UPDATE3 ASF a respins proiectul de achizitie a societatii Axa Life Insurance de catre SAI Certinvest pe motiv ca nu ar avea soliditatea financiara necesara/Grupul francez AXA anunta pentru a doua oara esecul vanzarii operatiunilor din Romania

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Vineri, 3 iulie 2015, 12:53 Economie | Asigurari


Misu Negritoiu, presedintele ASF
Foto: Hotnews
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a anuntat vineri ca joi, 2 iulie, 'Consiliul a respins proiectul de achizitie a societatii Axa Life Insurance de catre SAI Certinvest pentru neindeplinirea conditiilor prevazute la articolul 7, punctul 7, litera a), c) si d), coroborate cu articolul 5 alineat, litera f) din Normele privind autorizarea si functionarea asiguratorilor puse in aplicare prin Ordinul nr. 16/2012'. Majoritatea conditiilor mentionate in decizia ASF tin de soliditatea financiara a potentialului achizitor.

Care sunt prevederile legale din Ordinul nr. 16/2012 care nu ar fi indeplinite de catre SAI Certinvest:

"Art. 7
(7) Comisia de Supraveghere a Asigurarilor evalueaza calitatea adecvata a potentialului achizitor, persoana fizica sau juridica, si soliditatea financiara a acestuia, in raport cu proiectul de achizitie, pe baza urmatoarelor criterii:
 • a) reputatia si integritatea potentialului achizitor, persoana fizica;
 • c) soliditatea financiara a potentialului achizitor, in special in raport cu tipul de activitate desfasurata in prezent si cu cea preconizata a fi desfasurata in viitor de catre asiguratorul/ reasiguratorul la care se refera proiectul de achizitie;
 • d)capacitatea asiguratorului de a respecta cerintele prudentiale stipulate de prezentele norme si de legislatia privind supravegherea suplimentara a grupurilor si a conglomeratelor financiare;

Art. 5
 • f) persoanele juridice sa dispuna de o situatie financiara care sa le permita onorarea obligatiilor lor patrimoniale si care sa asigure premisele pentru sustinerea activitatii asiguratorului din surse proprii, in cazul in care situatia financiara a acestuia se deterioreaza. In cazul actionarilor, persoane juridice romane, situatiile financiare anuale pentru perioada minima prevazuta la lit.i) vor fi auditate de un auditor financiar, persoana juridica. In cazul actionarilor, persoane juridice straine, situatiile financiare anuale pentru perioada minima prevazuta la lit. i) vor fi auditate de un auditor financiar, membru activ al unui organism profesional recunoscut de Federatia Internationala a Contabililor,IFAC, si care a asimilat Codul de etica pentru contabilii profesionisti emis de aceasta. Comisia de Supraveghere a Asigurarilor poate solicita documente care sa ateste indeplinirea cerintelor mentionate".

HotNews.ro a solicitat catre ASF si catre SAI Certinvest sa precizeze care sunt implicatiile acestei decizii, inclusiv la nivelul asiguratilor AXA Life Asigurari, si vom reveni cu raspunsuri imediat ce le vom primi.


 • Dupa esecul tranzactiei cu Astra Asigurari, AXA a anuntat in decembrie 2014 ca isi vinde operatiunile din Romania catre Certinvest si SIF Transilvania

Amintim ca grupul francez AXA a anuntat in 18 decembrie 2014 ca a incheiat un acord cu Certinvest si SIF Transilvania pentru vanzarea operatiunilor sale de asigurari de viata si economisire din Romania, parasind astfel piata locala. Conform termenilor acordului, Certinvest va achizitiona o participatie de 70% din filiala AXA din Romania - AXA Life Insurance S.A., in timp ce SIF Transilvania va achizitiona 30%.

Partile au convenit ca termenii si conditiile tranzactiei sa nu fie facute publice.


SAI Certinvest este cea mai mare companie romaneasca independenta de asset management, cu active in administrare de peste 250 milioane de lei si o experienta de peste 20 de ani in investitii pe piata din Romania. Compania are in administrare un portofoliu diversificat de fonduri mutuale (fonduri de actiuni, fonduri de indici, fonduri cu venit fix, fonduri diversificate), precum si un numar important de portofolii individuale, fiind lider pe acest segment.

