Trebuie mai multa etica si mai mult respect reciproc intre jucatorii din piata asigurarilor si ASF. Eu vin dintr-o piata care a trecut prin probleme comparative. Nu se poate, este un razboi. Limbajul este aproape inacceptabil, poate de ambele parti, ar trebui sa ajungem la colaborare. Este o piata de sanctionati, de procesomani, nu putem sa continuam asa, a declarat vineri Misu Negritoiu, presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), prezent la conferinta asiguratorilor din Romania. 'Nu se poate ca unul sanctionat intr-o piata sau cu anumita reputatie intr-o piata europeana sa vina si sa-mi ceara sa-i pun la dispozitie corespondenta intre mine si autoritatea de supraveghere din tara respectiva. Unde este respectul pentru autoritate? Nu se poate ca lumea sa puna sub semnul intrebarii ceea ce facem noi si cum facem noi', a mai spus Negritoiu.

Misu Negritoiu, presedintele ASFFoto: Hotnews
  • "Noi avem o misiune si aceasta o reprezinta 16 milioane de consumatori care se uita la noi si la d-voastra si nu putem sa ne certam intr-una. Primesc in fiecare zi plangeri, contestatii, de la d-voastra in loc sa ne unim si sa rezolvam problema consumatorilor. Va invit la dialog, dar nu mai incercati pe alte cai si prin presiune pentru ca nu vom avea rezultate. Trebuie sa schimbam ceva in aceasta relatie.
  • Va invit sa va revizuiti pozitia fata de autoritate. Este totusi o autoritate. Vin dintr-o piata in care nu cred ca autoritatea era in vreun proces cu cineva sau trasa la raspundere in felul in care suntem trasi noi de cei pe care-i supraveghem. Trebuie terminata aceasta tensiune permanenta, care nu este din partea tuturor. Imi cer scuze fata de cei care nu merita aceasta atentionare dar poate ca cei care au urechi de auzit vor auzi", a declarat vineri Misu Negritoiu, prezent la conferinta asiguratorilor din Romania, organizata de UNSAR.

Negritoiu a atentionat ca piata asigurarilor trece nu doar printr-o criza de imagine, ci printr-o criza structurala.

  • "Nu e numai atat criza de imagine. Mi-e teama ca e o criza structurala. Sunt distorsiuni strucuturale in aceasta piata. Problemele sunt de fond, nu sunt numai de forma. Faptul ca anumiti jucatori incearca sa sa-si rezolve problemele intr-un fel sau altul este deja marginal si probabil ar trebui sa inceteze sa faca asta".

Presedintele ASF a indemnat asiguratorii la dialog, autoreglementare si proiecte comune cu autoritatea.

  • "Nimeni nu recunoaste ca are probleme. Haideti sa facem un pas inainte si sa ne intalnim la mijloc. Haideti sa facem proiecte comune. M-am gandit la o chestie, poate putin exagerata de autoreglementare. De ce nu va stabiliti standarde la intrari si la iesiri pentru asigurarile auto. De ce trebuie sa intervenim noi si sa vedem ca sunt unii care practica prime la jumatate cat este media de piata si media de jos nu cea de sus? Sunt lucruri explicabile totusi si industria ar trebui sa genereze un fel de autoreglementare. Exista o etica profesionala, standarde care se aplica tuturor nu trebuie sa faca fiecare dupa capul lui. Imi cer scuze pentru marea majoritate care stiu sa faca business, dar industria are inca jucatori improvizati, slabi, abuzivi tot felul de probleme de felul asta", a mai spus Misu Negritoiu.

Presedintele ASF a precizat ca unul dintre proiectele comune ar putea fi revizuirea legislatiei primare si secundare din piata asigurarilor. Negritoiu a spus ca unul dintre proiecte este lansarea de grupe de lucru comune care sa analizeze legislatia.

'Astept si de la UNSAR propuneri. Sunt norme care trebuie revizuite, chiar norme de autorizare. UNele care merg, altele care nu merg. Sunt multe pe care nu le voi enumera", a mai precizat presedintele ASF.