Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a venit joi cu detalii despre ancheta demarata la Omniasig, precizand ca din probatoriul administrat pana la acest moment in cauza a reiesit ca mai multi angajati ai asiguratorului au incheiat cu persoane fizice contracte de asigurare a locuintelor, cu incalcarea dispozitiilor legale in materie.

Iata ce sustin procurorii Parchetului general in comunicatul dat joi:

"In continuarea cercetarilor care se efectueaza in cauza avand ca obiect emiterea, cu nerespectarea dispozitiilor legale in materie, a unor polite de asigurare a locuintelor, Biroul de informare publica si relatii cu presa din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie este imputernicit sa aduca la cunostinta opiniei publice urmatoarele:

Din probatoriul administrat pana la acest moment in cauza, a rezultat urmatoarea situatie de fapt:

In exercitarea atributiilor de serviciu, mai multi angajati ai unei firme de asigurare au incheiat cu persoane fizice contracte de asigurare a locuintelor, cu incalcarea dispozitiilor legale in materie.

Astfel, incepand cu data de 27 iulie 2013, s-a instituit pentru proprietarii de locuinte obligatia incheierii unei polite de asigurare obligatorie a locuintei (PAID- polita de asigurare contra dezastrelor naturale: cutremure, inundatii si alunecari de teren), in format electronic, separat de incheierea unei polite de asigurare facultativa care ar acoperi aceste riscuri.

Prin modificarile aduse Legii nr. 260/2008 de dispozitiile Legii nr. 243 din 17 iulie 2013, publicata in Monitorul Oficial din 24 iulie 2013 si intrata in vigoare la data de 27 iulie 2013, persoanele fizice si juridice nu mai puteau incheia contracte de asigurare facultativa a locuintelor decat daca incheiau, in prealabil, o asigurare obligatorie a acestora. In aceste conditii, societatile de asigurare puteau incheia contracte de asigurare facultativa numai dupa ce verificau conditiile existentei asigurarii obligatorii a locuintei, inclusiv, daca asiguratul a platit prima obligatorie de 20 euro pentru locuintele de tip A si 10 euro pentru locuintele de tip B. Sumele de 20, respectiv 10 euro, trebuiau virate de societatile de asigurare in conturile societatii de asigurare PAID (Pool-ul de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale, societate de asigurare de interes public, componenta esentiala in cadrul programului roman de asigurarea catastrofelor).

Antedatand polita de asigurare facultativa, s-a creat aparenta ca respectivele contracte ar fi fost incheiate intr-un moment in care nu exista obligativitatea incheierii asigurarii obligatorii si, respectiv, a incasarii primei de asigurare revenite PAID.

Daca ar fi procedat conform normelor legale in vigoare, angajatii companiei de asigurare ar fi trebuit sa incheie, intr-o prima faza, asigurarea obligatorie si sa incaseze suma de 20/10 euro ce urma a fi virata in contul PAID. Numai dupa acest moment compania in cauza putea incheia contracte de asigurare facultativa. Practic, orice contract de asigurare facultativa incheiat in absenta unui contract de asigurare obligatorie a creat in dauna PAID un prejudiciu de 20/10 euro per contract.

In cauza au fost audiate mai multe persoane, iar in urma efectuarii perchezitiilor au fost identificate si ridicate mai multe inscrisuri, care urmeaza a fi analizate in cadrul probatoriului administrat".

  • UPDATE Omniasig a comunicat joi ca toate politele emise de companie sunt sigure si valide si ca isi mentine angajamentul de a respecta toate obligatiile contractuale fata de clienti indiferent de rezultatul acestei investigatii.

Comunicatul Omniasig:

"In contextul verificarilor efectuate de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie referitor la emiterea de catre OMNIASIG a unui numar de polite de asigurare de locuinta in a doua jumatate a anului 2013, Directoratul OMNIASIG face urmatoarele precizari:

OMNIASIG isi asigura clientii si partenerii ca toate politele emise de companie sunt sigure si valide si OMNIASIG isi mentine angajamentul de a respecta toate obligatiile contractuale fata de clienti indiferent de rezultatul acestei investigatii.

OMNIASIG si-a indeplinit intotdeauna obligatiile si o va face si in continuare. Societatea este una dintre cele mai mari companii de asigurari generale din Romania, cu o situatie financiara extrem de solida, avand capitalul social in valoare de 439.645.433,5 lei, marja de solvabilitate disponibila de 242.344.550 lei (in conditiile in care marja de solvabilitate minima impusa de lege este de 155.462.640 lei), gradul de solvabilitate de 155,89% si coeficientul de lichiditate de 1,28.

OMNIASIG trateaza aceasta investigatie cu toata seriozitatea si coopereaza pe deplin cu autoritatile pentru clarificarea acestei situatii. Intre timp, toate sucursalele noastre isi continua activitatea, iar angajatii nostri asigura serviciile pentru clienti in regim normal".

Context:

Directorul general si alti peste 40 de directori ai Omniasig sunt suspectati de implicare in falsificarea a aproximativ un milion de polite de asigurare, prejudiciul produs astfel statului fiind de cateva milioane de lei. Joi, seful ASF Misu Negritoiu a iesit public sa dea asigurari ca situatia este sub control si ca numarul politelor falsificate ar fi mult mai mic, fara sa precizeze un ordin de marime.

Cercetarile nu vizeaza si clienti ai Omniasig, acestia fiind considerati cumparatori de buna-credinta.

Conform surselor citate, atunci cand un client se prezenta pentru a-si incasa polita de asigurare, reprezentantii societatii il despagubeau, evitant astfel controale generate de eventualele reclamatii ale unor clienti nemultumiti.

Politistii estimeaza ca de la sediile Omniasig vor fi ridicate, in urma perchezitiilor de miercuri, "mai multe camioane de acte", urmand ca, in zilele urmatoare, sa fie audiati si directorii societatii.

Procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica fac cercetari intr-o cauza penala ce vizeaza suspiciuni privind savarsirea de catre mai multe persoane a unor infractiuni de abuz in serviciu si fals intelectual, pentru care a fost inceputa urmarirea penala, se arata intr-un comunicat de presa al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Potrivit sursei citate, in acest dosar, procurorii au facut, miercuri, 49 de perchezitii simultane la sedii centrale si sucursale ale unei societati de asigurare, situate in Bucuresti si in toate judetele din tara.

La actiune au participat aproximativ o suta de ofiteri de politie judiciara de la Directia de Investigare a Fraudelor, cu suportul tehnic si informativ al Serviciului Roman de Informatii.