducere a CSA.
 • Domnul Daniel Tudor (n.a fostul sef al CSA si ulterior vicepresedinte ASF) probabil ca va avea multe de raspuns. Domnul Daniel Tudor a fost cel care a protejat Astra. (...) Prin acel plan de masuri. Ce a constatat controlul acum in 2014, a constatat si in 2013.
 • Nu au fost constituite rezervele obligatorii, nu au fost constituite reasigurari la firma cu rating si nu au fost platite practic politele catre asigurati.
 • Intrebare: In momentul de fata isi poate onora Astra platile catre asigurati? Noul administrator special va fi obligat sa asigure toate platile fata de politele existente pana la expirarea lor. In cazul unui eveniment major Astra nu va putea face fata platilor. 
 • Intrebare: Cat timp va ramane Astra in administrare speciala? Pana la redresarea ei.
 • Administratorul special va decide daca este nevoie de capital pentru buna functionare si are dezlegare sa vanda imobile si active.
 • Astazi s-a anuntat bursa pentru starea operatiunilor Astra.
 • Intrebare: Cati clienti sunt la Astra? Circa 800.000 de asigurati pe RCA si 2.150.000 pe locuinte. In total circa 3 milioane de asigurati. Cand spun ca nu-si va putea onora obligatiile ma refer la asigurarile pe locuinte. Pe RCA nu sunt evenimente majore.
 • In privinta tranzactiei cu AXA Asigurari - decizia se va lua marti. AXA Asigurari este o alta societate care se cumpara de acelasi actionar. Nu se poate face deocamdata o comasare intre cele doua societati si fiecare va functiona independent. Va face obiectul unei alte sedinte de consiliu ASF.
 • Introducerea administratorului special presupune suspendarea automata din functie si pentru consiliul de supraveghere si pentru consiliul director al Astra Asigurari.


Comunicatul de presa al ASF:

Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara a decis deschiderea procedurii de redresare financiara prin administrare speciala pentru Societatea Asigurare-Reasigurare ASTRA S.A.

In sedinta de marti, 18 februarie 2014, Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara a analizat raportul de control privind Societatea Asigurare-Reasigurare ASTRA S.A. si Nota Directiei Supraveghere si Stabilitate Financiara privind Societatea Asigurare-Reasigurare ASTRA S.A. In urma analizelor, Consiliul ASF a decis deschiderea procedurii de redresare financiara prin administrare speciala pentru societate.

Raportul de control pentru Societatea Asigurare-Reasigurare ASTRA S.A. si Nota Directiei Supraveghere si Stabilitate Financiara au facut obiectul unei evaluari comune cu BNR si Ministerul Finantelor Publice.

In urma acestei evaluari a rezultat ca expunerea sistemului bancar din Romania pe Societatea Asigurare-Reasigurare ASTRA S.A. este redusa, problemele financiare ale societatii neantrenand risc sistemic in sectorul bancar. De asemenea, riscul de contaminare in sistemul asigurarilor este limitat, potrivit analizelor care au stat la baza deciziei ASF.

Administratorul special al companiei Asigurare-Reasigurare ASTRA S.A., numit de catre ASF, este KPMG Advisory, avand ca mandat redresarea financiara a societatii.

Din calculele Autoritatii de Supraveghere Financiara, care vor fi puse la dispozitia administratorului special, Societatea Asigurare-Reasigurare ASTRA S.A. va avea nevoie de o majorare de capital semnificativa, urmand ca administratorul special sa stabileasca suma necesara pentru acest aport de capital.

ASF precizeaza ca toate politele de asigurare emise de catre Societatea Asigurare-Reasigurare ASTRA S.A. raman valabile de la momentul emiterii pana la expirare.

Societatea va fi obligata sa onoreze din propriile disponibilitati financiare existente sau rezultate din administrarea speciala toate solicitarile care decurg din politele de asigurare.


Inainte de luarea masurii de redresare financiara prin administrare speciala pentru Societatea Asigurare-Reasigurare ASTRA S.A., ASF a indeplinit toate procedurile legale privind urmarirea respectarii termenlor stabilite prin planul de masuri impus de fosta conducere CSA in sarcina ASTRA. Prin nota de control s-a constatat ca planul de masuri, care avea termen 31 decembrie 2013, nu a fost realizat.

