Remi Vrignaud, seful Allianz-Tiriac Asigurari: Avem suficienta capacitate pentru a acoperi daune in valoare de peste sapte sute de milioane de euro, in caz de cutremur major

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Marţi, 21 iulie 2015, 12:39 Economie | Asigurari


Remi Vrignaud, CEO Allianz-Tiriac
Foto: Allianz-Tiriac Asigurari
"Allianz-Tiriac are suficienta capacitate pentru a acoperi daune in valoare de peste sapte sute de milioane de euro, in caz de cutremur major, cifra care ia in calcul un scenariu de cutremur cu severitate chiar mai mare decat cea proiectata in cadrul exercitiului derulat de ASF. Toti clientii nostri, fara exceptie - fie ei proprietari de locuinte sau companii - ar fi despagubiti pana la ultimul leu care li s-ar cuveni, conform conditiilor de asigurare", a declarat marti Remi Vrignaud, seful Allianz-Tiriac Asigurari, in replica la scenariul negru prezentat de ASF potrivit caruia nici un mare asigurator nu ar face fata daunelor pe care le-ar avea de platit in caz de cutremur major. Mai mult, sustine Remi Vrignaud, "dupa achitarea / provizionarea obligatiilor de despagubire, Allianz-Tiriac ar ramane cu o solvabilitate de peste 100%, conform noilor cerinte de solvabilitate impuse de regimul Solvency II."

 • Context: Scenariu negru prezentat de ASF: Nici un mare asigurator nu ar fi putut plati toate pagubele produse de un cutremur sever, la 30 iunie 2014

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a prezentat joi rezultatele unui test de stres in randul a 13 mari asiguratori, care a aratat ca in cazul unui cutremur sever, nicio companie (cu exceptia ING, care nu practica asigurarile generale) nu si-ar fi putut permite sa plateasca toate pagubele produse. Misu Negritoiu, presedintele ASF, a spus ca nu ar vrea sa induca panica in piata, subliniind ca testul, care ia in calcul si intrarea in incapacitate de plata a unui reasigurator, este 'extrema extremelor'. Contactati de HotNews.ro, oficialii UNSAR (Uniunea Asiguratorilor si Reasiguratorilor din Romania) resping concluzia, sustinand ca pana si intr-un scenariu atat de sever, cei mai multi dintre asiguratori vor fi in masura sa plateasca daunele asumate.


Iata ce concluzii apar in raportul prezentat de ASF cu privire la capacitatea asiguratorilor de a face fata unui cutremur major:

 • "Scenariile privind testele de stres specifice asigurarilor (si anume scenarii privind testele de stres care implica catastrofe naturale, respectiv cutremur si inundatii) au cel mai mare impact asupra pozitiei societatilor de asigurare participante cu privire la regimul de supraveghere Solvabilitate II.
 • In scenariul de catastrofa naturala cu cutremur, valoarea SCR (n.a rata cerintei de capital de solvabilitate) agregata creste de la 5,4 miliarde RON in scenariul de baza, la 6,4 miliarde RON. Cu toate acestea, totalul fondurilor proprii eligibile pentru acoperirea SCR a scazut de la 174 milioane RON la - 3,6 miliarde RON.
 • La nivel individual, numai ING, o societate de asigurari de viata, a inregistrat, ulterior testarii la stres pentru cazul cutremurelor, o valoare a ratei SCR mai mare de 100%, in timp ce ALLIANZ a inregistrat o valoare a pozitiva a ratei SCR, dar sub 100%.
 • Toate celelalte societati de asigurare participante la exercitiu au inregistrat in cazul acestui scenariu o valoare a ratei SCR sub 0%".

Reactia Allianz-Tiriac Asigurari: Toti clientii ar fi despagubiti si societatea ar ramane cu o solvabilitate de peste 100%

Marti, 21 iulie, si Allianz-Tiriac Asigurari a reactionat la concluziile evaluarii prezentate de ASF.

