Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) si facultative (Pilonul III) au ajuns, impreuna, la active nete in administrare in valoare totala de aproape 17,5 miliarde de lei (4 miliarde de euro) la mijlocul anului 2014, beneficiarii acestor sume fiind aproape 6,5 milioane de romani (conturi individuale) si economia nationala, a anuntat miercuri Asociatia pentru pensiile administrate privat din Romania (APAPR). Rezultatele investitionale ale fondurilor de pensii au continuat sa fie foarte bune, media pentru intreg sistemul depasind 12% in ultimul an.

Cele 8 fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II) au ajuns la sfarsitul primelor sase luni din 2014 la un numar total de 6,16 milioane de participanti, in beneficiul carora administrau active nete in valoare totala de 16,54 mld. RON, potrivit datelor calculate de APAPR. In ultimul an, activele nete ale Pilonului II si-au mentinut ritmul ridicat de crestere (+43% fata mijlocul anului 2013), datorita cresterii procentului de contributie la 4,5% in 2014, dar si gratie rezultatelor investitionale foarte bune obtinute de administratori, in beneficiul participantilor la fondurile de pensii.

De la lansare si pana in prezent (sfarsitul primului semestru 2014), fondurile de pensii de Pilon II au primit in administrare in numele participantilor contributii brute in valoare totala de 13,18 mld. RON si au adaugat, prin fructificarea investitiilor, castiguri nete (de toate comisioanele) de 3,36 mld. RON.

Din punct de vedere al performantelor investitionale, fondurile de pensii private obligatorii au obtinut in ultimul an un randament mediu de 12,1%, in timp ce randamentul mediu de la lansare (luna mai 2008 - luna iunie 2014) este de 11,4% pe an, un rezultat exceptional pentru profilul de risc redus specific acestor fonduri.

  • "Performantele foarte bune ale fondurilor de pensii, implicarea in crestere in finantarea economiei reale, functionarea fara sincope a mecanismelor sistemului, in conditii de risc redus pentru participanti, toate concura la consolidarea sistemului si, speram, la cresterea increderii in acesta. Pentru a doua parte a anului, prioritatea noastra ca industrie vizeaza discutii cu autoritatile pentru promovarea legii de plata a pensiilor private", a declarat Raluca Tintoiu, presedintele APAPR.

Cele 10 fonduri de pensii private facultative (Pilonul III) au ajuns la finele primului semestru din 2014 la un numar total de circa 330.000 de participanti, in beneficiul carora administrau active nete in valoare totala de peste 923 mil. RON, potrivit datelor calculate de APAPR. In ultimul an, contributiile virate de participanti in conturile personale de pensii facultative au inregistrat o crestere usoara, ceea ce a dus, alaturi de rezultatele investitionale, la un ritm de majorare a activelor de 34% fata de mijlocul anului 2013.

Din punct de vedere al performantelor investitionale, fondurile de pensii private facultative au obtinut in ultimul an un randament mediu de 12,4%, in timp ce randamentul mediu de la lansare (luna mai 2007 - luna iunie 2014) este de 8,3% pe an.