12 asiguratori din Romania au o capacitate de despagubire de 1,45 miliarde euro, cu 60% peste daunele pe care le-ar produce un cutremur precum cel din 1977 - evaluare a brokerului de reasigurare AON Benfield

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Joi, 23 iulie 2015, 17:28 Economie | Asigurari


Remi Vrignaud si Anca Babaneata, oficiali UNSAR
Foto: Hotnews
 documente
(23 Iul 2015) PDF, 688KB
Allianz-Tiriac , Asirom, Astra, Carpatica, Certasig, Euroins, Garanta, Generali, Gothaer, Groupama, Omniasig si Uniqa, care detin aproape 84% din piata de asigurari, au o capacitate de despagubire disponibila, prin protectiile de reasigurare cumparate pentru acest an, de peste 1,45 miliarde de euro, cu aproape 60% peste daunele pe care le-ar produce un cutremur ca cel din 1977 proprietatilor asigurate in prezent, daune estimate la 909 milioane euro, se arata intr-o analiza realizata de AON Benfield, unul dintre cei mai mari brokeri de reasigurare din lume, la solicitarea UNSAR (Uniunea Asiguratorilor si Reasiguratorilor din Romania).

 • "Prin acest studiu vrem sa va aratam ca este gresita ideea ca nici un asigurator nu ar putea plati despagibirile in cazul unui cutremur major. In cazul unui cutremur comparabil cu cel din 1977 marea majoritatea a asiguratorilor sunt acoperiti cu mai mult decat 60% decat i-ar costa. Testul de stres prezentat de ASF, care a luat in calcul producerea unui cutremur sever, a fost foarte util, a aratat nevoia de reasigurare, dar este extrem de sever.  Ce s-a intamplat pana acum in lume nu sustine acest scenariu de test stres. UNSAR nu-si propune sa conteste modalitatea de calcul din acest test, dar vrem sa nuantam lucrurile si sa transmitem mesajul ca marea majoritate a asiguratorilor sunt in stare sa plateasca despagubirile", a declarat joi Remi Vrignaud, presedinte UNSAR, care este si director general la Allianz-Tiriac Asigurari.
 • UPDATE Remi Vrignaud, seful Allianz-Tiriac Asigurari: Allianz-Tiriac Asigurari are o capacitate de despagubire disponibila, prin protectiile de reasigurare cumparate, de peste 700 milioane de euro. Retinerea proprie este de doua milioane de euro, iar restul este reasigurare. Suntem foarte prudenti si conservatori. In ceea ce priveste riscurile catastrofice cedam aproape 30% din primele incasate pentru reasigurare.

Uniunea a transmis si un punct de vedere detaliat cu privire la rezultatele test stresului prezentat de ASF:
 • Industria asigurarilor din Romania poate face fata cu succes si fara probleme obligatiilor de plata in cazul unui eveniment catastrofal. Capacitatea de despagubire disponibila membrilor UNSAR, prin protectiile de reasigurare cumparate - CAT XL pentru 2015, se ridica la peste 1,45 Miliarde EUR, cu aproape 60% peste simularea efectelor unui cutremur precum cel din 1977 pentru proprietatile asigurate astazi in Romania, estimata la 909 Milioane EUR, conform analizei realizata de AON Benfield, cel mai mare broker de reasigurare din lume, recunoscut ca expert in plasamentul riscurilor catastrofale.
 • AON Benfield confirma: 'companiile membre UNSAR cumpara o capacitate de tip CAT XL, peste nivelul minim cerut de regimul Solvabilitate II' - atat in raport cu daunele ce s-ar putea produce, cat si in comparatie cu alte tari. Protectiile in reasigurare disponibile membrilor UNSAR sunt, conform aceluiasi studiu, securizate prin plasamente in proportie de 99,9% la reasiguratori cotati cu rating minim 'A', tinand cont, in comparatie cu alte tari europene, de o severitate a unui eveniment catastrofal mult peste nivelul Poloniei, Cehiei, Ungariei si al altor tari din regiune.
 • Exercitiul de Stress Test realizat de catre ASF reprezinta un proiect-pilot, bazat pe un scenariu de o severitate dusa la extrem, a carui metodologie nu a mai fost niciodata testata sau calibrata pe nicio piata din Uniunea Europeana. Estimarea UNSAR este ca rezultatele aplicarii aceluiasi scenariu nu ar fi fost diferite nici in alte piete din Europa. 
 • UNSAR apreciaza ca scenariul utilizat de ASF la testul de stres pentru expunerea la cutremur este extrem de sever, deoarece combina riscul producerii unui cutremur major cu intrarea in incapacitate de plata a reasiguratorilor - fapt cel putin improbabil. Societatile membre UNSAR care subscriu riscuri de catastrofa detin peste 80% din piata asigurarilor de bunuri si proprietati din Romania.

