Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) va avea un numar efectiv de 466 de salariati de la 1 martie 2015, o reducere de 143 de salariati fata de martie 2014 si mai putin cu 252 fata de totalul de 718 cati au fost preluati in 2013 de la fostele autoritati de reglementare CNVM, CSA si CSSPP, a anuntat joi autoritatea, care a finalizat prima etapa aprocesului de restructurare institutionala.

Misu NegritoiuFoto: Hotnews

ASF a anuntat joi ca a incheiat in aceasta luna si etapa concursurilor interne la nivel de executie, dupa ce la sfarsitul lunii noiembrie 2014 au fost finalizate concursurile interne pentru functiile de conducere (la nivel de director si sef serviciu). Peste 300 de angajati au participat la interviurile de selectie.

Ca urmare a acestui proces, personalul ASF s-a redus la 382 salariati in posturi de executie, 46 de sefi serviciu si 10 directori, iar 42 de posturi au ramas vacante. In acelasi timp, Fondul de Garantare a Asiguratilor are acum 28 de salariati. Rezulta astfel ca, dupa 1 martie 2015, ASF va avea un numar efectiv de 466 de salariati, o reducere de 143 de salariati fata de martie 2014 si mai putin cu 252 fata de totalul de 718 cati au fost preluati in 2013 de la CNVM, CSA si CSSPP prin OUG nr. 93/2012.

Cele 42 de posturi ramase vacante vor fi scoase la concurs - atat cu participare externa, cat si interna - ceea ce inseamna o reinnoire cu aproximativ 10% a echipei. De altfel, pentru cinci dintre posturile la nivel de conducere se deruleaza deja interviurile de evaluare a competentelor si abilitatilor candidatilor.

Procesul de restructurare a vizat, in principal, cresterea eficientei organizationale prin reorganizarea proceselor si activitatilor din ASF:

  • Reducerea nivelurilor ierarhice de la 5 la 3 - prin desfiintarea functiei de sef de departament (6 posturi) si a celei de director adjunct (24 posturi);
  • Reducerea numarului structurilor organizatorice prin desfiintare sau comasare a directiilor de la 25 la 17 si a serviciilor de la 106 la 53;
  • Reducerea numarului functiilor de conducere cu aproximativ 60%, de la 161 la 70 de posturi;
  • Cresterea posturilor de executie in total personal la aproximativ 86% in 2015 fata de 74% cat era in anul 2014. 

Strategia de Dezvoltare a ASF a stabilit un cadru general pentru procesul de reorganizare institutionala, derulat cu implicarea unor consultanti externi precum: Banca Mondiala, PricewaterhouseCoopers, Deloitte si Hay Group.

Odata incheiata aceasta prima etapa, in perioada urmatoare ASF va dezvolta impreuna cu Banca Mondiala proiecte pe trei directii importante: o analiza-diagnostic a fluxurilor de operatiuni si a atributiilor personalului de executie, corelarea atributiilor cu remuneratia, precum si dezvoltarea competentelor si pregatirii profesionale.