Recapitalizarea Astra Asigurari prin investitori strategici este singura solutie pentru a aduce compania la normalitate, iar daca acest lucru nu se intampla avem si un scenariu de avarie, a declarat joi Misu Negritoiu, presedintele ASF. "Exista un plan de recapitalizare in etape, de 490 milioane de lei, ne-am pus de acord cu actionarul majoritar pentru o prima infuzie de 70 milioane de lei, dar in acelasi timp ne-am inteles sa identificam investitori potentiali care sa poata aduce diferenta de capital necesara si care sa permita societatii sa-si revina la standardele de functionare normale. (..) Nu luam acum in calcul falimentul acestei companii dar suntem pregatiti pentru orice eventualitate", a spus Negritoiu.

Misu NegritoiuFoto: Hotnews
  • "Recapitalizarea Astra prin investitori strategici este singura solutie pentru a aduce compania in situatia normala. Daca acest lucru nu se intampla avem si un scenariu de avarie. Suntem pregatiti si vom actiona in consecinta daca lucrurile se deterioreaza. Vreau sa fac un apel la toata lumea: e un moment dificil in piata pentru toata lumea, clienti, service-uri si fac apel sa colaboreze in limitele decente pentru depasirea acestui moment dificil.

Scenariul de avarie nu foloseste in aceeasi masura. Acesta are in vedere in principal protejarea consumatorilor, dar business-ul va avea evident de suferit atat la nivelul celorlalte companii cat si al service-urilor. Nu luam acum in calcul falimentul acestei companii dar suntem pregatiti pentru orice eventualitate", a spus Misu Negritoiu.

Intrebat cand anume ar trebui sa fie facuta majorarea de capital cu 70 milioane de lei, Negritoiu a declarat:

  • "Astra nu iese din administrare speciala pana cand nu se redreseaza. Noi cooperam destul de bine cu actionarii, avem progrese in majorarea capitalului social. La Astra majorarea de capital e mai complicata pentru ca e o societatea listata. E un proces tehnic si nu pot spune ca se va intampla pana la data cutare. Termenul este ieri", a spus zambind Misu Negritoiu.

Actionarii Astra SA reuniti in Adunarea Generala Extraordinara din 12 mai 2014 au aprobat planul de majorare a capitalului social al companiei de asigurari cu 490 de milioane de lei in mai multe etape, prima transa fiind de aproximativ 70.000.000 lei, a anuntat in data de 14 mai KPMG, administratorul special al asiguratorului.

Majorarea capitalului social, in decurs de aproximativ un an, cu 490 de milioane de lei in mai multe etape, prima transa fiind de aproximativ 70 de milioane lei, este una din masurile care urmeaza a fi luate pentru relansarea activitatii, prevazute in planul de redresare financiara al Astra SA prezentat catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) in cadrul raportului depus de Administratorul Special in data de 25 martie 2014 si aprobat in sedinta Consiliului ASF din 7 aprilie 2014.

Actionarii au delegat atributia de majorare a capitalului social in etape succesive catre Administratorul Special sau Directoratul societatii, dupa caz. Aceasta masura are ca finalitate imbunatatirea indicatorilor prudentiali ai societatii.

  • "Succesul planului de redresare propus de noi si aprobat de ASF este intr-o foarte mare masura dependent de sustinerea lui de catre actionarii Astra. In conformitate cu legislatia in vigoare, fara aceasta aprobare a AGEA el nu ar fi putut fi dus la indeplinire oricat de favorabil ar fi fost companiei, pietei si asiguratilor, dar aprobarea este doar primul pas spre implementare. Asteptam in continuare sustinerea planului de catre actionarii existenti ai Astra, asa cum de altfel acestia si-au manifestat intentia pe parcursul dezbaterilor din timpul AGEA, prin subscrierea si aportarea  din prima faza imediata, a capitalului social, care urmeaza sa fie majorat cu o suma de aproximativ 70 de milioane lei", au declarat in 14 mai reprezentantii KPMG.

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a decis deschiderea procedurii de redresare financiara prin administrare speciala a companiei ASTRA SA. In calitate de administrator special, KPMG, conform deciziei ASF si in baza prevederilor legale, contribuie la re-echilibrarea parametrilor financiari ai societatii de asigurare ASTRA, astfel incat toate drepturile asiguratilor sa fie protejate corespunzator.

KPMG Advisory, administratorul special al Astra Asigurari, a prezentat catre ASF un plan de redresare al asiguratorului care prevede necesitatea majorarii capitalului social al Astra in mai multe etape, in decurs de aproximativ un an, cu suma de 490.000.000 lei, din care, intr-o prima faza imediata, capitalul social sa fie majorat cu o suma de aproximativ 70.000.000 lei, a anuntat in 7 aprilie administratorul special. Planul a fost aprobat de ASF in data de 7 aprilie 2014.

Totodata, in scopul restabilirii sustenabile a indicatorilor prudentiali ai asiguratorului, KPMG a identificat si nevoia implementarii in urmatoarele luni a unui set de masuri de catre Astra Asigurari.