​EXCLUSIV/UPDATE Peste 200 de asigurati asteapta despagubiri pentru locuintele avariate in urma celui mai mare cutremur din acest an, dar PAID ii cere Institutului pentru Fizica Pamantului sa estimeze daunele

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Miercuri, 10 decembrie 2014, 13:32 Economie | Asigurari


Nici unul din cei peste 200 de romani cu locuintele asigurate obligatoriu care au cerut despagubiri in urma celui mai mare cutremur din acest an, de 5,7 pe scara Richter produs in 22 noiembrie, in regiunea Vrancea, nu a primit pana acum vreun ban. PAID, societatea care trebuie sa faca platile, spune ca despagubirile se vor achita dupa ce va primi un raport oficial din partea Institutului pentru Fizica Pamantului, care sa ateste data si intensitatea cutremurului in functie de regiune. Contactati de HotNews.ro, oficialii Institutului si-au aratat nemultumirea si ne-au transmis adresa PAID care cere Institutului sa estimeze nivelul daunelor, in conditiile in care acest lucru ar trebui facut de firmele de asigurari care au incheiat contractele respective.

In data de 2 decembrie, PAID - societatea care gestioneza si face platile in sistemul asigurarilor obligatorii pentru locuinte, a comunicat ca "250 persoane care au incheiat asigurarea obligatorie PAD au solicitat constatarea daunelor care ar fi putut fi produse de seismul din ziua de 22 noiembrie. Urmeaza ca mai multi inspectori ai companiilor terte care au incheiat politele sa constate si sa evalueze fiecare caz in parte. In acest moment, din numarul total al solicitarilor, au fost deschise 104 de dosare".

HotNews.ro a incercat sa afle daca s-a platit vreun dosar de dauna pana acum si a adresat intrebari catre PAID. Raspunsurile societatii au venit miercuri, 9 decembrie.

Va prezentam mai jos atat intrebarile cat si rapunsurile:

1. Ce despagubiri ati platit pana acum asiguratilor care au reclamat daune in urma cutremurului?
2. Daca nu ati platit inca nimic, care sunt explicatiile?

Despagubirile ce urmeaza sa fie platite in urma cutremurului din data de 22 noiembrie vor fi acordate asiguratilor care au incheiat Polita de Asigurare impotriva Dezastrelor naturale (PAD) dupa ce PAID va primi un raport oficial din partea Institutului National de Cercetare si Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INCDFP). Acest raport atesta faptul ca la data respectiva a avut loc un cutremur. Mai mult, actul ofera informatii despre intensitatea seismului in functie de regiune.
Acest document este obligatoriu pentru inchiderea unui dosar de dauna, conform Legii 260/2008, care reglementeaza activitatea PAID.
Mai mult, asiguratii trebuie sa puna la dispozitia asiguratorului care instrumenteaza dauna un set de documente necesare finalizarii dosarului. In acest context, PAID nu a acordat, deocamdata, nici o despagubire in urma cutremurului din 22 noiembrie 2014.

 
3. In cat timp urmeaza sa platiti daunele?
Constatarile avariilor de catre inspectorii de dauna din teritoriu au fost deja realizate, iar dosarele au fost introduse in sistemul informatic al PAID. In acest moment, pentru acest eveniment sunt deschise 210 dosare. Despagubirile vor fi acordate in cel mai scurt timp posibil, insa doar dupa ce asiguratii vor trimite toate documentele solicitate societatilor de asigurari intermediare, iar acestea catre PAID.

4. Ati spus ca ati deschis 104 dosare de dauna. Care sunt asiguratorii care au deschis aceste dosare de dauna?
Numarul dosarelor deschise pentru acest eveniment a ajuns la 210, dintre care la Allianz Tiriacau fost deschise 52 dosare, Generali 32, Omniasig 30, Groupama 24, Astra 9, Carpatica 18, City Insurance 5, Credit Europe 9, Euroins 3, Garanta 7, Grawe 6 si Uniqa 15.