Simultan cu introducerea administrarii speciale, pentru Societatea Asigurare-Reasigurare ASTRA S.A. au fost impuse urmatoarele masuri:

 • inventarierea dosarelor de dauna inregistrate in evidentele societatii de asigurare, in vederea evaluarii daunelor reale si a stabilirii obligatiilor de plata fata de creditorii de asigurari;
 • luarea masurilor necesare pentru calcularea corespunzatoare si in conformitate cu cerintele legale a rezervelor tehnice constituite de societate;
 • interzicerea efectuarii de investitii in valori mobiliare si imobiliare cu exceptia plasamentelor in depozite bancare si titluri de stat sau certificate de trezorerie;
 • interzicerea instrainarii bunurilor si/sau activelor societatii de asigurare fara aprobarea prealabila a ASF;
 • luarea masurilor necesare in vederea accelerarii recuperarii imprumuturilor acordate in cadrul grupului si interzicerea acordarii de noi imprumuturi;
 • inventarierea si evaluarea, conform normelor in vigoare, a creantelor inregistrate in evidentele societatii si anularea creantelor din asigurare aferente contractelor iesite din perioada de valabilitate si inregistrarea rezultatelor in contabilitatea societatii;
 • reanalizarea politicii de reasigurare si plasarea riscurilor catre reasiguratori cu rating acordat de agentii de rating recunoscute;
 • efectuarea unui audit de catre un auditor reputat.


Prin deciziile de astazi, ASF reconfirma industriei asigurarilor si asiguratilor ca trateaza cu toata seriozitatea si cu maxima responsabilitate elementele care reies din procesul de supraveghere a societatilor de asigurare.

Pentru a veni in sprijinul asiguratilor, ASF transmite ca in anul 2014 controalele pentru societatile de asigurare vor continua cu fermitate, in special in ceea ce priveste respectarea in termen a obligatiilor asumate de catre societatile de asigurare fata de asigurati in cazul contractelor obligatorii, respectiv politele RCA si a celor pentru locuinte.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9910 vizualizari

 • +7 (7 voturi)    
  Asigurarea soferilor, nu a masinilor ! (Marţi, 18 februarie 2014, 12:56)

  Ritzi Pitzi [utilizator]

  Daca o zice p-asta, il iert de salariul nesimtit...


  Daca indoi o portiera de Porsche lovind-o cu o masinita de 500 cmc care plateste RCA de vreo 300 de lei paguba e la fel de mare ca atunci cand o indoi lovind-o cu un alt Porsche de 4000 cmc pentru care RCA este de 14.000 de lei.

  Dublam pentru "malus" asigurarea masinii sau a soferului ?
  • +6 (10 voturi)    
   astra shut down (Marţi, 18 februarie 2014, 13:00)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui Ritzi Pitzi

   we are waiting for !
 • +13 (13 voturi)    
  Probabil (Marţi, 18 februarie 2014, 13:05)

  basistu_de_serviciu [utilizator]

  ne va spune că asigurările de orice tip vor trebui să creasca , din te miri ce motive . Eu , in locul lui asa as face . Păi doar 72 000 de euro pe două luni sunt cam putini . Măcar 100 000 , sumă rotundă .
  • -4 (4 voturi)    
   acum nu mi-o lua in nume de rau (Marţi, 18 februarie 2014, 16:42)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui basistu_de_serviciu

   sunt de acord ca Rusanu are salariu nesimtit de mare pt Romania, si ca e platit din cotizatiile de la firmele de asigurari, dar nu uita ca Ro are cele mai mici preturi la asigurari din UE, cu exceptia Bulgariei.
   La nemti Casco si RCA la masina te indoaie...o iei ieftina de pe Mobile. de si apoi platesti de te indoi la taxe si asigurari.
   • +5 (7 voturi)    
    Asa, si? (Marţi, 18 februarie 2014, 17:14)

    UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    Care-i treaba?
 • +13 (13 voturi)    
  Si nesimtirea poate fi asigurata.... (Marţi, 18 februarie 2014, 13:07)

  Johanis [utilizator]

  Cum se baga singur in gura presei! Cata prostie! Sunt curios daca poate explica veniturile de 75 de milioane de lei vechi pe ZI pe care le-a avut acest mare om de doi bani. Va dati seama ca daca ar avea limita de extragere de pe card la 3000 lei i-ar trebui 100 de zile numai sa-si scoata leafa. (72.000 euro x 4.5 lei=324.000 lei adica 3 miliarde si douasutepatruzeci de milioane de lei vechi). Cata nesimtire!
 • +13 (13 voturi)    
  singura declaratie (Marţi, 18 februarie 2014, 13:13)

  manoman [utilizator]

  ce vreau sa o aud:
  ASF s-a desfiintat (nu foloseste la nimic).
  toti salariatii sa doneze salariile ce le-au luat pana acum, pentru ca nu au fost corecte.
  Sa plateasca pentru faptul ca nu a raspuns reclamatiilor, de asemenea, pentru ca nu a creeat o legislatie adecvata in zona asigurarilor.
  Si apoi, toti cei ce au avut functii de conducere in aceasta institutie fantoma, arestati pentru mult timp - nu vrem sa-i mai vedem, nici auzim!
 • +9 (11 voturi)    
  NEMERNICIA-LACOMIA-TRADAREA (Marţi, 18 februarie 2014, 13:55)

  jidanul [utilizator]