Ca urmare a prezentarii de catre ASF a rezultatelor testului de stres si exercitiului de evaluare a activelor si pasivelor (BSR - Balance Sheet Review), UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania doreste sa faca o serie de precizari:
 • Testul de stres realizat de ASF pleaca de la scenarii extreme si improbabile. Acestea combina factori de risc specifici activitatii de asigurari (producerea de riscuri catastrofice severe: cutremur, inundatie), cu aparitia de deficiente de provizionare si de incapacitate de plata ale reasiguratorilor internationali.
 • In plus, studiul mentionat are la baza date financiare referitoare la activitatea companiilor de asigurari, mai vechi de un an, acestea fiind furnizate pentru perioada care s-a incheiat la 30 iunie 2014. De mentionat faptul ca, in intervalul iulie 2014 - iulie 2015, companiile de asigurari care activeaza in piata romaneasca au continuat procesul de tranzitie pentru aplicarea regimului Solvabilitate II, inclusiv prin masuri de imbunatatire permanenta a necesarului de capital, a programului de reasigurare si a selectiei riscurilor asigurate. De altfel, aceste actiuni influenteaza si capacitatea asiguratorului de a raspunde la un scenariu pesimist de catastrofa.
 • Referindu-ne la nivelul de reasigurare pe segmentul NatCat al companiilor de asigurare membre UNSAR, potrivit unui studiu realizat de AON Benfield, cel mai mare broker de reasigurare la nivel international, asiguratorii romani au cumparat protectie pentru riscul de cutremur - CAT XL de 1,45 miliarde euro (adecvata acoperirii pagubelor generate de un cutremur ce s-ar produce o data la 361 ani). Potrivit acelorasi evaluari, un cutremur de magnitudinea celui din 1977 ar produce daune asigurate in portofoliul companiilor membre UNSAR de 0,9 miliarde de euro. Spre comparatie, o estimare a companiei RMS - Risk Management Solutions, unul dintre cei mai cunoscuti specialisti in simulari de riscuri catastrofale din lume, arata ca in cazul unui cutremur ce s-ar produce o data la 250 de ani, necesarul de capacitate pentru companiile membre UNSAR ar fi de 1,045 miliarde de euro. In concluzie, se arata in raportul AON Benfield, -companiile membre UNSAR cumpara o capacitate de tip CAT XL, peste nivelul minim cerut de regimul Solvabilitate II' - atat in raport cu daunele ce s-ar putea produce, cat si in comparatie cu alte tari. Pentru conformitate, anexam studiul realizat de AON Benfield.
 • Chiar si intr-un scenariu de severitate dusa la extrem (care, repetam, combina aparitia unei catastrofe de tip cutremur major cu incapacitatea de plata a reasiguratorilor, fara a tine cont de ratingurile acestora - atentie, toti in acelasi timp - cu inflatia daunelor si cresterea pretentiilor pentru sume aflate in litigiu), cei mai multi dintre asiguratori vor fi in masura sa plateasca daunele asumate, cu pretul diminuarii ratei de solvabilitate. In ipoteza improbabila data de scenariile extreme luate in calcul - faptul ca marja de solvabilitate este afectata,  NU  echivaleaza cu a nu putea plati obligatiile de despagubire. De altfel, situatii in care cerinta de capital de solvabilitate a scazut sub nivelul cerut de regimul Solvabilitate II pot aparea si pentru scenarii mult mai putin severe, situatii ce s-au inregistrat si in cazul altor teste de stres realizate in tari cu economii mature. Acest lucru nu inseamna ca respectivele societati nu sunt in masura sa-si respecte obligatiile.