Contactati miercuri de HotNews.ro, oficialii Institutului National de Cercetare si Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INCDFP) si-au exprimat nemultumirea fata de solicitarea facuta de PAID. Acestia ne-au pus la dispozitie adresa exacta facuta de PAID, in care solicita Institutului sa estimeze nivelul daunelor:

 • "- Conform datelor publicate pe site-ul Institutului, in data de 22.11.2014 a fost inregistrat un cutremur de pamant a carui intensitate macroseismica locala a variat intre III si V grade pe scara Mercalli. Raportat la intensitatea, durata, amplitudinea acestui cutremur, va rugam sa ne comunicati nivelul daunelor posibil a se produce, in conformitate cu STAS 3684-71, constructiilor din Romania.
 • - De asemenea, in conformmitate cu datele de specialitate detinute de institutia dvs. va rugam sa ne mentionati zonele/judetele/localitatile in care ar putea fi inregistrate pagube si nivelul estimat al acestor pagube/avarii, ca efect direct sau indirect al evenimentului inregistrat.
 • Mentionam faptul ca raspunsul dvs. ne este necesar in vederea stabilirii criteriilor ce vor sta la baza stabilirii dreptului la despagubire al asigurarilot PAID, cat si in cuantificarea pagubelor posibil a se produce locuintelor asigurate urmare a producerii unui cutremur cu intensitatea celui inregistrat in data de 22.11.2014", se arata in adresa PAID transmisa catre Institut.

"Romanii nu fac asigurare cu Institutul de Fizica. La incheierea contractului firma trebuie sa vada cum e casa, iar dupa cutremur trebuie sa vina din nou sa constate care e situatia. Asta e procedura. Noi avem obligatia sa spunem magnitudinea cutremurului si cum s-a simtit in toata tara. Noi spunem datele de natura seismica. Evaluarea o fac firmele de asigurari nu noi", a declarat pentru HotNews.ro Gheorghe Marmureanu, cercetator in cadrul Institutului si fost director general al acestui Institut.

 • Ramane de vazut cand va plati PAID despagubirile solicitate de romanii care si-au asigurat obligatoriu casele. HotNews.ro va reveni cu noutati imediat ce le va primi.
 • Gasiti atasata solicitarea facuta de PAID catre Institutului National de Cercetare si Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INCDFP).


UPDATE (Joi, 11 decembrie)
Reprezentantii PAID au precizat pentru HotNews.ro ca nu este nevoie ca INFP sa estimeze daunele, ci numai sa confirme intensitatea seismului si sa delimiteze zonele calamitate. Acestia mai spun ca "este o neintelegere, pe care o vor regla printr-o adresa lamuritoare inaintata INFP".

Redam mai jos explicatiile PAID:

 • “Pana in acest moment, PAID Romania a constatat avariile pentru toate solicitarile primite de la asigurati in urma seismului din 22 noiembrie. Constatarea si evaluarea pagubelor produse locuintelor s-a facut prin inspectorii constatatori ai companiilor de asigurari cu care PAID Romania colaboreaza.
 • Plata despagubirilor pentru dosarele de dauna se va efectua in momentrul in care acestea vor fi complete. Potrivit Normei numarul 7/2013, articolul 27, alin 2., pentru a se indeplini toate conditiile legale, este nevoie de o confirmare venita din parte INFP in acest caz, care sa confirme intensitatea seismului si sa delimiteze zonele calamitate.
 • Referitor la interpretarea potrivit careia PAID ar fi cerut INFP sa estimeze daunele produse de seism, mentionam ca este o neintelegere, pe care o vom regla printr-o adresa lamuritoare inaintata INFP. Depunem toate eforturile pentru a solutiona aceasta situatie, nascuta din interpretarea diferita a termenilor folositi. Dorinta noastra este de a incheia cat mai repede dosarele de dauna, astfel incat persoanele afectate sa poata beneficia cat mai repede de plata despagubirilor.”

