Carpatica Asigurari, societate controlata de omul de afaceri Ilie Carabulea si aflata de mai bine de un an de zile in redresare financiara pe baza de plan, a transmis catre ASF un set de masuri de redresare financiara, care a fost aprobat de ASF si care il completeaza pe cel initial. Printre masurile asumate se numara 'scurtarea perioadei de atragere a unui investitor strategic astfel incat, pana la data de 15 decembrie 2015, sa poata fi incheiata tranzactia cu acesta'. ASF a deschis procedura de redresare financiara pe baza de plan la Carpatica Asigurari in 16 mai 2014 in conditiile in care asiguratorul nu mai indeplinea conditiile de solvabilitate.

Ilie Carabulea (foto arhiva)Foto: Hotnews

Context:

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a prezentat, in 16 iulie, rezultatele unei evaluari facute de auditori independenti la 13 mari asiguratori, care a relevat ca Astra, Carpatica, Euroins si Exim au un deficit de capital agregat de 356 milioane euro, ultimele doua trebuind sa prezinte ASF, pana la 4 august, planuri prin care stabilesc masurile pe care le vor lua pana la 15 octombrie 2015.

Nu doar Astra, Carpatica, Euroins si Exim au trebuit sa prezinte catre ASF planuri de masuri pentru remedierea aspectelor semnalate in aceasta evaluare, ci si ceilalti asiguratori.

ASF a prezentat joi, 20 august, cateva detalii din masurile pe care asiguratorii le-au prezentat. Iata ce spune ASF despre masurile propuse de Carpatica:

"Societatile Astra si Carpatica, aflandu-se in procedura de redresare financiara, vor continua sa indeplineasca masurile stabilite in cadrul planurilor de redresare asumate de fiecare societate in parte. Cu toate acestea, societatea Carpatica a propus ASF un set de masuri suplimentare, care a fost aprobat de catre Consiliul Autoritatii, si care completeaza planul de redresare initial. Printre acestea se numara:

  • varsarea, pana la 31 august 2015, a capitalului subscris de catre actionari, in valoare de 2,5 milioane de lei;
  • incasarea partilor sociale cesionate de catre Carpatica catre actionari, in suma de 2,7 milioane lei, incepand cu luna septembrie a acestui an; 
  • atragerea unui imprumut subordonat in suma de cel putin 30 milioane de lei
  • scurtarea perioadei de atragere a unui investitor strategic astfel incat, pana la data de 15 decembrie 2015, sa poata fi incheiata tranzactia cu acesta".

Pentru detalii privind evaluarea prezentata in 16 iulie 2015 de ASF citeste si: Evaluare controversata in asigurari: ASF prezinta situatia grava in care s-ar afla Astra, Carpatica, Euroins si Exim si cere masuri rapide de redresare, insa pe date care nu mai sunt de actualitate/Euroins contesta evaluarea

  • Cand a fost deschisa procedura de redresare financiara la Carpatica Asigurari si ce prevedea planul initial de masuri de redresare

In data de 16 mai 2014, ASF a deschis procedura de redresare financiara pe baza de plan de redresare la aceasta firma de asigurari controlata de omul de afaceri Ilie Carabulea, in conditiile in care asiguratorul nu mai indeplinea conditiile de solvabilitate.

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a aprobat in data de 9 septembrie 2014 planul de redresare financiara pentru Carpatica Asigurari, care contine masuri menite sa conduca la restabilirea situatiei financiare si a solvabilitatii societatii pana la data de 31.12.2015.

Masurile propuse de societate in acel plan initial vizau:

  • restabilirea profitabilitatii operationale prin echilibrarea portofoliului de asigurari, reducerea cheltuielilor de achizitie si de administrare;
  • atragerea de noi resurse financiare printr-un nou aport de capital social in numerar, atragerea unui imprumut subordonat si atragerea unui investitor strategic;
  • imbunatatirea cadrului de guvernanta corporativa si administrare a riscului prin schimbarea auditorului extern statutar, optimizarea programului de reasigurare, imbunatatirea sistemelor informatice si actualizarea profilului de risc, concomitent cu analiza impactului Solvency II la nivelul societatii.

Pentru detalii citeste si: UPDATE 2 ASF a aprobat planul de redresare financiara pentru Carpatica Asigurari/Una dintre masurile vizate: "atragerea unui investitor strategic"