Asociatia Societatilor de Service Auto Independente (ASSAI) a organizat miercuri un protest in fata Parlamentului si a Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), in care aproape 250 de oameni au cerut legiferarea unui organism independent de evaluare a daunelor auto - Corpul expertilor si evaluatorilor tehnici auto din Romania (CEETAR), dar si demisia presedintelui ASF, Misu Negritoiu, sau abrogarea unor norme aprobate recent de aceasta autoritate care ar avantaja societatile de asigurari in detrimentul asiguratilor. Asiguratorii si brokerii in asigurari s-au plans deja la Comisia Europeana, avertizand ca aparitia unui asemenea organism ar incalca normele UE si ar duce la majorarea tarifelor RCA.

Foto:

VIDEO Printre protestatarii din fata Palatului Parlamentului:

Aproape 250 de oameni, majoritatea tineri, au protestat miercuri in fata Palatului Parlamentului, scandand: "Legiferati Corpul expertilor si evaluatorilor tehnici auto din Romania (CEETAR)!", "Vrem evaluatori independenti!", "Prima RCA, plata MAFIA!", "Astra si Carpatica, Sida si Ebola!".

Cateva tinere aveau pancarte cu mesaje precum: "Legea CEETAR e buna! Vrem evaluatori independenti!"; "Zgonea daca nu ma iei de nevasta macar baga-ma la ASF!", "Domnilor Parlamentari, va voteaza soferite frumoase dati-le legi pe masura!", "Domnilor parlamentari, fiti barbati, nu c..umparati de firmele de asigurari!".

VIDEO Cristian Muntean, presedintele ASSAI, despre revendicarile protestatarilor:

HotNews.ro a stat de vorba cu Cristian Muntean, presedintele ASSAI, cu privire la CEETAR si motivele organizarii acestui protest. Iata ce a declarat:

  • "Solicitam Parlamentului Romaniei in primul rand legiferarea proiectului de lege al Corpului Expertilor Tehnici Independenti, un proiect de lege european care ar rezolva foarte multe probleme cu care se confrunta in momentul de fata pagubitii RCA si asiguratii CASCO.
  • A doua revendicare este interzicerea oricaror actiuni de lobby pe care in momentul de fata le desfasoara presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, incercand prin diverse metode sa influenteze deputatii sa respinga acest proiect de lege care este in interesul a cinci milioane de soferi.
  • Solicitam de asemenea demiterea de urgenta a presedintelui ASF, Misu Negritoiu, pe care il consideram cel mai nociv presedinte pe care l-a avut atat ASF cat si CSA.
  • Solicitam de asemenea abrogarea normei RCA intrata in vigoare de la 1 ianuarie 2015 prin care pagubitii RCA primesc in prezent cu 30-50% mai putini bani in cazul daunelor totale.
  • Solicitam de asemenea abrogarea normei privind revclamatiile, care protejeaza mai degraba interesele societatilor de asigurari decat ale pagubitilor.

Intrebat despre CEETAR acesta a spus:

  • "La expertii tehnici independenti se poate apela in momentul in care cumparam sau vindem o masina astfel incat sa vedem parametrii tehnici si valoarea masinii, atunci cand avem o dauna astfel incat sa avem un calcul al reparatiilor corect, nepartinitor, in care sa nu existe excese nici din partea service-urilor si nici de la asiguratori. Cu acest corp al expertilor se pot verifica inclusiv reparatiile facute in service-uri - daca exista anumite suspiciuni ale unui consumator de servicii de reparatii, acesta are posibilitatea de a verifica daca service-ul auto a facut acele reparatii cu piesele trecute in deviz, firmele de leasing pot fi de asemenea beneficiare ale acestui corp putand sa-si evalueze parcul auto din dotare".

In conditiile in care presedintele ASF, Misu Negritoiu, a declarat cu o zi in urma in cadrul unei conferinte de presa ca nu stie prea bine cine este ASSAI sau Cristian Muntean si pe cine reprezinta ei, HotNews.ro l-a intrebat pe Cristian Muntean pe cine reprezinta mai exact.

  • "Eu reprezint interesele unitatilor reparatoare. In acelasi timp una dintre prioritatile asociatiei este si protejarea consumatorilor de produse de asigurari. Faptul ca domnul Misu Negritoiu isi pune intrebari despre cine este aceasta asociatie sau persoana mea - sigur vrea sa duca in derizoriu - este o metoda de manipulare tipic securista. Reprezint 176 de unitati reparatoare independente si reprezentante. In urma cu 10 zile a intrat in asociatie si o reprezentanta Citroen din Bucuresti", a spus Muntean.

VIDEO Ce a spus cu o zi in urma Misu Negritoiu, presedintele ASF, intrebat despre CEETAR si acest protest:

  • "Cine este ASSAI? Nu prea m-am lamurit cine este ASSAI. Noi am discutat aici si cu reparatorii si cu transportatorii si cu consumatorii. Noi am avut o pozitie oficiala. Nu suntem de acord cu CEETAR, avizul nostru a fost negativ si ne sustinem punctul de vedere in continuare in Parlament.
  • - In principal ne preocupa cresterea tarifelor RCA intr-o cheltuiala suplimentara. Orice corp de experti se finanteaza evident tot de catre piata. Nu au facut o evaluare si un impact.
  • - In al doilea rand este de fapt un corp de functionari publici si nu asta ar trebui sa fie.
  • - In al treilea rand distorsioneaza piata. Exista lucruri de imbunatatit fara indoiala in evaluare.
  • - In al patrulea rand nu exista asemenea institutii, cel putin nu prin lege si in asemenea format in Europa. Avem semnale atat de la Comisie cat si EIOPA care se uita atent cum va fi aplicata o asemenea lege.
  • - Guvernul a dat aviz negativ pe acest proiect de lege. Nu am avut inputuri pozitive din piata pe acest proiect de lege (..) - reparatorii, service-urile marea majoritate - nimeni nu a intervenit. De ce niste contestatari de profesie, probabil, pentru ca nu stiu in numele caror milioane de utilizatori ar fi legitimati sa sustina asemenea proiect de lege..
  • - Noi i-am invitat pe ei in toamna, dupa cate va aduceti aminte cand a fost 'incendiul cu RCA-ul' (dezbaterea asupra noii norme RCA) am invitat aici asiguratorii, brokerii si reparatorii (..) Dar nu mi-e clar cine sunt ei (..) nu au spus decat acelasi lucru ca si acum - ca sa-mi dau eu demisia. Nu am inteles niciodata argumentele. Asta (n.a demisia) este o optiune personala.

Asiguratorii si brokerii in asigurari s-au plans la Bruxelles cu privire la constituirea Corpului expertilor si evaluatorilor tehnici auto din Romania (CEETAR)

Asiguratorii si brokerii in asigurari au reclamat la Comisia Europeana proiectul de lege privind constituirea Corpului expertilor si evaluatorilor tehnici auto din Romania (CEETAR), conform caruia toate vehiculele avariate din Romania ar trebui sa fie evaluate de experti ai acestei noi entitati. Proiectul ar duce la incalcarea normelor europene si ar aduce prejudicii majore asiguratilor si pietei locale de asigurari, au atentionat UNSAR si UNSICAR, cele doua asociatii de profil care reprezinta asiguratorii si intermediarii in asigurari.

Pentru detalii privind acest proiect de lege si reactia asiguratorilor, citeste si:Asiguratorii si brokerii in asigurari s-au plans la Bruxelles cu privire la constituirea Corpului expertilor si evaluatorilor tehnici auto din Romania (CEETAR)