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11601 vizualizari

 • +20 (20 voturi)    
  PAD (Miercuri, 10 decembrie 2014, 13:33)

  Nevermind [utilizator]

  Nu este o asigurare, este o japca obligatorie prin lege. Si este usor demonstrabil.
  • +5 (7 voturi)    
   Statul fura cetatenii cu ajutorul legii (Miercuri, 10 decembrie 2014, 16:47)

   CetateanLogat [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

   Societatile de asigurari au avut o surpriza: "vaca de muls" mai trebuie si "hranita".

   Asigurarea obligatorie a locuintei este doar impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor. Sunt multe localitati in Romania in care nu exista nici unul din riscurile acoperite de polita de asigurare obligatorie. Locuitorii acestor localitati NU AU NICI UN BENEFICIU de pe urma acestei asigurari!

   Aceasta "asigurare" OBLIGATORIE nu este de fapt decat o TAXA MASCATA sub titulatura de polita de asigurare. Doar ca nu se duce in bugetul statului, pentru beneficiul intregii populatii (beneficiu direct sau indirect), ci va fi doar pentru beneficiul societatilor de asigurari, care nu vor plati niciodata despagubiri acestor persoane, deoarece aceste persoane nu vor fi afectate niciodata de aceste calamitati naturale.

   Daca cineva isi construieste o locuinta intr-o zona care este inundata anual, societatile de asigurari vor refuza o asigurare impotriva inundatiilor, pe buna dreptate, deoarece inundatia nu mai este un risc ci o certitudine. De ce reciproca nu este valabila? Daca riscul este nul, de ce trebuie sa ma asigur impotriva lui?

   Acum sunt furati si cetatenii care chiar aveau nevoie de o asigurare a locuintelor.
   • +3 (3 voturi)    
    exact (Miercuri, 10 decembrie 2014, 18:59)

    Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui CetateanLogat

    I-am zis japca si nu taxa/impozit, tocmai pentru ca beneficiarul este unul privat. Nu poate fi comparata nici macar cu un RCA, pentru ca ala este pentru terti si trebuie sa-l faci doar daca utilizezi masina.

    Eh... poate ar trebui facut un DNA al legilor si bunului simt...
 • +24 (26 voturi)    
  oameni nu au inteles (Miercuri, 10 decembrie 2014, 13:45)

  alizee [utilizator]

  Obligatorie este asigurarea, nu despagubirea...
  • +9 (9 voturi)    
   Corect (Miercuri, 10 decembrie 2014, 14:46)

   Frank777 [utilizator] i-a raspuns lui alizee

   Despagubirea nu era prevazuta in acest proiect.
   Oricum banii au plecat catre offshoruri,consultanta,expertize,chirii,salarii,vizite de documentare in Dubai si bani de muraturi si porc.
 • -7 (9 voturi)    
  sa nu ne mai prefacem ca nu intelegem.... (Miercuri, 10 decembrie 2014, 14:06)

  Dedalus [utilizator]

  Standardul face referire la zonarea seismica a Romaniei. Institutul ar trebui sa furnizeze o harta seismologica suprapusa pe harta MSK-77 sau pe mai recenta scara, EMS-98.

  Solicitarea PAID este legitima si justificata, cat timp o firma de asigurari nu poate stabili daca un cutremur s-a produs sau nu intr-o anumita zona a tarii.

  Poate formularea scrisorii este nefericita, dar asta nu exonereaza Institutul de un raspuns. Nu pot sa cred ca specialistii de acolo nu au deschis standardul la care se face referire in scrisoarea PAID.

  Iar daca nu au facut-o atunci e grav.
 • +8 (10 voturi)    
  aceasta "asigurare"... (Miercuri, 10 decembrie 2014, 14:11)

