Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a admis 49 de dosare de candidatura pentru patru posturi de conducere scoase la concurs la inceputul acestei luni, in urma evaluarii a 132 de dosare, a anuntat sambata, 19 iulie, departamentul de resurse umane al autoritatii. Printre posturile scoase la concurs se numara si cel de director al directiei de avizare in sectorul asigurarilor detinut de Laura Chitoiu, sotia fostului ministru de Finante Daniel Chitoiu, care a fost trimisa in judecata in stare de libertate in dosarul de coruptie ASF-Carpatica Asigurari.

Concurs de angajare in ASFFoto: Captura www.asfromania.ro
 • "Din motive de asigurare a confortului candidatilor si a confidentialitatii datelor acestora, A.S.F. a decis sa faca publice doar numele candidatilor care vor castiga concursurile. Candidatii admisi la selectia de dosare vor fi contactati personal pentru sustinerea interviului preliminar (21-22 iulie 2014)", se arata in anuntul ASF din 19 iulie, la finalul numarului de candidaturi primite.

In data de 4 iulie 2014, ASF a scos la concurs urmatoarele posturi de conducere:

 • DIRECTOR LA DIRECTIA JURIDICA
 • DIRECTOR LA DIRECTIA AUTORIZARE-AVIZARE, SECTORUL ASIGURARI - REASIGURARI
 • DIRECTOR LA DIRECTIA AUTORIZARE - SUPRAVEGHERE ENTITATI REGLEMENTATE, SECTORUL INSTRUMENTELOR SI INVESTITIILOR FINANCIARE
 • SEF SERVICIU LA SERVICIUL COMUNICARE

Cine sunt cei care au ocupat cele 4 posturi de conducere:

HotNews.ro a solicitat in mai multe randuri Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), prin intermediul purtatorului de cuvant al acestei autoritati, Radu Soviani, sa precizeze cine sunt cei care au ocupat aceste functii si daca acestia au mai ramas sau nu angajati in ASF (vezi cazul Daniel Daianu, care a fost prim-vicepresedinte ASF pana in 16 iunie 2014 cand a fost votat de Parlament pentru un mandat de 5 ani, in functia de membru neexecutiv in Consiliul de Administratie al BNR, si care pana la preluarea mandatului in BNR ocupa o functie de consilier in ASF).

Singurul raspuns pe care l-am primit din partea ASF a fost urmatorul:

 • ''Posturile s-au eliberat in ultimele 2 luni prin retragerea celor care le ocupau sau prin transfer in afara Autoritatii de Supraveghere Financiara. Temporar, persoane din cadrul ASF sunt mandatate sa coodoneze operatiunile curente ale acestor directii''.

1. DIRECTOR LA DIRECTIA JURIDICA - Melania Nicoleta Grecu

Datele publice arata insa ca Directorul Directiei Juridice din Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a fost Melania Nicoleta Grecu, cea despre care HotNews.ro a scris in 23 mai 2014 ca a solicitat conducerii ASF aprobarea cererii de incetare a contractului individual de munca, prin acordul partilor:

 • "Am solicitat conducerii ASF aprobarea cererii de incetare a contractului individual de munca, prin acordul partilor. Decizia plecarii mele din institutie are la baza motive personale, independente de activitatea desfasurata in cadrul ASF. Doresc sa mentionez faptul ca, la nivelul conducerii ASF mi s-a cerut sa imi retrag cererea si sa raman in cadrul institutiei. Nu a existat niciodata intentia din partea conducerii de a mi se solicita plecarea, din contra,  domnul presedinte Misu Negritoiu si-a manifestat intentia concreta de a lucra cu mine in perioada urmatoare, lucru care poate fi confirmat. Mentionez ca precizarile mele vin sa lamureasca eventualele supozitii ale unei presupuse solicitari din partea conducerii de a pleca din ASF", a declarat Nicoleta Grecu pentru HotNews.ro.

Contactati de HotNews.ro pe acest subiect, oficialii ASF au declarat ca ''Directorul Directiei Juridice a plecat cu acordul partilor, nu face parte din proiectul de restructurare si nu presupune niciun pachet compensatoriu''.

2. DIRECTOR LA DIRECTIA AUTORIZARE-AVIZARE, SECTORUL ASIGURARI - REASIGURARI - Laura Chitoiu

Directorul Directiei autorizare-avizare, sectorul asigurari-reasigurari a fost ocupat anterior de Laura Chitoiu, sotia fostului Ministru de Finante Daniel Chitoiu, care a fost trimisa in judecata in stare de libertate, in acest an, in dosarul de coruptie ASF-Carpatica Asigurari.