Redam mai jos integral comunicatul de presa transmis marti, 21 iulie de Allianz-Tiriac Asigurari:

"Rezultatele exercitiului coordonat de ASF privind pozitia financiara a asiguratorilor, in conformitate cu cerintele de solvabilitate (curente si viitoare), respectiv capacitatea de a face fata unor situatii extreme evidentiaza soliditatea financiara a Allianz-Tiriac Asigurari. Compania detine capitaluri proprii mult peste cerintele actuale de solvabilitate fiind, in plus, pregatita pentru tranzitia la noul regim de solvabilitate (Solvency II), ce va intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2016.

Mai mult decat atat, Allianz-Tiriac este in masura sa-si respecte in totalitate obligatiile contractuale chiar si in cazul suprapunerii unor scenarii exagerate, greu de imaginat din perspectiva posibilitatii de a se intampla concomitent.  

"Allianz-Tiriac are suficienta capacitate pentru a acoperi daune in valoare de peste sapte sute de milioane de euro, in caz de cutremur major', subliniaza Remi Vrignaud, CEO al companiei. 'Cifra ia in calcul un scenariu de cutremur cu severitate chiar mai mare decat cea proiectata in cadrul exercitiului derulat de ASF. Toti clientii nostri, fara exceptie - fie ei proprietari de locuinte sau companii - ar fi despagubiti pana la ultimul leu care li s-ar cuveni, conform conditiilor de asigurare. Dupa achitarea / provizionarea obligatiilor de despagubire, Allianz-Tiriac ar ramane cu o solvabilitate de peste 100%, conform noilor cerinte de solvabilitate impuse de regimul Solvency II."

Referitor la implicatiile pe care producerea unui cutremur major le-ar avea asupra obligatiilor de despagubire, Allianz-Tiriac foloseste, intern, un model care ia in calcul o severitate superioara (dubla) fata de cea propusa in scenariul de stres utilizat in cadrul exercitiului coordonat de ASF.

Chiar si in cazul in care, pe langa producerea unui astfel de cutremur major, s-ar consemna o situatie critica (greu de imaginat) in care toate companiile de reasigurari partenere ale Allianz-Tiriac ar intra in incapacitate (partiala) de plata, capacitatea de despagubire a companiei ar ramane exact aceeasi, iar capitalurile proprii s-ar mentine pe teritoriul pozitiv.

Remi Vrignaud: 'Este important sa intelegem scopul acestui exercitiu coordonat de ASF: acela de a identifica vulnerabilitati majore, eventual prezente la nivel extins in interiorul pietei, la nivelul jucatorilor, care ar putea genera manifestarea unor riscuri sistemice. Or, blocarea mecanismelor de reasigurare, prin intrarea, in acelasi timp, a tuturor reasiguratorilor in incapacitate de plata - in paranteza fie spus, concomitent cu producerea unui cutremur major in Romania - reprezinta cu adevarat un scenariu improbabil, extrem, as spune chiar imposibil. Sa nu uitam ca vorbim despre reasiguratori diferiti, care au capacitati semnificative de retinere a riscurilor catastrofice de pe diverse piete (nu numai din Romania), ceea ce inseamna implicit o larga dispersie in subscrierea portofoliilor. In consecinta, daca vorbim despre riscuri catastrofice, pentru asiguratorii din Romania (si nu numai), reasigurarea reprezinta singura optiune viabila pentru asumarea obligatiilor specifice acoperirii acestora.'

De-a lungul anilor, Allianz-Tiriac a derulat, in permanenta, programe de reasigurare complexe corelate cu nivelul obligatiilor derivate din subscrierea riscurilor de tipul celor catastrofice. In acest moment, exista patru (4) reasiguratori parteneri ai Allianz-Tiriac in cadrul programului de protectie la riscuri catastrofice, fiecare avand cel putin rating A (conform Standard&Poor's).