  CetateanulRoman [utilizator]

  are menirea sa creeze un fond din care se dau pomeni electorale amaritilorr care construiesc din chirpici chiar pe malul riului. Ca au talent si se jelesc misto la tv pina vine salvatoru'. Nimeni nu s-a gindit ca vreodata vreunul din prostii care platesc ar putea sa ceara despagubire! Oricum platesc fraierii de la oras, la sate....... e absolut facultativa aceasta asigurare obligatorie.
  Cit nu vine un ordin de sus, "asiguratii" sint tratati la fel ca orice prost ce doreste o despagubire RCA sau CASCO.
  In definitiv firmele " de asigurari" urmaresc sa faca profit mimind ca ofera servicii de asigurare. Sa nu ne inchipuim altceva
  • -3 (5 voturi)    
   si cine a bagat asigurarea ? (Miercuri, 10 decembrie 2014, 14:50)

   numaiamnume [utilizator] i-a raspuns lui CetateanulRoman

   Cine a introdus asigurarea obligatorie pe locuinte ?
   • +4 (4 voturi)    
    gasca partidelor (Miercuri, 10 decembrie 2014, 19:04)

    Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui numaiamnume

    pnl - legea initiala 2008
    pdl - normele 2011
    psd - modificat legea 2013
 • +4 (6 voturi)    
  Complicitatea guvernului cu asiguratorii !!! (Miercuri, 10 decembrie 2014, 14:55)

  andreesanu [utilizator]

  O slehta de derbedei care s-au facut firme de asigurare
  prin clientelism politic au impus asigurarea obligatorie a locuintelor,acum cind trebuie sa plateasca toti se dau inapoi ,amina constatarile ,amina platile.
  Cind au intocmit contractul de asigurare si au incasat platile si ratele toate firmele de asigurare erau pline de zimbete si de garantii in caz de necaz !!!,azi au doar mutre acre parca te-ai duce la furat in tarlaua lui,mai sa te ia in unghii de ce ai cutremurat tu casa !!!.
  ASF ,mai Misule iti place bataia de joc ???,iti place cum sunt pagubiti romanii de doua ori ???-odata de natura si a doua oara de snapanii din asigurari ???,voi ce supravegheati ???
 • -5 (9 voturi)    
  Clarificări (Miercuri, 10 decembrie 2014, 15:14)

  Furnicuta [utilizator]

  Trecând peste aberațiile unora care nu înțeleg necesitatea unei asigurări, la modul general, și al uneia de locuințe, în special, trebuie reținute următoarele:
  1. Solicitarea PAID adresată institutului este justificată;
  2. Institutul este obligat să răspundă acestei solicitări.
  3. Din răspunsul dat de PAID la prima întrebare a Hotnews înțeleg că institutul trebuie să certifice că a fost un cutremur și să prezinte intensitatea acestuia. În niciun caz să stabilească institutul nivelul daunelor, atribut care este al PAID.
  4. Hotnews, dacă PAID spune că sunt 210 dosare tu de ce o dai înainte cu 104 dosare?
  5.
  • +3 (3 voturi)    
   Mai citeste, te rog (Miercuri, 10 decembrie 2014, 16:35)

   AdrianBorza [utilizator] i-a raspuns lui Furnicuta

   Citat din cererea PAID:
   "De asemenea, in conformmitate cu datele de specialitate detinute de institutia dvs. va rugam sa ne mentionati zonele/judetele/localitatile in care ar putea fi inregistrate pagube si nivelul estimat al acestor pagube/avarii, ca efect direct sau indirect al evenimentului inregistrat."

   Cu accent pe "nivelul estimat al acestor pagube/avarii, ca efect direct sau indirect al evenimentului inregistrat.". Adica estimarea daunelor. Din ce inteleg asta e problema institutului.

   Iar partea cu obligatia - de unde rezulta ca e obligat sa le raspunda?
   • -1 (1 vot)    
    daune inseamna una avarii alta (Joi, 11 decembrie 2014, 12:53)

    Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui AdrianBorza

    Nu e nici o estimare a daunelor ci o estimare a avariilor.

    Sunt doua lucruri complet diferite.

    Un cutremul de gradul 3 de exemplu nu poate fi considerat ca o cauza a distrugerii complete a unei case. Decat daca respective casa a fost complet aiurea proiectata si consrtuita, caz in care vorbim despre nerespectarea regimului contructiilor. Si, evident, PAID nu ar fi tinuta sa plateasca daune.