Procurorii DNA au dispus trimiterea in judecata a Laurei Elena Chitoiu, la data faptelor director al Directiei Avizari din cadrul Autoritatii pentru Supraveghere Financiara (A.S.F) sub aspectul savarsirii infractiunilor de constituirea unui grup infractional organizat si abuz in serviciu contra intereselor publice contra intereselor publice, care a avut ca urmare obtinerea pentru sine sau pentru altul a unui folos necuvenit.

Ce spune rechizitoriul DNA despre Laura Chitoiu:

 • "In cursul lunii iunie 2013, inculpatul Mirzac Marian (n.a membru in consiliul de conducere al ASF la data comiterii faptelor) a intervenit pe langa inculpata Chitoiu Laura-Elena, director al Directiei Autorizari din cadrul ASF, pentru ca aceasta sa promoveze, cu celeritate si cu nerespectarea conditiilor legale, autorizarea ocuparii, de catre inculpata Crudu Ina-Ana, a functiei de director general al S.C. CARPATICA ASIG S.A.
 • La solicitarea lui Mirzac Marian, Chitoiu Laura Elena a stabilit data evaluarii in vederea autorizarii lui Crudu Ina-Ana, in mod arbitrar, pentru data de 19 iunie 2013 si nu a convocat, asa cum era procedura, nici pe directorul Directiei Juridice si nici pe directorul Directiei Control, pentru a face parte din comisia susmentionata, temandu-se de o posibila avizare negativa din partea acestora.
 • Pentru a nu exista surprize cu privire la rezultatul evaluarii, chiar daca respectiva comisie, prin insasi modalitatea de constituire, era una extrem de concesiva, desi nelegala, inculpata Chitoiu Laura Elena a convenit cu inculpatul MIRZAC MARIAN ca inainte de incheierea evaluarii acesta sa intre 'intamplator' in biroul unde era intrunita comisia, iar prin prezenta sa sa contribuie suplimentar, ca factor de presiune, pentru luarea unei decizii favorabile in ceea ce o priveste pe Crudu Ina-Ana".

3. DIRECTOR LA DIRECTIA AUTORIZARE - SUPRAVEGHERE ENTITATI REGLEMENTATE, SECTORUL INSTRUMENTELOR SI INVESTITIILOR FINANCIARE - Radu Toia

Potrivit Bursa.ro, ASF isi cauta sef la Directia Autorizare-Supraveghere Entitati Reglementate (Sectorul Instrumentelor si Investitiilor Financiare), dupa plecarea lui Radu Toia, care urmeaza sa preia functia de director general adjunct la SIF Transilvania.

4. SEF SERVICIU LA SERVICIUL COMUNICARE - Catrinel Frincu

Postul de sef serviciu de comunicare in ASF a fost eliberat de Catrinel Frincu, fosta sotie a lui Radu Francu, fostul presedinte al directoratului CARE Romania, o societate de stat la care actionar majoritar (93,78%) este Eximbank.

Numele ei apare in raportul Corpului de Control al premierului, care in luna aprilie din acest an a descoperit o serie de nereguli la Care Romania.

Potrivit Corpului de Control al premierului, Radu Francu si Marius Constantin Banu, in calitate de presedinte, respectiv membru al directoratului CARE, au utilizat sume importante din fondurile companiei, in valoare de 831 mii lei si 53 mii euro, in interes personal ori pentru persoane din afara companiei.

 • "(...) Frincu Radu a decontat suma totala de 9.175,50 RON din fondurile Companiei 'Care Romania SA', utilizand 12 facturi emise de Societatea Twins Cafe SRL pentru notele de plata aferente unor consumatii efectuate de sotia acestuia, domna Frincu Catrinel, la restaurantul 'Le Club' din Bucuresti", se arata in raportul Corpului de control al premierului.

Cei doi au decontat din fondurile companiei contravaloarea unor sejururi efectuate impreuna cu familia sau cu alte persoane in strainatate in valoare de 65,8 mii lei si 31,6 mii euro. Vacantele au fost la Roma, Ibiza, Nisa, Cannes, Disneyland -Paris, statiunea Ischgl (Austria), statiunea San Benedetto del Tronto (Italia).

Corpul de Control a mai constatat situatii incare cheltuielile aferente transportului intern si international aerian au fost efectuate pentru persoane care nu erau angajate la societate, adica pentru membri si prieteni ai familiei Francu. Aceste calatorii au costat 134,6 mii Lei.