"Ipoteza ca decizia actionarilor inseamna suspendarea automata a ofertei de actiuni nu este sustinuta", au precizat pentru HotNews.ro reprezentantii KPMG Advisory, Administratorul Special de la Astra Asigurari. De ce? Reprezentantii KPMG sustin ca ''procedura de majorare a capitalului social al Astra se desfasoara in baza Legii 297/2004 ('Legea Pietei de Capital')" si ca ASF le-a transmis actionarilor Astra, anterior deciziei luate cu o zi in urma, ca "suspendarea ofertei de actiuni nu se poate face la cererea actionarilor emitentului, ci doar de catre ASF, atunci cand exista indicii temeinice privind incalcarea prevederilor Legii 297/2004, iar astfel de indicii nu au fost identificate".

Dan AdamescuFoto: AGERPRES

In urma deciziei de marti, 11 august, a actionarilor Astra Asigurari de a suspenda procedura de majorare de capital, HotNews.ro a adresat mai multe intrebari catre KPMG Advisory, administratorul special al Astra Asigurari. Va prezentam mai jos raspunsurile primite:

  • Intrebare HotNews.ro: Faptul ca actionarii Astra Asigurari au decis suspendarea procedurii de majorare de capital inseamna automat ca procedura este suspendata? Motivati raspunsul?

Raspunsul KPMG: "Procedura de majorare a capitalului social al Astra se desfasoara in baza Legii 297/2004 ('Legea Pietei de Capital'). In perioada dintre solicitarea actionarilor Astra de convocare a AGA pe tema suspendarii procedurii de majorare a capitalului social si data convocarii AGA de catre Astra (10 iulie 2015), Astra a prezentat catre ASF solicitarea actionarilor Astra. In raspunsul saul catre Astra, ASF a precizat faptul ca suspendarea ofertei de actiuni nu se poate face la cererea actionarilor emitentului ci doar de catre ASF, atunci cand exista indicii temeinice privind incalcarea prevederilor Legii 297/2004 iar astfel de indicii nu au fost identificate. Ca atare, ipoteza ca decizia actionarilor inseamna suspendarea automata a ofertei de actiuni nu este sustinuta".

  • Intrebare HotNews.ro: Care sunt efectele acestei decizii a actionarilor Astra?

Raspunsul KPMG: Efectele deciziei actionarilor tin de afectarea negativa a imaginii Astra in raport cu creditorii si clientii sai precum si cu Autoritatea de Supraveghere Financiara, prin introducerea unei element aparent de incertitudine cu privire la implementarea intr-un orizont previzibil unuia dintre elementele fundamentale ale planului de redresare a Astra.

  • Intrebare HotNews.ro: Ce poate sau intentioneaza sa faca KPMG raportat la decizia actionarilor Astra?

Raspunsul KPMG: Administratorul Special va comunica cu Autoritatea de Supraveghere Financiara pe aceasta tema si va efectua toate demersurile ce tin de rigorile legislatiei aplicabile.

  • Intrebare HotNews.ro: Care este stadiul majorarii de capital de 425 milioane lei de la Astra? Cate etape sunt in aceasta procedura si cati bani au fost atrasi in fiecare etapa?

Raspunsul KPMG: Primele doua etape ale procedurii de majorare a capitalului social al Astra, etape adresate actionarilor Astra, s-au incheiat cu o subscriere de 134.617 lei din tolalul de 424.915.340 lei, adica o contributie a actionarilor Astra de 0,03% din valoarea actiunilor oferite. Etapa aflata in desfasurare pana in data de 19 august 2015 este adresata investitorilor calificati si are in vedere subscrierea actiunilor ce nu au fost subscrise de catre actionarii Astra si anume 99,97% din capitalul necesar Astra pentru a continua planul de redresare.

Nota HotNews.ro: La acest moment, administratorul special al Astra deruleaza a doua etapa de majorare a capitalului social prevazuta de planul de redresare, adresata atat actionarilor existenti cat si altor investitori institutionali, pentru suma de 425 milioane lei. Prima etapa de majorare a capitalului, adresata numai actionarilor existenti, s-a incheiat cu succes in octombrie 2014 cu un aport de 65 milioane lei.

  • Intrebare HotNews.ro: Presedintele ASF a declarat luna trecuta pentru HotNews.ro ca la sfarsitul lunii august vom sti daca sunt investitori interesati de Astra. Cati investitori si-au aratat interesul pana acum? Ce sanse sunt ca la sfarsitul lui august sa stim daca exista vreun investitor interesat de Astra?

Raspunsul KPMG: In organizarea procedurii de majorarea a capitalului social al Astra, Administratorul Special a avut vizibilitate asupra interactiunilor cu diferite parti ce si-au aratat interesul de investitie in Astra. Termenul de inchidere a operatiunii de majorare a capitalului in data de 19 august 2015 este de natura sa clarifice finalizarea cu success sau nu a acestor interactiuni intre Astra, actionarii Astra si diferitele parti ce si-au aratat interesul de investitie, in viitorul foarte apropiat.

  • Intrebare HotNews.ro: Ce scenarii luati in calcul daca pana la sfarsitul lunii august nu vine nici un investitor la Astra?

Raspunsul KPMG: Planul de redresare al Astra include mai multe elemente, dintre acestea majorarea capitalului societatii este probabil cel mai important. Ca atare, in eventualitatea in care majorarea capitalului nu se va incheia cu succes, posibilitatea generala de redresare a Astra trebuie reanalizata impreuna cu Autoritatea de Supraveghere Financiara in baza legislatiei aplicabile.

  • UPDATE (miercuri, 18:20) Ulterior articolului HotNews.ro, reprezentantii ASF au facut urmatoarele precizari pe marginea deciziei actionarilor Astra Asigurari:

"Referitor la Hotararea Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor Societatii de Asigurare Reasigurare Astra S.A. din 11 august 2015, de a suspenda implementarea procedurii de majorare a capitalului social pana la data suspendarii efectelor Deciziei ASF nr. 999/26.05.2015, Autoritatea de Supraveghere Financiara precizeaza ca inca din data de 08.07.2015 a comunicat societatii urmatoarele:

  • - derularea unei oferte de actiuni se poate suspenda de catre ASF, 'daca exista indicii temeinice privind incalcarea prevederilor prezentei legi si a reglementarilor emise' (art. 180 litera d din Legea nr. 297/2004 cu modificarile si completarile ulterioare) si nu la cererea actionarilor emitentului/emitentului;
  • - nu au fost identificate incalcari ale prevederilor Legii nr. 297/2004 cu modificarile si completarile ulterioare si ale reglementarilor emise, astfel incat, in cazul in speta, nu sunt incidente prevederile art. 180 lit. d) din lege.

Opinia Autoritatii privind acest subiect a fost redata si in cuprinsul Raportului Curent privind Convocarea AGEA pentru data de 10/11.08.2015, raport publicat pe site-ul BVB in data de 10.07.2015."