    De-asta am si spus si eu mai sus ca paote e o exprimare nefericita, ce poate da nastere la confuzii, dar acest lucru nu exonereaza Institutul de la obligatia sa de a raspunde.

    Stie bine despre ce e vorba in scrisoare, dar suspectez sfanta mare lene de a raspunde. E mai usor sa cauti nod in papura decat sa raspunzi...
   • -1 (1 vot)    
    incultura (Joi, 11 decembrie 2014, 13:00)

    Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui AdrianBorza

    Sunt obligati sa raspunda.

    Cum orice institutie a acestei tari este obligata sa raspunda oricarei cereri,

    De fapt, aceasta obligatie de a raspunde functioneaza pe baze morale si la nivelul cetateanului.

    Dar din cauza de incultura crasa si lipsa de educatie, unii au ajuns sa considere ca a raspunde unui mesaj sau unei scrisori e o treaba benevola.

    Probabil vine si de la rata extrema de analfabetism functional din Romania, care face ca peste 70% din populatie sa fie incapabila sa scrie mai mult de un paraqraf, si acela cu transpiratie...
  • +3 (5 voturi)    
   Clarificari si mai clare (Miercuri, 10 decembrie 2014, 17:01)

   Marian74 [utilizator] i-a raspuns lui Furnicuta

   Ptr. a evalua o dauna un agent de asigurare inspecteaza bunul afectat si face o estimare. Ar trebui ca angajatii Institutului de Fizica (fizicienii ? cei de la contabilitate? femeia de servici? ) sa mearga pe teren si sa inspecteze casele? Cum fac estimarea? Dupa bunul plac? Intreaba cat costa ziua de munca ptr. zidari in zona unde este locuinta?
  • +2 (2 voturi)    
   serios? (Miercuri, 10 decembrie 2014, 19:09)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Furnicuta

   Tinand cont ca asimilarea cu o asigurare normala nu poate fi facuta cu un rca (terti si obligatoriu doar daca utilizezi masina), ci doar cu un casco (optional, pentru bunul propriu), poti sa-mi zici si mie logica din spatele gandirii tale care pune egal intre optional si obligatoriu, terti si propriu?

   Explica-mi si mie ca la un copil de 2 ani...
 • +2 (2 voturi)    
  Sistemul nu functioneaza in cad de dauna (Miercuri, 10 decembrie 2014, 21:07)

  CatalinBanu [anonim]

  E clar ca sistemul e unul care functioneaza doar pentru plata politelor si nu pentru plata daunelor. Daca aveau de gand sa plateasca daune ii interesa cum arata casele atunci cand semnau polita.

  Am la tara o casa (veche de 150 ani) cu crapaturi avansate ( au trecut vreo 3 cutremure serioase). Cum imi demonstreaza ca nu au aparut la ultimul cutremur?
  • -1 (1 vot)    
   nu se face cu ochii.. (Joi, 11 decembrie 2014, 12:56)

   Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui CatalinBanu

   Daca in zona ta cutremurul a fost de doar 2 grade, nu ai cum sa ceri daune.

   Despre asta e vorba in solicitarea PAID.

   Cat priveste cum arata casa, daca ar fi vrut sa expertizeze structura si fundatia - ca doar nu crezi ca se face o astfel de estiamre dupa "cum arata casa", asta inseamna expertiza, pe care tu ai fi platit-o. Si nu ti-ar fi convenit, nu?
 • 0 (0 voturi)    
  hoti cu acte (Joi, 11 decembrie 2014, 20:34)

  BogdanNeagu [anonim]

  eu chiar azi am actionat in judecata hoti deoarece am o casa care sa daramat datorita alunecarilor de teren
  acesti hoti pt ca altfel nu pot sa-i numesc nu au vrut sa ma despagubeasca pe motiv "proasta administrare a alunecarii de teren" acum intreb si eu o alunecare de teren in urma unor precipitatii abundente de poate administra?
  acum va las pe dumneavoastra sa trageti concluziile si sa-mi raspundeti daca am dreptate cand ii numesxc hoti


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by