Proiect ASF: Terenurile agricole si extravilane vor fi eliminate dintre activele admise in acoperirea rezervelor pe care si le fac asiguratorii pentru plata daunelor estimate

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Joi, 4 septembrie 2014, 19:26 Economie | Asigurari

Ponderea maxim admisa a terenurilor si constructiilor in acoperirea rezervelor tehnice brute (n.a banii pe care trebuie sa-i puna deoparte un asigurator pentru plata daunelor estimate) se va diminua de la 40% la 25%, iar terenurile agricole si extravilane se vor elimina din categoria activelor admise, potrivit unui proiect de modificare legislativa adoptat si supus consultarii publice, joi, de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF). Autoritatea sustine ca "noile reguli vor creste nivelul de protectie a asiguratilor".

"Proiectul are un puternic caracter prudential si vizeaza anumite modificari/completari in activitatea de asigurari generale si in asigurarile de viata, pe care asiguratorii le vor aplica incepand cu raportarea activelor admise sa acopere rezervele tehnice brute pentru trimestrul IV al exercitiului financiar 2014", se arata in comunicatul ASF.

In principal, modificarile/completarile se refera la:

  • ponderea maxim admisa a terenurilor si constructiilor in acoperirea rezervelor tehnice brute se va diminua de la 40% la 25%, iar terenurile agricole si extravilane se vor elimina din categoria activelor admise;
  • creantele de asigurati si intermediari, care sunt luate in considerare pana la nivelul rezervei de prima si numai in masura in care acestea nu sunt mai vechi de 30 de zile, vor avea prevazuta explicit in contracte data de la care se calculeaza cele 30 de zile (termenul initial de plata prevazut in contract) si orice rescadentare ulterioara nu va fi luata in considerare;
  • eliminarea cheltuielilor de achizitii reportate (DAC) din activele admise pentru acoperirea rezervelor tehnice aferente activitatii de asigurari generale;
  • aplicarea unei limite de 40% la rezervele tehnice aferente contractelor cedate in reasigurare la asiguratori/reasiguratori cu sediul social in alt stat decat cele din Spatiul Economic European si Elvetia si care nu detin un rating acordat de cel putin una dintre agentiile de rating: Standard & Poor's, A M Best, Moody's, Fitch.

"Noile reguli vor creste nivelul de protectie a asiguratilor, iar ASF va continua cladirea unei piete de asigurari robuste, prin modificarea si completarea Legii 32/2000 si a legislatiei aplicabile brokerilor de asigurari", sustine ASF, fara a da alte detalii.

In piata de asigurari din Romania activeaza 37 de societati de asigurare: 20 dintre aceastea practica doar asigurarile generale, 9 doar asigurari de viata, iar 8 practica ambele categorii de asigurari. La nivelul anului 2013, ponderea asigurarilor in PIB (primele brute raportate la Produsul Intern Brut) reprezenta 1,31% din PIB.


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Lori din Onești. Ador la Ploiești. Reportaj din culisele concertului Loredanei Groza

Care-i ideea? Ce se întâmplă cu artistul, nu orice artist, adevărat. Cum este Loredana Groza înaintea unui spectacol. Cum stăpânește necunoscutele? Inspirația pentru un nou concert în rutina unui turneu lung. Ore furate de somn, mereu cu valiza făcută. Vocea? Răcise. Și abia începuse “Ador”. Instalațiile video? Erau blocate între Constanța și Ploiești. Drumul era plin de răul vremii. Reportaj din turneul Ador, 11-25 martie 2018. Mâine veți citi un interviu cu Loredana Groza, luat în condiții de turneu.


538 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri