Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara a desemnat miercuri, 19 august, ca presedinte al Consiliului de Administratie al Fondului de Garantare a Asiguratilor (FGA) pe Carmen Daniela Radu, care are o experienta profesionala de peste 20 de ani la nivel managerial in domeniul financiar-asigurari, a anuntat miercuri ASF. Printre pozitiile ocupate de catre Carmen Radu se numara cea de director general si director general adjunct al societatii Eureko Asigurari (2009 - 2014), de director general adjunct KD Life Asigurari S.A. (2006 - 2007) si de director executiv Sara Merkur (1995 - 2005). De notat ca, in prezent, Fondul de Garantare al Asiguratilor, care ar trebui sa faca platile in cazul unui asigurator intrat in faliment, nu are desemnati toti membrii conducerii.

  • "Conform prevederilor Legii nr.213/2015, Fondul de Garantare a Asiguratilor s-a constituit, in data de 27.07.2015, ca persoana juridica de drept public, administrata de un Consiliu de administratie format din 5 membri. Dintre acestia, 3 membri sunt desemnati de catre ASF, inclusiv presedintele, iar 2 membri sunt numiti de catre Ministerul Finantelor Publice (in curs de desemnare), se mai precizeaza in comunicatul ASF.

Amintim ca presedintele Klaus Iohannis a promulgat in 21 iulie 2015, Legea Fondului de Garantare al Asiguratilor, care stabileste un plafon de 450.000 de lei asupra platilor pe care le poate face Fondul catre un creditor al unui asigurator aflat in faliment. Legea vine in contextul in care Astra si Carpatica sunt in proceduri de redresare financiara, avand obligatii de zeci de milioane de euro catre asigurati. ASF, care a sustinut legea, spune ca plafonul a fost stabilit in urma consultarilor cu Comisia Europeana si FMI si ca despagubirile cuvenite clientilor pot fi recuperate in cadrul procedurii de faliment, daca depasesc plafonul de 100.000 de euro. La polul opus sunt asiguratorii si service-urile auto, care sustin ca legea va incalca Directiva UE privind asigurarea de raspundere civila auto si va afecta consumatorii.