SIF Transilvania este o societate listata la Bursa de Valori Bucuresti si administreaza active in valoare de aproximativ 250 milioane de euro. Compania are o politica de investitii diversificata, cu expuneri semnificative in domeniul financiar, turism si imobiliar.

 • Achizitia AXA de catre Astra Asigurari a picat dupa ce firma lui Dan Adamescu a intrat in administrare speciala si ASF nu a vrut sa parafeze tranzactia


In luna septembrie din acest an, grupul francez AXA a anuntat ca acordul cu Astra Asigurari pentru vanzarea operatiunilor de asigurari de viata si pensii ale Axa Asigurari din Romania, acord anuntat in 29 noiembrie 2013, a expirat, si AXA isi reevalueaza optiunile strategice in interesul clientilor si angajatilor din Romania.

Scurtul anunt a venit in contextul in care la cateva luni dupa anuntul tranzactiei, in februarie 2014, asupra Astra Asigurari a fost deschisa procedura de administrare speciala, iar Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) nu a mai avizat aceasta tranzactie.


UPDATE1 Reactia lui Eugen Voicu, actionar fondator SAI Certinvest:

 • "Am aflat cu surprindere, de pe site, despre anuntul ASF. Aceasta tranzactie este o oportunitate de crestere si diversificare accelerata pentru consortiul romanesc Certinvest + SIF III. Pentru noi, este o arie de interes strategic, in care am operat anterior, ca parte a grupului britanic Aviva. Consideram ca decizia ASF nu a luat in considerare toate elementele tranzactiei, precum capitalizarea solida a companiei la momentul transferului. Interesul nostru in zona asigurarilor de viata ramane in picioare".


UPDATE2
Reprezentantii AXA Asigurari au transmis un comunicat de presa in care anunta incetarea acordului de vanzare a operatiunilor catre Certinvest si SIF Transilvania:


 • "Contractul de vanzare a operatiunilor de asigurari AXA Life Insurance Romania catre Certinvest si SIF Transilvania, anuntat in data de 18 Decembrie 2014, a incetat. AXA evalueaza optiunile sale strategice, luand in considerare interesul clientilor si al angajatilor sai din Romania".


Aceeasi informatie este afisata si pe site-ul grupului francez AXA Asigurari.

 • UPDATE3 Raspunsul ASF la intrebarile HotNews.ro: "Deocamdata nu putem furniza niciun fel de informatii in plus, fata de cele din comunicatul de presa. Societatea AXA, care este supravegheata de catre ASF, are o activitate normala si nu are probleme".


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2668 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  ASF de tot râsul (Vineri, 3 iulie 2015, 13:25)

  Teo [anonim]

  ASF a așteptat 7 luni ca să ia o decizie care, LEGAL, trebuia luată în maximum 30 zile. Oare pe Paul Mitroi nu-l ia nimeni la întrebări? Că el este personajul în culpă.
  • +2 (2 voturi)    
   personalul din prezent (Vineri, 3 iulie 2015, 14:33)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui Teo

   este o cloaca cu totul..PM..e doar o floricica pe acolo
 • +2 (2 voturi)    
  Motive de tot râsul (Vineri, 3 iulie 2015, 13:35)

  Teo [anonim]

  1. Ce-o fi vrut să soună ASF că Eugen Voicu nu este o persoană integră? Dar Dan Radu Rușanu era integru măi Paul Mitroi?
  2. Dacă soliditatea financiară prezentă și viitoare ar fi putut să fie motiv de refuz de ce ai așteptat 7 luni? Adică aștepți 7 luni să vezi dacă dosarul este complet (!!!) și analiza dosarului o faci în câteva zile!!! Alo, Dragoș Pătraru, ai o pâine de mâncat.
  3. Auzi, măi, Paul Mitroi, Astra a respectat normele prudențiale în trecut? Ce trebuia să facă CSA și după aia ASF atunci când rata de solvabilitate a acesteia scădea vertiginos către 1? Ce a făcut ASF când a ajuns această rată la 1? De ce a ajuns Astra în final la o rată de 0,03? Hai, infige-te către o televiziune ceva și dă explicații înainte de a te întreba DNA de sănătate.
  4. Cumva Certinvest a fost auditat la sugestia ASF? Cum ați ajuns la concluzia că nu are puterea financiară să-și onoreze obligațiile?
  Hai, Paul Mitroi, că mă faci curios.
  PS Nu lucrez la Certinvest (ca să nu iasă discuții pe acest subiect).


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by