Conducerea administrativa Carpatica Asig si directorul general Ina Crudu au decis incetarea colaborarii, incepand cu data de 15.09.2014, a anuntat marti asiguratorul. In locul Inei Crudu, Consiliul de Administratie al societatii l-a propus pe Valeriu Sergiu Loghin, care ar avea o experienta de 20 de ani in domeniul asigurarilor si care urmeaza sa primeasca avizul ASF, potrivit asiguratorului. Ina Crudu, s-a aflat la conducerea societatii de la sfarsitul lunii iunie 2013 si este in prezent trimisa in judecata, in stare de libertate, in dosarul de coruptie ASF-Carpatica Asigurari.

Ina Crudu, directorul general al Carpatica AsigurariFoto: Hotnews

Ce spune comunicatul Carpatica Asigurari:

  • "Ina Crudu, s-a aflat la conducerea societatii de la sfarsitul lunii iunie 2013. In perioada mandatului sau, Carpatica Asig a inregistrat o crestere de 33% , la sfarsitul primului semestru din 2014 societatea ocupand locul 5 in piata asigurarilor dupa volumul de prime brute subscrise.
  • Valeriu Sergiu Loghin se va alatura echipei Carpatica Asig, fiind propus de catre Consiliul de Administratie al societatii pentru a prelua mandatul de director general. El este  absolvent al Institutului Politehnic Bucuresti , Facultatea de Transporturi si are o experienta de 20 de ani in domeniul asigurarilor, din care mare parte in pozitii manageriale cheie. Pe parcursul carierei a activat in mai multe companii de asigurari , toate aflate in primele 10 locuri in piata asigurarilor.
  • Noua propunere va fi inaintata Autoritatii de Supraveghere Financiara in vederea parcurgerii procedurii legale de numire in functie, Sergiu Loghin urmand sa preia mandatul dupa primirea avizului autoritatii".

Ina Crudu, trimisa in judecata, in stare de libertate, in dosarul de coruptie ASF-Carpatica

Ina Crudu, care a preluat conducerea Carpatica Asigurari de la sfarsitul lunii iunie 2013, este in prezent trimisa in judecata, in stare de libertate de catre procurorii DNA in dosarul de coruptie ASF-Carpatica.

Incepand din mai 2013, Ilie Carabulea (proprietar al firmelor S.C. ATLASSIB S.R.L. si S.C. TRANSCAR S.R.L. - societati prin intermediul carora detine si controleaza in mod indirect societatea de asigurari S.C. CARPATICA ASIG S.A.), Radu Mustatea (la data faptelor membru in Consiliul de Administratie al S.C. CARPATICA ASIG S.A.,iar ulterior si presedinte al Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania) si Marian Mirzac (fost director general al S.C. CARPATICA ASIG S.A., la data faptelor membru neexecutiv in cadrul conducerii Autoritatii de Supraveghere Financiara) "au constituit un grup infractional organizat, in scopul savarsirii unor infractiuni prin care se urmarea protejarea intereselor financiare ale SC Carpatica Asig SA", potrivit procurorilor.

"Carabulea Ilie (persoana care detine indirect si controleaza societatea de asigurari) l-a promovat, sustinut si cointeresat financiar, in mod constant, pe fostul director Mirzac Marian (care a ocupat aceasta functie la SC Carpatica Asig SA in perioada 16.05.2012 - 23.04.2013), pentru a fi ales in conducerea ASF. Din pozitia de membru neexecutiv in cadrul conducerii ASF, ocupata cu incepere din data de 24 aprilie 2013, Mirzac Marian a facut demersuri pentru a asigura protectia SC Carpatica Asig SA si pentru a evita suspendarea autorizatiei de functionare de pe piata asigurarilor din Romania, pana la remedierea deficientelor", au scris procurorii in actul de sesizare a instantei.

Potrivit anchetatorilor, ca intermediar in relatia dintre Carabulea si Mirzac a fost desemnat Radu Mustatea, membru in consiliul de administratie al SC Carpatica Asig SA, acesta avand rolul de a comunica "rezultatele demersurilor infractionale ale lui Mirzac Marian, precum si informatii confidentiale obtinute de la acesta din urma".

Gruparea ar fi fost sprijinita, potrivit procurorilor, de Radu Dan Rusanu, de alte persoane din conducerea ASF, respectiv Georgel Calin, Laura Chitoiu (sotia fostului ministru de Finante Daniel Chitoiu) si Moldoveanu Corneliu Silviu (care este si in prezent membru in conducerea ASF), precum si de Dan Odobescu.

La randul lor, Ina Crudu, Elena Rusu si Ioan Dacian Vinereanu au aderat sau au sprijinit gruparea infractionala constituita, sustin anchetatorii.

Ce spune rechizitoriul DNA despre cum ar fi promovat-o Laura Chitoiu pe Ina Crudu la sefia Carpatica Asigurari:

  •     "In cursul lunii iunie 2013, inculpatul Mirzac Marian (n.a membru in consiliul de conducere al ASF la data comiterii faptelor) a intervenit pe langa inculpata Chitoiu Laura-Elena, director al Directiei Autorizari din cadrul ASF, pentru ca aceasta sa promoveze, cu celeritate si cu nerespectarea conditiilor legale, autorizarea ocuparii, de catre inculpata Crudu Ina-Ana, a functiei de director general al S.C. CARPATICA ASIG S.A.
  •     La solicitarea lui Mirzac Marian, Chitoiu Laura Elena a stabilit data evaluarii in vederea autorizarii lui Crudu Ina-Ana, in mod arbitrar, pentru data de 19 iunie 2013 si nu a convocat, asa cum era procedura, nici pe directorul Directiei Juridice si nici pe directorul Directiei Control, pentru a face parte din comisia susmentionata, temandu-se de o posibila avizare negativa din partea acestora.
  •     Pentru a nu exista surprize cu privire la rezultatul evaluarii, chiar daca respectiva comisie, prin insasi modalitatea de constituire, era una extrem de concesiva, desi nelegala, inculpata Chitoiu Laura Elena a convenit cu inculpatul MIRZAC MARIAN ca inainte de incheierea evaluarii acesta sa intre 'intamplator' in biroul unde era intrunita comisia, iar prin prezenta sa sa contribuie suplimentar, ca factor de presiune, pentru luarea unei decizii favorabile in ceea ce o priveste pe Crudu Ina-Ana".

Despre CARPATICA ASIG:

CARPATICA ASIG a fost infiintata in anul 1996, cu capital integral privat, sub denumirea de ASA ASIGURARI ATLASSIB, in cadrul holdingului ATLASSIB. In septembrie 2004 compania si-a schimbat denumirea in CARPATICA ASIG- parte a Grupului Financiar CARPATICA, raspunzand astfel cerintelor pietii privind serviciile financiare integrate. Compania are 70 de unitati in intreaga tara, colaborand cu peste 5000 de intermediari si practica asigurari generale (non-viata). La finalul primului semestru al anului 2014 compania a ajuns la o cota de piata de 7.68%, plasandu-se astfel pe locul 5 in topul asigurarilor.