  Acestea sunt o parte din cauzele care ii fac pe uni sa fie mai nemernici decat nesimtiti. Cum sa stabilesti asemenea sume astronomice pe care contribuabilii cu venituri de mizerie, trebuie sa le platesca aceste sume nemernice. Este incalificabil, inacceptabil si total imoral ca celelalte institutii ale Statului Roman sa accepte aceste sume. Am inteles ca acest ASF este in subordinea Parlamentului Romaniei si atunci cum si-au permis reprezentantii nostrii sa voteze nemerniciile astea ?
 • +9 (11 voturi)    
  Lipsesc cel putin 2 nume!!! (Marţi, 18 februarie 2014, 14:51)

  Mirobo [utilizator]

  Carpatica.
  Euroins.
 • +11 (11 voturi)    
  si Uniqa e toast (Marţi, 18 februarie 2014, 15:00)

  demaGOGU [utilizator]

  mai degraba ar tb intocmita o lista cu companiile de asig. care sunt safe
 • +9 (9 voturi)    
  E, nah! (Marţi, 18 februarie 2014, 15:03)

  omezu [utilizator]

  "In cazul unui eveniment major (n.a cutremur) Astra nu va putea face fata platilor." Ma face sa rad. Pai in cazul unui eveniment major, n-or sa mai aiba pe cine sa despagubeasca tinand cont de "eficienta" guvernului ponta.
  • +3 (3 voturi)    
   cum sa nu faca fata? (Marţi, 18 februarie 2014, 16:57)

   manoman [utilizator] i-a raspuns lui omezu

   astra face fata, pentru ca oricum nu achita nimic.
   mai deunazi citeam cum ca astra e cea mai tare soc de asigurari, ca despagubeste, ca... ce mai, cea mai tare si mai tare. ca ei nu exista!
   niste nenorociti care fac bani pe spatele nostru, isi bat joc de noi... bineinteles cu concursul asf
 • +7 (7 voturi)    
  Alii-Baba si 1001 de povesti !!! (Marţi, 18 februarie 2014, 16:00)

  andreesanu [utilizator]

  Cu tupeul ce-l caracterizeaza nerusinatul Rusanu vine sa aghesmuiasca pagubitii.
  Fara scandal ASF nu se trezea sa declanseze supravegherea la ASTRA ,fara sa li se dea peste miini nu se vor opri din furat .
  Ce supraveghere este asta facuta de ASF ???,or ASF a facut front comun cu hotiile din asigurari ,or ASF s-a molipsit de la asigurari si fura impreuna ,a tunat USL si a adunat hotii hotilor ca sa aiba spor la capatuiala.
 • +5 (5 voturi)    
  Coincidente? (Marţi, 18 februarie 2014, 16:16)

  cornel19 [utilizator]

  Cred mai degraba si aceasta este foarte grav, ca situatia de la Astra asigurari este veche si a fost scoasa la ,,vanzare,, pentru a deveni subiect si in atentia mediei, pe fundalul scandalului cu retributia celor de la ASF, si in mod special al acestui individ rusanu. Cred ca ASF doreste sa induca opiniei publice, ,,obiectul,, si complexitate munci lor.
 • +5 (5 voturi)    
  asigurare cutremur (Marţi, 18 februarie 2014, 16:25)

  nimrod [utilizator]

  :) Cum ramane, deci, cu asigurarea obligatorie anti-cutremur? E, ma-ntreb, pe bune, vreunul dintre asiguratori capabil sa-si despagubeasca clientii la vreun caz de 7,2, ceva?
  Macar societatea la care am eu locuinta asigurata mi-a spus sincer, deja de anul trecut, ca nu ma mai asigura pentru cutremur sau inundatii ca astea-s cucuri politice altfel asigurarea actuala e doar pentru cazul in care vecinul de deasupra uita apa deschisa...
  Drept urmare sunt pasibil de amenda... Da' tot mai bine decat sa le fi dat banii astora de la ASTRA de moca. Ce lume... Si tov. Stolojan care zice ca 5% peste e acoperitor. Cinci la suta din ce cata vreme ei nimic?!
 • +3 (3 voturi)    
  cine sunt acestia? (Marţi, 18 februarie 2014, 16:59)