Avand in vedere argumentele expuse anterior, UNSAR considera neconforma cu realitatea afirmatia cum ca 'nici un asigurator (mai putin o companie care practica exclusiv asigurari de viata) nu ar fi putut sa plateasca despagubirile in caz de cutremur major'. Societatile de asigurare membre UNSAR  care, conform exercitiului BSR, au indeplinit cerintele minime de solvabilitate, respecta toate normele in vigoare, inclusiv Norma 12/2012 privind autorizarea si desfasurarea activitatii de subscriere si cedare in reasigurare a riscurilor de catastrofa naturala) astfel incat au capacitatea de a-si onora in orice moment obligatiile fata de asigurati.  Se poate observa ca, doar prin respectarea normelor in vigoare, resursele financiare ale asiguratorilor sunt realizate avand in vedere posibilitatea producerii unui risc de cutremur cu o magnitudine cel putin de dimensiunea celui din 1977.

UNSAR este de parere ca, dincolo de eventuale vulnerabilitati punctuale, cele mai multe dintre ele cunoscute si inainte de publicarea rezultatelor la testul de stres,  sistemul asigurarilor private din Romania este unul functional si poate face fata obligatiilor de plata asumate aferente expunerilor la riscuri catastrofice severe.

UNSAR considera ca realizarea unui astfel de test de stres este un exercitiu util, deoarece dovedeste inca o data ca riscul de cutremur este unul dintre riscurile virulente care pot afecta atat asiguratii cat si asiguratorii.

UNSAR, ca si asociatie reprezentativa a asiguratorilor, sustine si militeaza pentru respectarea reglementarilor actuale si viitoare, care vor intra in vigoare de la 1 ianuarie 2016 prin implementarea regimului Solvabilitate II.

Despre UNSAR
Infiintata in 1994, UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania reprezinta 26 de companii de profil, care detin o pondere de peste 90% din piata locala de asigurari.

 • Context: Scenariu negru prezentat de ASF: Nici un mare asigurator nu ar fi putut plati toate pagubele produse de un cutremur sever, la 30 iunie 2014

De ce fonduri ar avea nevoie asiguratorii in caz de cutremur sever
Foto: ASF
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a prezentat joi, 16 iulie, rezultatele unui test de stres in randul a 13 mari asiguratori, care a aratat ca in cazul unui cutremur sever, nicio companie (cu exceptia ING, care nu practica asigurarile generale) nu si-ar fi putut permite sa plateasca toate pagubele produse. Misu Negritoiu, presedintele ASF, a spus ca nu ar vrea sa induca panica in piata, subliniind ca testul, care ia in calcul si intrarea in incapacitate de plata a unui reasigurator, este 'extrema extremelor'. Contactati de HotNews.ro, oficialii UNSAR (Uniunea Asiguratorilor si Reasiguratorilor din Romania) au respins concluzia, sustinand ca pana si intr-un scenariu atat de sever, cei mai multi dintre asiguratori vor fi in masura sa plateasca daunele asumate.