'In concluzie, Allianz-Tiriac este pregatita sa plateasca in totalitate despagubirile pe care si le-a asumat, conform contractelor incheiate. Noi nu ne jucam cu cuvintele, mai ales cand este vorba despre promisiunile pe care le facem clientilor nostri atunci cand incheiem un contract de asigurare. Toata lumea trebuie sa fie constienta ca asigurarile reprezinta o parghie unica si extrem de importanta prin care oamenii din Romania - o tara cu expunere ridicata la riscul de cutremur - isi pot pune la adapost averea', a conchis directorul general al Allianz-Tiriac Asigurari".
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1630 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  Cutremur major (Marţi, 21 iulie 2015, 13:33)

  DaniAndi [utilizator]

  Pentru un cutremur major de peste 6.5-7 grade, 700 milioane de euro ar fi mult prea putin.

  Cutremurul din San Francisco din 1994 a costat vreo 50 miliarde de $ de corectat. Si fiti siguri ca locuintele/cladirile lor de atunci erau mult peste ce are acum Bucurestiul, ca sa nu mai zic ca mai sunt si alte orase care ar fi afectate, cu cladiri la fel de sau chiar mai vraiste (Buzau, Ploiesti, Focsani, etc.)

  Daca un cutremur major ar lovi maine , cred ca 5-10 miliarde este o cifra mai realista privind pagubele, ca sa nu mai vorbesc de potentialele victime umane.
  • +1 (1 vot)    
   Pagube vs. Asigurare (Marţi, 21 iulie 2015, 14:19)

   Xsi0 [anonim] i-a raspuns lui DaniAndi

   Cifra de la pagube este corecta, dar nu trebuie uitat ca la persoane fizice un procent foarte mic este asigurat, iar la jurudice probabil si mai mic.

   De asemenea asigurarea e facuta mai ales cand insista banca, la valoarea contabila pentru garantie (deci sub valoarea de reconstructie), doar pentru o parte din active, cele cu care se garanteaza. De intreruperea activitatii nu au auzit prea multi.

   Asa ca in caz de catastrofa naturala majora, procentul de cuprindere in asigurare fata de pagube va fi probabil pana in 20% (la fel e si la uraganele din SUA, ca sa nu credeti ca suntem noi mai cu probleme).

   De retinut un aspect foarte important: mentiunea "conform conditiilor de asigurare" din textul de mai sus
 • +1 (1 vot)    
  Autoritate penibila (Marţi, 21 iulie 2015, 15:52)

  MISHU PENIBILUL [anonim]

  Mai bine domnul Mishu ne-ar explica cam cum ar face face fata PAID-ul in cazul unui cutremur; obligi cetatenii sa se asigure obligatoriu la o entitate, numita PAID, condusa de o doamna, sotie de deputat (deputat care asteapta si el o pozitie in Consiliul de Administratie al Fondului de garantare a asiguratilor), iar mai apoi, in caz de cutremur intre 7,2-7,9 grade Richter daca poti sa platesti 33 % din obligatiile asumate. Asta dupa ce ai avut grija ca sa nu lasi cetateanul diligent sa isi faca o polita facultativa fara fransiza.
  Nu imi doresc sa aiba loc niciun cutremur dar daca, Doamne fereste, va fi, cativa oameni din ASF si PAID vor fi stransi de gat!
  • 0 (0 voturi)    
   dar va fi! (Marţi, 21 iulie 2015, 19:41)

   hot news [utilizator] i-a raspuns lui MISHU PENIBILUL

   Desigur ca a trebiet sa fac asigurarea obligatorie la apartamentul meu, iar la cel unde stam cu socrii aveam si asigurare facultativa, extinsa.
   Cutremurul de Vrancea de crica 7.2 Richter nu este "dorit", dar inevitabil survine, placile tectonice se deplaseaza in cotinuare, cam o data la 40 de ani ESTE un cutremur mare!
   Blocul socialist, din beton armat, este improbabil sa se prabuseasca complet (atunci macar am scapat de toate problemele!) dar poate suferi avarii grave, ce il fac de nelocuit. Daca asiguratorul nu poate plati, ce fac? Stau in strada pina se judeca toate procesele cu cei cateva milioane de asigurati nemultumiti? Si de unde bani deoparte pentru proces? Nu mai discut de cuantumul despagubirii: preturile si chiriile la imobilele ramase in picioare vor creste astronomic, la fel si preturile materialelor de constructii si manopera! La ce este buna asigurarea?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by