Consiliul Concurentei a declansat o investigatie privind posibila incalcare a regulilor nationale si comunitare de concurenta de catre Media Xprimm, UNSAR (n.a Uniunea Asiguratorilor si Reasiguratorilor), societatile de asigurare membre UNSAR, precum si alte societati de asigurare, a anuntat luni autoritatea. Investigatia, declansata din oficiu, are ca obiect un posibil schimb de informatii sensibile din punct de vedere comercial intre concurentii de pe piata serviciilor de asigurare. Autoritatea a efectuat deja inspectii inopinate inopinate la sediile UNSAR, Media Xprimm si la sediile unor societati de asigurare membre UNSAR.

MediaXprimmFoto: www.xprimm.ro
 • "In cadrul investigatiei declansate, Consiliul Concurentei a efectuat inspectii inopinate la sediile UNSAR, Media Xprimm si la sediile unor societati de asigurare membre UNSAR. Documentele ridicate in cadrul acestor inspectii se afla in analiza autoritatii romane de concurenta, in cadrul procedurilor specifice investigatiei.
 • Inspectiile inopinate reprezinta o etapa preliminara in cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurential. Efectuarea acestor inspectii nu reprezinta o antepronuntare a Consiliului Concurentei in ceea ce priveste vinovatia companiilor investigate si nici in ceea ce priveste rezultatul final al investigatiei declansate", se arata in comunicatul de presa transmis luni de Consiliul Concurentei.

UPDATE1 Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, pentru HotNews.ro:

 • "Suspectam o coordonare a comportamentului intre companii pe baza unui schimb de informatii. Ele aveau acces prin intermediul unei platforme la cifrele de vanzari ale concurentilor lor - puteau sa stie preturi, volume, tipurile de clienti si produsele, iar acest lucru le permitea sa-si ajusteze comportamentul si in felul aceste sa nu ofere cele mai bune preturi si conditii clientilor lor. Amenzile pot sa ajunga pana la maxim 10% din cifra de afaceri sau din valoarea primelor brute subscrise (in cazul asiguratorilor) inregistrate in anul anterior sanctionarii. In cazul coordonarii, amenda este intre 0,5% si 10%, insa pe instructiunile noastre de sanctionare, deci pe legislatia secundara, vorbim de un prag de ponire de 4%. Dar numai daca se confirma. Pana atunci vorbim de un an si jumate sau doi ani de investigatie".

UPDATE2 Reactia asiguratorilor: "UNSAR are incredere ca analiza ce va fi realizata de Consiliul Concurentei va arata ca eventualele ingrijorari avute in vedere la deschiderea procedurii nu reprezinta o incalcare a regulilor de concurenta".

Redam mai jos integral punctul de vedere al UNSAR:

 • „Consiliul Concurentei a deschis o investigatie in legatura cu anumite aspecte referitoare la piata asigurarilor din Romania, in contextul careia a realizat si o inspectie inopinata la sediul UNSAR.
 • Initierea unei investigatii este modalitatea prin care Consiliul Concurentei analizeaza situatii particulare in legatura cu care considera ca este nevoie de o explicatie aprofundata.
 • De asemenea, realizarea de inspectii inopinate este o etapa preliminara standard in actiunea Consiliului Concurentei, care are drept singur scop colectarea rapida de informatii.
 • Deschiderea unei investigatii nu are nicio semnificatie in ceea ce priveste vinovatia vreunei parti sau rezultatul final al procedurii de investigatie. Existenta unei incalcari a regulilor de concurenta poate fi constatata doar la finalul unei proceduri indelugate atat in fata autoritatii de concurenta, cat si in fata instantelor competente, daca este cazul.
 • UNSAR are incredere ca analiza ce va fi realizata de Consiliul Concurentei va arata ca eventualele ingrijorari avute in vedere la deschiderea procedurii nu reprezinta o incalcare a regulilor de concurenta.
 • UNSAR va colabora cu toata disponibilitatea cu Consiliul Concurentei in vederea clarificarii si inlaturarii eventualelor ingrijorari care au stat la baza deschiderii acestei proceduri. UNSAR sustine existenta unei concurente puternice si efective pe piata de asigurari din Romania, cu respectarea legislatiei aplicabile.”