Iata ce concluzii apar in raportul prezentat de ASF cu privire la capacitatea asiguratorilor de a face fata unui cutremur major:


 • "Scenariile privind testele de stres specifice asigurarilor (si anume scenarii privind testele de stres care implica catastrofe naturale, respectiv cutremur si inundatii) au cel mai mare impact asupra pozitiei societatilor de asigurare participante cu privire la regimul de supraveghere Solvabilitate II.
 • In scenariul de catastrofa naturala cu cutremur, valoarea SCR (n.a rata cerintei de capital de solvabilitate) agregata creste de la 5,4 miliarde RON in scenariul de baza, la 6,4 miliarde RON. Cu toate acestea, totalul fondurilor proprii eligibile pentru acoperirea SCR a scazut de la 174 milioane RON la - 3,6 miliarde RON.
 • La nivel individual, numai ING, o societate de asigurari de viata, a inregistrat, ulterior testarii la stres pentru cazul cutremurelor, o valoare a ratei SCR mai mare de 100%, in timp ce ALLIANZ a inregistrat o valoare a pozitiva a ratei SCR, dar sub 100%.
 • Toate celelalte societati de asigurare participante la exercitiu au inregistrat in cazul acestui scenariu o valoare a ratei SCR sub 0%".

Pentru detalii citeste si: Scenariu negru prezentat de ASF: Nici un mare asigurator nu ar fi putut plati toate pagubele produse de un cutremur sever, la 30 iunie 2014/Asiguratorii resping concluzia: Cei mai multi asiguratori vor putea sa plateasca daunele


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2189 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  Ne-ati "linistit " si sunteti (in)credibili ! (Joi, 23 iulie 2015, 18:03)

  Plagarus [utilizator]

  Hors-concurs : de ce va opuneti infiintarii CEETAR ?
  Cat de mult ar creste costurile asiguratorilor ?
  PAID a subscris prime de peste 110 milioane de lei (25 mil. euro) in perioada ianuarie-septembrie 2014. Daunele achitate in aceasta perioada au insumat 2,5 milioane de lei, potrivit datelor PAID, adica numai 2% din primele incasate.!?
  Politele de asigurare impotriva catastrofelor sunt profitabile cat timp nu exista un dezastru natural major.
  Asigurarea pt. cutremur in limita a 20.000 euro,este aplicabila daca statul declara zona zona calamitata
  Zona calamitata se declara de la 6 grade in sus
  Gradele le declara INFP -ul !!!!!!!
  • -1 (1 vot)    
   De-ale Carnavalului (Vineri, 24 iulie 2015, 19:40)

   hocus - pocus [anonim] i-a raspuns lui Plagarus

   Ce treaba are CEETAR cu Prefectura!!??
   Umila intrebare, asa ca sa ma bag in seama!
   Poate imi explici si mie Plagarus?
   Plagarus de la ce vine, de la Plagiatus sau de la Pangasius?
 • +3 (3 voturi)    
  Confuzie dirijata? (Joi, 23 iulie 2015, 18:06)

  hotnewsfil [utilizator]

  In urma cu 2-3 zile, intr-un articol se spunea ca patru societati de asigurare, intre care si Astra, nu au bani sa ii despagubeasca pe clientii lor, in cazul unui cutremur.
  In articolul de fata, in care Astra este amestecata cu vreo alte cinci societati, se mentioneaza ca acestea, luate toate impreuna, au bani mai multi decat au nevoie pentru despagubirea clientilor.
  Cine clarifica aceasta confuzie? Articolul de azi este o smecherie prin care este ajutata Astra sa nu-si piarda clientii brusc (fenomenul s-a declansat deja)?
 • +1 (5 voturi)    
  Ce chestie.... (Joi, 23 iulie 2015, 19:21)

  silmix [utilizator]

  Pai avem urmatoarele declaratii:

  1.Cutremurul din 1977 a avut o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter si a provocat pagube de 2 miliarde de dolari, potrivit datelor Bancii Mondiale

  2.Ultimele studii efectuate de experti internationali arata ca pierderile provocate de un cutremur similar cu cel din martie 1977 ar provoca pierderi materiale de 4,8 mld. euro, a declarat Marius Bulugea, directorul general al PAID, compania care emite politele de asigurare obligatorie a locuintelor.  3.In cazul producerii unui cutremur in Romania cu magnitudinea similara celei a cutremurului din 1977 s-ar putea produce pagube estimate la 17 miliarde dolari, adica 45 la suta din Produsul Intern Brut, suma ce nu ar putea fi acoperita de la buget, au anuntat, in cadrul Forumului International de Asigurari-Reasigurari, de la Sinaia, surse din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.

