Astra Asigurari, companie aflata in administrare speciala, a inregistrat venituri din subscrierea de polite de asigurare de 555 milioane lei si un profit de 55 milioane lei, a anuntat joi KPMG Advisory, administratorul special al asiguratorului. In prezent, Astra se afla in curs de finalizare a formalitatilor legale de inregistrare a operatiunii de majorare a capitalului social din luna octombrie 2014, imediat dupa finalizarea acestei etape urmand sa demareze a doua operatiune de majorare de capital. Majorarea capitalului social cu 490 milioane de lei, in mai multe etape, este una din masurile care urmeaza a fi luate pentru redresarea activitatii Astra Asigurari.

Astra a facut publice elementele principale ale programului de reasigurare pentru 2015, care denota plasarea riscurilor aferente activitatii de subscriere numai catre reasiguratori de top la nivel international. In ceea ce priveste riscurile aferente politelor de asigurare a locuintelor si altor tipuri de imobile, acestea au fost plasate numai catre reasiguratori cu rating A, Sirius International fiind liderul tratatului de reasigurare. Limita tratatului, de 210 milioane euro, a fost stabilita in baza unui model de predictie a riscului catastrofic pe o perioada de 800 de ani, de patru ori mai mare decit perioada minima recomandata de noile reguli prudentiale Solvency II.

Conform celor comunicate de catre Administratorul Special, activitatea de subscriere a societatii se desfasoara in conditii obisnuite pe toate liniile de business, o atentie speciala fiind acordata in ultima perioada implementarii noilor norme emise de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara cu privire la politele de raspundere civila auto.

  • "Suntem atenti la dezbaterea publica cu privire la pretul politelor RCA pentru tineri, am luat deja act de aspectele aduse in discutie si am actionat in acest sens. Ramanem proactivi si deschisi la dialogul cu ASF, cu celelalte societati de asigurari si cu publicul larg, reflectand in acest fel rolul pe care Astra si-l asuma in piata in calitatea sa de cel mai mare asigurator cu capital romanesc", au declarat reprezentantii Administratorului Special al Astra, KPMG Advisory SRL.

ASF a decis deschiderea procedurii de redresare financiara prin administrare speciala a societatii ASTRA SA in februarie 2014, numind firma de consultanta KPMG Advisory SRL in calitate de administrator special. Echipa KPMG, prin actiunile intreprinse in baza mandatului acordat de ASF si in conformitate cu prevederile legale, contribuie la re-echilibrarea parametrilor financiari ai societatii, astfel incat toate drepturile asiguratilor sa fie protejate corespunzator.

Majorarea capitalului social, in decurs de aproximativ un an, cu 490 de milioane de lei in mai multe etape, prima transa fiind de aproximativ 70 de milioane lei, este una din masurile care urmeaza a fi luate pentru relansarea activitatii, prevazute in planul de redresare financiara al Astra SA prezentat catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) in cadrul raportului depus de Administratorul Special in data de 25 martie 2014 si aprobat in sedinta Consiliului ASF din 7 aprilie 2014.