  Dedalus [utilizator]

  CV-ul domnului Rusanu este pe internet. google it!
 • +3 (3 voturi)    
  ups (Marţi, 18 februarie 2014, 18:32)

  Nevermind [utilizator]

  Adica dupa EVZ, se duce si RL? Si eu care ziceam ca presa asta traieste din ce produce, dar se pare ca depinde pentru cine produce. Sa vezi cum se schimba deontologia cand e hamesita :))))
 • +2 (2 voturi)    
  Toata admiratie pentru Radu II ! (Miercuri, 19 februarie 2014, 7:30)

  hotnewsfil [utilizator]

  Radu Soviani este o forta respectabila : indeplineste, in acelas timp, functia de purtator de cuvant, de aparator acerb, al intereselor unor institutii extrem de (ne)onorabile, de prima clasa -USL si ASF. Daca pleaca, in parlamentul UE, actualul purtator de cuvant al PSD - Catalin Ivan-, Radu Soviani (tot Radu-II, ca sefu'-Radu I) il va inlocui cu brio, va fi promovat rapid intr-o functie de vicepresedinte al namilei-partidul-stat. Are clanta buna, facuta anume sa apere namila PSD.
 • 0 (2 voturi)    
  ASTRA = IMAGINEA FALIMENTULUI (Miercuri, 19 februarie 2014, 7:51)

  hotulroman [utilizator]

  ASTRA nu se mai poate redresa decat in urmatoarele conditii:
  - Stoparea imediata a oricaror subscrieri si angajari de noi contracte de asigurare;
  - Ridicarea dreptului de a incheia noi R.C.A. ;
  - Derularea,sub supraveghere a tuturor contractelor existente si desdaunarea oricaror evenimente pana la epuizarea patrimoniului;
  - Plata datoriilor catre prestatorii-furnizori de servicii in favoarea societatii(unitati service,etc),
  - Executarea fortata pentru plata tuturor obligatiilor de natura arieratelor.
  Cu acest prilej stopati cumpararea "A.X.A" si recapitalizati-o pentru ca este pacat de ea. Se pare ca multor societati de asigurare le este frica de managementul si softul societatii franceze.Ea ar trebui reprofilata pe asigurari voluntare de sanatate ca si asa ,la noi este mare nevoie de asa ceva.
  Atentie ca in sistemul de asigurari se practica relatii mafiote si spalarea de bani prin relatiile de reasigurare si imprumuturi intersocietati(in cadrul sistemului) cu societatea mama sau "in cadrul grupului" pana ajung la faliment. Asa s-au dus "Metropol", 'Mondragon",apoi "FATA","Agrass" si inca altele.
  acad.Ion Romanul
  • +1 (1 vot)    
   cu stima (Miercuri, 19 februarie 2014, 10:12)

   manoman [utilizator] i-a raspuns lui hotulroman

   poate va ganditi sa creati un partid apolitic, cu oameni corecti, demni, competenti.
  • 0 (0 voturi)    
   wow (Miercuri, 19 februarie 2014, 10:57)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui hotulroman

   Asta e redresare prin falimentare? Daca ii iei toate drepturile, inclusiv cel ce a functiona si-i interzici tot, cum si ce mai redresezi?!?
 • +2 (2 voturi)    
  Pe Dl.asta (Miercuri, 19 februarie 2014, 10:23)

  Kappa [utilizator]

  chiar nu-l ia nimeni la intrebari. Bombonel e copil mic pe linga Dsa.
 • +2 (2 voturi)    
  Ce s-a intamplat de fapt.... (Miercuri, 19 februarie 2014, 10:44)

  PaoloCesarini [utilizator]

  Cel mai mare spagar din Romania, Dan Radu Rusanu, a santajat firma Astra ca ii inchide societatea ( care trebuia inchisa acum cativa ani ) daca nu primeste 3 mil Eur. Dan Adamescu a spus : Pas!
  Dupa ce acum o saptamana ASF s-a intrunit vineri seara la ora 23 ca sa dea un comunicat de presa pt "albirea" societatii Astra, in speranta ca Adamescu a inteles mesajul si va veni cu banii...surpriza: Adamescu nu isi achita "obligatia" iar ASF ia masura in spiritul legii si pt acoperi scandalul salariilor nesimtite a rubedenilor din Parlament si a contraperformantelor obtinute.
  Asta este povestea din spatele scandalului.
  SRI stie...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by