  4.Un cutremur similar cu cel din 1977 ar putea avea costuri de 20 miliarde dolari, arata estimarile grupului Munich Re, cel de-al doilea reasigurator din lume, bazate pe analiza pierderilor catastrofei din anii '70, potrivit lui Dirk Hollnach, directorul departamentului de cercetare.

  "Costurile in cazul unui cutremur in Romania, similar celui din 1977, s-ar ridica la 20 miliarde dolari, potrivit estimarilor, fata de 2 miliarde dolari cat au reprezentat in urma cu 20 de ani", a spus Dirk Hollnach citat de NewsIn. "Estimarile sunt destul de apropiate de cele prezentate in anii trecuti de alte studii. Cifrele se invart oarecum in jurul sumei de 20 miliarde dolari", a comentat analistul Liviu Culuta de la Media XPrimm.


  Cam multicel comparat cu alea 900 de milioane.
  Ce rezulta d-aici? Ca oricum nu ar avea bani sa acopere nici 10% din pagube si ca valoarea bunurilor asigurate si numarul lor e chiar mai mic de 10% din cele ce ar putea fi afectate de cutremur.
  • +1 (3 voturi)    
   polite asigurare (Joi, 23 iulie 2015, 23:34)

   Alex [anonim] i-a raspuns lui silmix

   "Cam multicel comparat cu alea 900 de milioane.
   Ce rezulta d-aici? Ca oricum nu ar avea bani sa acopere nici 10% din pagube si ca valoarea bunurilor asigurate si numarul lor e chiar mai mic de 10% din cele ce ar putea fi afectate de cutremur."

   Prietene, asiguratorii vorbesc doar de cei care au polite de asigurare ;)
  • 0 (0 voturi)    
   Inghesuiala de specialisti, nepoti de Marmureanu (Joi, 23 iulie 2015, 23:50)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui silmix

   Deosebita logica ta (asa cum iti place sa crezi) si uite ca macar tu nu vorbesti in vant fara sa te documentezi. Bine, te documentezi din presa pe care o critici cand aduce informatii care nu se imbina in demonstratia ta de elev de clasa a V-a corigent.

   Frumos, cu paragrafe si pe puncte, cu citate, si cu o chestie retorica de efect pentru mistreti.

   Nu m-am apucat sa verific ce au zis aia de la asigurari si nici daca citatele tale sunt exacte.

   Ce pot insa sa te asigur e ca esti cam zero in povestea pe care te chinui sa o demonstrezi altfel nu ai fi bagat o ineptie ca asta drept argument: " 17 miliarde dolari, adica 45 la suta din Produsul Intern Brut".

   Si nu are nici o importanta ca ai luat-o din presa e o tampenie. Chiar s-ar putea sa lucrezi chiar tu in presa la stilul amator de judecare a unui context.

   qed
  • 0 (0 voturi)    
   MULTUMESC!!! (Joi, 30 iulie 2015, 16:53)

   hot news [utilizator] i-a raspuns lui silmix

   NU aveam valori exacte, dar imi era foarte clar ca urmatorul seism major de Vrancea ar produce pagube mult, mult mai mari decat cele 1,45 miliarde mentionate in articol!
   Iar magnitudinea de 7.2 a fost spre limita inferioara, nu putem avea o catastrofa seismica de gradul 9, ca in Chile, dar un 7.4 poate sa survina, cu pagube si mai mari ca in 1977!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by