Noua organigrama a Autoritatii de supraveghere financiara (ASF), care va intra in vigoare incepand cu 1 octombrie 2014, nu afecteaza numarul total de posturi sau de angajati, ci numai functiile de conducere, care se reduc la 104 (directori si sefi serviciu), a anuntat marti autoritatea. La data de 30 mai 2014, numarul total al angajatilor din cadrul ASF era de 597 de persoane, dintre care 161 de persoane ocupau functii de conducere (sefi departament, directori, directori adjuncti, sefi serviciu).

Misu Negritoiu, presedintele ASFFoto: Hotnews

Iata precizarile facute marti de ASF:

"Angajarile sunt strict limitate la functiile-cheie care se elibereaza in aceasta perioada.

Incepand de saptamana viitoare, toate posturile de conducere din noua organigrama vor fi analizate prin metoda HayGroup, utilizata atat pe plan international, cat si in Romania de catre institutiile de reglementare financiara, banci centrale - inclusiv BNR, precum si de catre alte institutii financiare. Pe baza acestei metode se vor efectua analize salariale si se va conecta in mod eficient sistemul de performanta cu salarizarea. In continuare vor fi evaluate toate pozitiile din organigrama si se vor ajusta pachetele salariale potrivit noilor atributii, la care se va alinia ulterior intreaga organizatie.

Procesul de implementare a organigramei, incepand cu 1 octombrie 2014, va fi unul mai lung, in baza prevederilor legislatiei muncii si a contractului colectiv de munca, si va viza atributiile specifice si detaliate ale fiecarei structuri organizatorice si a cerintelor specifice fiecarui post in parte.

"Probabil in luna septembrie vom avea o estimare a impactului asupra numarului total de salariati si asupra bugetului ASF. Toate actiunile vor fi discutate mai intai cu salariatii si vom face pe parcurs comunicarile de rigoare", a declarat Presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, Misu Negritoiu.

Anul acesta, salariatii ASF nu au primit prime de Paste si nici prime de vacanta. Sistemul de prime va fi reanalizat, cel mai probabil in luna septembrie, in acelasi timp cu reasezarea salariilor pe metoda Hay Group.

"Vreau sa le multumesc salariatilor ASF ca au inteles necesitatea acestui proces si ca au acceptat sa reevaluam sistemul de stimulente pe baza de performanta", a spus Presedintele ASF.

Pana in prezent nu au fost operate reduceri salariale arbitrare pentru personalul ASF. Ajustarile salariale se vor opera conform metodologiei descrise, dupa intrarea in vigoare a noii organigrame.

"Apreciez faptul ca, dupa mai mult de un an de la infiintarea institutiei, salariatii ASF mai au inca rabdarea sa treaca printr-o noua transformare si ajustare care vor incheia procesul de integrare si aliniere la normele moderne. Conducerea isi asuma intreaga responsabilitate pentru acest lucru. Suntem convinsi ca la sfarsitul anului vom fi o noua organizatie, mai performanta, mai eficienta, mai credibila", a precizat Misu Negritoiu.

Consiliul ASF functioneaza pe o schema de salarii aliniata la prevederile Ordonantei de Urgenta nr.93/2012 si ale BNR. Aceasta schema va fi aliniata la grila de salarii ASF in urma proceselor de evaluare mentionate, dar nu va depasi nivelul actual. ASF va face publica grila de salarii Hay Group pe cele 3-4 nivele principale de conducere si executie, dar nu isi propune sa faca publice salariile individuale. Cheltuielile totale cu salariile conducerii executive si a indemnizatiilor membrilor Consiliului vor fi facute publice prin Raportul anual al ASF".