UPDATE3: Cine sunt actionarii grupului de presa, PR si evenimente Media Xprimm SRL si ce afaceri a avut in 2014

Conform datelor de la Registrul Comertului, actionarii Media Xprimm SRL sunt:

 • Sergiu Laurentiu Costache - (Cota de participare la beneficii şi pierderi: 45%)
 • Adriana Ortansica Panciu - (Cota de participare la beneficii şi pierderi: 45%)
 • Alexandru Ciuncan -  (Cota de participare la beneficii şi pierderi: 10%)

Administratorul firmei este Sergiu Laurentiu Costache. Detalii despre echipa Media Xprimmaici.

Conform datelor de la Ministerul de Finante, Media Xprimm SRL a avut in 2014 o cifra de afaceri de 2.168.970 lei si a incheiat anul cu o pierdere neta de 160.056 lei. In 2013, Media Xprimm SRL a avut o cifra de afaceri de 3.025.519 lei si a incheiat anul cu un profit net de 90.918 lei.

 • UPDATE4 Adriana Ortansica Panciu, care detine 45% din Media Xprimm, este sotia lui Cristian Adrian Panciu, secretarul general al Camerei Deputatilor.

Informatia apare in declaratia de avere a lui Cristian Panciu. Potrivit acestui document, in 2013, Adriana Panciu a incasat 5880 de lei de la Media Xprimm, insa ca surse de venit pentru aceasta apar alte doua firme: SC Aprod SRL - (8412 lei, venitul inacasat in 2013) si SC FIAR Consult SRL (17.880 lei, incasati in 2013).

 • UPDATE 5 Reactia Media Xprimm:
 • "Consiliul Concurentei a deschis o investigatie in legatura cu anumite aspecte referitoare la piata asigurarilor din Romania, in contextul careia a realizat si o inspectie inopinata la sediul Media XPRIMM. Initierea unei investigatii este modalitatea prin care Consiliul Concurentei analizeaza situatii particulare in legatura cu care considera ca este nevoie de o explicatie aprofundata. Referitor la Media XPRIMM, investigatia se axeaza pe aspecte legate de publicatia trimestriala Insurance Profile, care publica, din 2003, rezultatele financiare ale companiilor de asigurari si brokeraj prezente pe piata romaneasca.
 • Acest demers jurnalistic al Media XPRIMM este menit a oferi informatii de calitate tuturor celor interesati de piata locala a asigurarilor. Media XPRIMM a colaborat si va coopera cu Consiliul Concurentei in toate etapele care vizeaza aceasta investigatie, in scopul clarificarii tuturor aspectelor care au condus la declansarea acestei proceduri. Compania isi exprima convingerea ca la finalul investigatiei in curs se va constata ca faptele analizate nu reprezinta sub nici o forma incalcari ale legislatiei nationale sau comunitare, ci tin de exercitarea profesiilor de jurnalisti sau analisti economici."

Media XPRIMMeste un grup de presa, relatii publice si evenimente, specializat in piata asigurarilor si in industria de pensii private.

Media Xprimm are urmatoarele publicatii tiparite:

- PRIMM - Asigurari & Pensii - revista lunara de specialitate in limba romana, cu 2 suplimente de limba engleza - PRIMM - Insurance & Pensions

- Insurance PROFILE - revista de analiza financiara cu aparitie trimestriala, atat in limba romana, cat si in engleza

- Anuarul Asigurarilor - publicatie anuala cu caracter informativ, destinata familiarizarii publicului cu principalele coordonate ale pietei de asigurari bucurestene, precum si cu oferta de produse si servicii disponibile in domeniul asigurarilor.

Cele mai importante evenimente de specialitate in domeniul asigurarilor sunt organizate tot de Media Xprimm, printre acestea fiind:

- FIAR - Forumul International Asigurari-Reasigurari (5 zile, conferinte, seminarii, intilniri bilaterale, networking) - www.fiar.ro

- ICAR-The International Catastrophic Risks Forum (comunicari stiintifice, networking) - www.icarforum.ro

Mai multe detalii aici.

Despre UNSAR

Infiintata in 1994, UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania reprezinta 26 de companii de profil, care detin o pondere de peste 90% din piata locala de asigurari.

Se actualizeaza